-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įvertino, kad kriptovaliutos finansų sistemai nekelia rizikos – kol kas

Virtualiosios valiutos ir vadinamasis kriptoturtas kol kas nekelia sisteminės rizikos, pareiškė rekomendacijas dėl finansų sistemos teikianti Finansinio stabilumo taryba sekmadienį paskelbtoje tyrimo ataskaitoje.
Bitkoinas
Bitkoinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Pradinis Finansinio stabilumo tarybos įvertinimas rodo, kad kriptoturtas šiuo metu nekelia rizikos pasaulio finansiniam stabilumui“, – pareiškė Finansinio stabilumo taryba.

„Tačiau rinka ir toliau sparčiai vystosi ir šis pradinis įvertinimas gali pasikeisti, jeigu kriptoturtą (visų pirma skaitmenines valiutas) bus pradėta kur kas plačiau naudoti arba jeigu jis bus susietas su reguliuojamos finansų sistemos pagrindu“, – pažymima ataskaitoje.

Virtualiosios valiutos pernai įspūdingai pabrango, o vien bitkoino kursas metų pabaigoje buvo priartėjęs prie 20 tūkst. JAV dolerių. Tiesa, dabar ši kriptovaliuta kainuoja apie 8 tūkst. JAV dolerių.

Finansiniu požiūriu nuogąstavimai visų pirma yra susiję su šio kompiuterių kuriamo turto ilgalaike sąsaja su vadinamaisiais „tamsiojo interneto“ sandoriais, susijusiais su neteisėtomis prekėmis ir paslaugomis, įskaitant narkotikus ir ginklus.

„Finansinio stabilumo taryba įvertino riziką, kurią finansiniam stabilumui kelia spartus kriptoturto rinkos augimas“, – pažymima ataskaitoje, kuri buvo paskelbta prieš pirmadienį Buenos Airėse prasidedantį Didžiojo dvidešimtuko (G20) finansų ministrų ir centrinių bankų vadovų susitikimą.

Tačiau taryba įspėjo, kad „rizika finansiniam stabilumui“ gali kilti ir pakenkti rinkos pasitikėjimui, jeigu „nebus iš esmės pagerintas elgesys, padidintas rinkos vientisumas ir kibernetinis atsparumas“.

Finansinės aplinkos įvertinimo ataskaitoje taryba, kuriai pirmininkauja Anglijos banko vadovas Markas Carney, pažymėjo, kad „dabartinį ... spartų ir subalansuotą pasaulio ekonomikos augimą palaiko atspari pasaulio finansų sistema, kurios atsparumą užtikrino ryžtingos G20 ir Finansinio stabilumo tarybos pastarąjį dešimtmetį dėtos pastangos“.

Tačiau taryba pabrėžė, jog būtina „reguliariai vertinti padėtį, kad būtų galima nustatyti besiformuojančią riziką ir ją vertinti“. Kalbėdama apie riziką, taryba visų pirma paminėjo didžiąja dalimi nereglamentuojamo kriptoturto, kurio kainoms būdingas didelis kintamumas ir kurį, pasak tarybos, būtina atidžiau stebėti, iškilimą.

„Dėl kriptoturto kyla daug įvairių klausimų, susijusių su vartotojų ir investuotojų apsauga, taip pat su jo naudojimu neteisėtai veiklai, pinigų plovimui ir terorizmo finansavimui“, – nurodoma ataskaitoje.

„Tačiau technologijos, kuriomis grindžiamas šis turtas, gali padėti padidinti ir finansų sistemos, ir visos ekonomikos veiksmingumą ir įtrauktį“, – pažymėjo taryba.

Jos vertinimu, „atsižvelgiant į pasaulinį tokio turto rinkų pobūdį, su jomis susijusius klausimus būtina toliau koordinuoti tarptautiniu mastu“.

Bazelyje įsikūrusi Finansinio stabilumo taryba buvo sukurta po JAV finansinių paslaugų įmonės „Lehman Brothers“ žlugimo 2008 metais siekiant sustiprinti finansų sistemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius