Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas gali paskelbti naująjį FRS vadovą jau po kelių dienų

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį pareiškė, kad greičiausiai kitos savaitės pradžioje paskelbs itin laukiamą pranešimą apie tai, kas vadovaus JAV centriniam bankui.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jūs tai sužinosite maždaug po keturių dienų“, – pareiškė J.Bidenas žurnalistams per kelionę į Naujojo Hampšyro valstiją.

Baltiesiems rūmams kol kas pavyko išsaugoti paslaptį, ką J.Bidenas ketina patvirtinti JAV Federalinių rezervų sistemos (šalies centrinio banko) vadovu.

JAV centrinio banko pirmininko vaidmuo yra itin svarbus JAV ir tarptautinėms ekonomikoms, pasauliui mėginant išbristi iš COVID-19 pandemijos padarinių.

Kai kurie analitikai mano, kad J.Bidenas naujai kadencijai paskirs dabartinį FRS pirmininką, respublikoną Jerome‘ą Powellą, sulaukusį dabartinės demokratų administracijos pareigūnų pagyrimų.

Tačiau JAV prezidentas taip pat patiria spaudimą iš įtakingo savo partijos kairiųjų sparno pasirinkti Lael Brainard, kurios rėmėjai mano, kad ji būtų griežtesnės bankų reguliavimo politikos šalininkė.

Nepriklausomai nuo to, ką pasirinks J.Bidenas, ekonomistai teigia, kad vargu ar centrinis bankas artimiausiu metu pakeis savo politiką, nes infliacijos šuolis trukdo ekonomikai atsigauti po pandemijos sukelto nuosmukio, o paties prezidento palaikymas visuomenėje smunka.

Valdant J.Powellui, FRS teko svarbus vaidmuo šaliai grumiantis su pandemijos padariniais. Centrinis bankas sumažino savo orientacinę skolinimo palūkanų normą beveik iki nulio ir įsipareigojo ją išlaikyti tokiame lygyje ilgiau nei įprasta, kad padėtų ekonomikai susigrąžinti maksimalų užimtumą.

Tačiau kainų šuolis – JAV darbo departamentas praėjusį mėnesį užfiksavo didžiausią metinį vartotojų kainų indekso šuolį per daugiau nei tris dešimtmečius – padidino spaudimą centriniam bankui.

JAV iždo sekretorė Janet Yellen Janet Yellen, kuri taip pat praeityje yra vadovavusi institucijai, išreiškė paramą buvusiam savo pavaduotojui J.Powellui, kuris gali būti paskirtas jau antrajai kadencijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius