Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Įvedus eurą visuomenė akyliausiai nori stebėti duonos kainų pokyčius

Lietuvos statistikos departamento, Lietuvos banko ir Finansų ministerijos kartu su žiniasklaidos partneriais inicijuotos socialinės akcijos „Jausk kainų pulsą“ metu gyventojai balsuodami išrinko jiems svarbiausias prekes ir paslaugas, kurių kainas jie norėtų stebėti įvedant eurą.
Balta duona
Balta duona / Fotolia nuotr.

Didžiausiuose naujienų portaluose gyventojai balsuoti galėjo nuo 2014 m. balandžio 7 d. iki 20 d. Iš viso buvo užpildytos 3 233 anketos.

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad visuomenę labiausiai domina kasdieniai maisto produktai: duona, kiaušiniai, aliejus, vištiena, cukrus. Šie produktai pagal balsų skaičių gana smarkiai aplenkė kitas prekes ir paslaugas. Iš paslaugų gyventojus labiausiai domina bankų, odontologo, viešojo maitinimo, taksi bei moterų kirpyklų teikiamų paslaugų kainų pokyčiai.

Iš balsavimui pateikto populiariausių prekių sąrašo euro įvedimo metu gyventojams mažiausiai įdomi bulvių traškučių, mėsos subproduktų ir džiūvėsių kaina. Mažiausiai svarbios balsavusiems atrodo skalbyklų ir laikrodžių taisyklų paslaugos.

Iš balsavimui pateikto populiariausių prekių sąrašo euro įvedimo metu gyventojams mažiausiai įdomi bulvių traškučių, mėsos subproduktų ir džiūvėsių kaina. Mažiausiai svarbios balsavusiems atrodo skalbyklų ir laikrodžių taisyklų paslaugos.

„Gyventojai turėjo galimybę balsuoti dėl labiausiai jiems rūpimų prekių ir paslaugų kainų. Lietuvos statistikos departamentas pagal gyventojų pasirinkimą sudarė prekių ir paslaugų, kurių kainas registruos visoje Lietuvoje, šimtuką. Bus skaičiuojamos ir skelbiamos prekių ir paslaugų vidutinės kainos ir jų pokyčiai“, – sakė Lietuvos statistikos departamento generalinė direktorė Vilija Lapėnienė.

Kainos bus pradėtos stebėti per mėnesį nuo Europos Sąjungos Tarybos sprendimo dėl euro įvedimo Lietuvoje ir fiksuojamos 18-oje šalies miestų maždaug 1 800 prekybos ir paslaugų teikimo vietų. Stebimų produktų kainos litais ir eurais bei jų pokyčiai bus skelbiami kiekvieno mėnesio 9 darbo dieną ataskaitiniam mėnesiui pasibaigus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius