-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Yellen: recesijos rizika JAV yra nedidelė, bet Europa yra pažeidžiama

Jungtines Valstijas vargu ar ištiks recesija, nes palūkanų normos didinamos siekiant pažaboti kylančią infliaciją, trečiadienį pareiškė JAV iždo sekretorė, kartu įspėjusi apie riziką, kuri gresia Europai po Rusijos invazijos į Ukrainą.
Janet Yellen
Janet Yellen / ZUMAPRESS.com

„Tikrai nemanau, kad Jungtines Valstijas ištiktų recesija“, – pareiškė Janet Yellen per spaudos konferenciją prieš Didžiojo septyneto (G-7) finansų ministrų susitikimą Vokietijoje.

Europa yra „labiau pažeidžiama ir, žinoma, jai gresia didesnė rizika energetikos srityje“, nes po Rusijos invazijos į Ukrainą kyla energijos kainos, pažymėjo ji.

Europos žemynas yra itin priklausomas nuo rusiškos energijos išteklių importo ir dėl bet kokio naftos ar gamtinių dujų tiekimo sutrikimo gali kilti sutrikimų pramonėje grėsmė.

Smarkiai pabrangus energijai, infliacija euro zonoje balandį pakilo iki 7,5 proc., pasiekusi aukščiausią lygį bendros valiutos bloko istorijoje ir gerokai viršijusi Europos Centrinio Banko (ECB) taikomą tikslinį 2 proc. lygį.

Jungtinėse Valstijose infliacija yra dar didesnė – balandį ji pasiekė 8,3 proc., nors šalis yra labiau nepriklausoma energijos tiekimo požiūriu.

Siekdama pažaboti infliaciją, Federalinio rezervo sistema (FRS) jau ėmėsi didinti palūkanų normas. Paskutiniame savo posėdyje, kuris įvyko gegužės pradžioje, JAV centrinis bankas savo bazinę palūkanų normą padidino iš karto 50 bazinių punktų.

Tačiau dėl greito palūkanų normų didinimo imama vis labiau nuogąstauti dėl vadinamojo kietojo nusileidimo, nes didesnės palūkanų normos stabdo ekonomikos plėtrą ir gali ją įstumti į recesiją, kuri apibrėžiama kaip du iš eilės neigiamo augimo ketvirčiai.

FRS vadovas Jerome‘as Powellas pasistengė išsklaidyti tokias baimes, pareiškęs, kad JAV yra stipri ekonomika.

„Nėra nieko, kas leistų manyti, kad ji [JAV ekonomika] yra arti recesijos arba yra pažeidžiama tiek, kad ją galėtų ištikti recesija“, –pareiškė jis žurnalistams po paskutinio FRS posėdžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius