Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Borrellis: palūkanų kėlimas Jungtinėse Valstijose didina pasaulinės recesijos riziką

Palūkanų normų didinimas Jungtinėse Valstijose skatina pasaulinių kainų kilimą tuo metu, kai šalims tenka susidurti su maisto krize ir karo padariniais, ir kelia pasaulyje „tobulą audrą“, pirmadienį įspėjo Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovas.
Josepas Borrellis
Josepas Borrellis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Visi skuba didinti palūkanų normas – tai mus įstums į pasaulinę recesiją“, – prognozavo Josepas Borrellis ES ambasadorių metinėje konferencijoje.

Dėl brangstančio JAV dolerio pagrindinės prekės kitose šalyse tampa neįperkamos, jei jų centriniai bankai neseka JAV federalinio rezervo sistemos (FRS) pavyzdžiu ir nedidina normų, paaiškino jis.

„Nėra kitos išeities, antraip kapitalas pasuks [kitur]“, – pridūrė jis.

Nors pasauliniai finansai nepriklauso J.Borrellio kompetencijai, jis paminėjo palūkanų normų problemą, taip pat kalbėjo ir apie maisto krizę, dėl kurios ypač padidėja Afrikos ir tam tikrų Artimųjų Rytų regionų pažeidžiamumas.

„Bijau, kad tai tik pradžia, kad dėl maisto krizės pablogės padėtis daugelyje pasaulio regionų“, – sakė jis.

Pats pasaulis yra tapęs labiau „konkurencingu“, pabrėžė ES diplomatijos vadovas, atkreipęs dėmesį į didėjančią konfrontaciją tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos.

„Viskas panaudojama kaip ginklas. Viskas: energija, investicijos, informacija, migracijos srautai, duomenys. Visame pasaulyje kovojama dėl prieigos prie tam tikrų strateginių sričių: kibernetinės, jūrų, kosmoso.“

Jungtinės Valstijos yra vertingas sąjungininkas, pažymėjo J.Borrellis, bet taip pat paklausė: „Kas bus po dvejų metų? Jei vietoj [JAV prezidento Joe] Bideno Baltuosiuose rūmuose bus [buvęs prezidentas Donaldas] Trumpas ar kas nors, panašus į jį?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius