-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Narkevičiaus ministerijoje klesti politinių užsakymų stalas, sako Kelių direkcijos vadovas

Susisiekimo ministerijoje politiniai užsakymai remontuoti kelius ima viršų, nes į remontuotinų gatvių sąrašą patenka anksčiau jokiuose sąrašuose nebuvusios vietos, dėl kurių niekas net nesikreipė. Taip sako rugsėjį atleidžiamas Valstybinės automobilių kelių direkcijos vadovas Vitalijus Andrejevas ir pateikia tris atvejus vien tik šią savaitę.
Jaroslavas Narkevičius
Jaroslavas Narkevičius / 15min montažas

Jaroslavo Narkevičiaus vadovaujamoje ministerijoje gimsta planai remontuoti net ir tas gatves, kurių niekas nebuvo įtraukę į eilę, nėra parengta jokių projektų, negauta paraiškų, tačiau kažkieno iniciatyva tokiems keliams skiriamos lėšos.

Taip atsitiko ir šią savaitę su mažiausiai trijų gatvių ir kelių asfaltavimu ir remontu. Lėšos skirtos iš COVID-19 sukeltų pasekmių mažinimo fondo.

Nurodymus gavusi Valstybinė automobilių kelių direkcija (LAKD) nežino, ką daryti – nėra nei konkrečių projektų, nei atkarpų, kurias norima remontuoti. Lėšas skyrė ministerija ir persiuntė LAKD, tačiau Direkcija sako pinigus grąžinsianti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos automobilių kelių direkcija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos automobilių kelių direkcija

„Deja, bet tik galime konstatuoti, kad vykdomi politiniai užsakymai – kažkas paprašė, kažkas įtraukė, o mes nežinome, ką daryti – tų gatvių nebuvo jokiuose sąrašuose, į mus dėl jų niekas nesikreipė, net nežinome, kokias atkarpas reiktų remontuoti“, – 15min teigė Direkcijos vadovas Vitalijus Andrejevas.

Pasak jo, yra aiškūs kriterijai, pagal kuriuos skiriamos lėšos kelių asfaltavimui ar remontui. „Nėra taip, kad kam nori, tam skiri. Taip tiesiog vykdomi politiniai užsakymai. O dabar Susisiekimo ministerija nori tik pati pinigus skirstyti“, – sako V.Andrejevas.

„Stebuklingos“ gatvės – lenkų rajonuose

Sutapimas, bet „stebuklingai“ remontuotinų sąraše atsiradusios gatvės – tautinių mažumų gyvenamose vietose. Pavyzdžiui, birželio 17 dieną ministro J.Narkevičiaus įsakymu, su kuriuo galima susipažinti čia, 0,3 mln. eurų skirta keliui Šklėriai–Aluona I.

Sutapimas, bet šis kelias yra Trakų rajone, kur gyvena ministras J.Narkevičius.

Šio kelio anksčiau nebuvo jokiuose sąrašuose, dėl to kelio jokio sprendimo nėra priėmusi net Trakų savivaldybės taryba.

Susisiekimo ministerija tik informavo LAKD, kad ši gatvė turi būti suremontuota, tačiau net nepažymėjo nuo kur iki kur.

„Mes nežinome, ką daryti. Taip pinigai negali būti skirstomi – be jokio plano. Kažkas ministerijoje įrašė, ministras pasirašė ir mums atsiuntė vykdyti. Kaip jaustis toms savivaldybėms, kurios metų metus laukia eilės, kol jų keliai bus išasfaltuoti?“ – stebėjosi V.Andrejevas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vitalijus Andrejevas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vitalijus Andrejevas

Toks pat scenarijus – ir Šalčininkų rajone

Lygiai tas pats nutiko su dar dviem keliais, kuriems skirta lėšų remontui. 0,27 mln. eurų skirta valstybinės reikšmės rajoninio kelio per Turgelių miestelį remontuoti.

Turgeliai
Turgeliai

Dar 0,4 mln. eurų skirta ruožui per Dainavos kaimą taisyti. Ministro įsakymą dėl lėšų skyrimo galima rasti čia.

Abu šie kaimai yra Šalčininkų rajone, o keliai nebuvo patekę į jokius sąrašus. Šalčininkų rajono meras Zdzislavas Palevičius yra Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškių šeimų sąjungos Šalčininkų rajono skyriaus pirmininkas.

Susisiekimo ministras J.Narkevičius yra šios politinės organizacijos narys.

„Mes neturime kitos išeities, kaip tik grąžinti pinigus, nes nematome galimybės pradėti skelbti konkursus – jų nebuvo jokiuose planuose“, – tikino V.Andrejevas.

Jis yra gavęs įspėjimą, kad bus atleistas dėl Direkcijos reorganizacijos nuo rugsėjo 1 dienos. Galutinai dėl pertvarkos Seimas turėtų apsispręsti artimiausią antradienį. Ministerija Kelių direkcijai pastaruoju metu nuolat priekaištavo dėl prastai panaudojamų lėšų keliams asfaltuoti.

Ministerija: atrinko atrankos komisija

Susisiekimo ministerijos teigimu, finansuotinus kelių objektus atrinko sudaryta Valstybinės ir vietinės reikšmės kelių objektų, finansuojamų iš Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso (COVID-19) plitimo sukeltų pasekmių mažinimo priemonių plano lėšų, atrankos komisija, o dalis lėšų atiteks LAKD.

„Direkcijai patrupino tik nedidelį iš 150 mln. eurų COVID fondo, skirto keliams, tačiau pateikė ir savo pageidavimus tam tikriems keliams. Nemanau, kad valstybėje turi vykti tokie dalykai“, – tikino V.Andrejevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius