Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos ir B.Gateso planuose – bendras naujos kartos branduolinio reaktoriaus projektas

Japonijos tarptautinė inžinerijos, elektros įrangos ir elektronikos korporacija „Mitsubishi Heavy Industries“ ketvirtadienį pranešė, kad bendradarbiaudama su Japonijos atominės energijos agentūra teiks techninę pagalbą Billo Gateso vadovaujamam startuoliui, kuris Vajomingo valstijoje įrengs naujos kartos branduolinį reaktorių.
Billas Gatesas
Billas Gatesas / „Scanpix“/AP nuotr.

Amerikiečių milijardierius B.Gatesas yra bendrovės „TerraPower“ įkūrėjas ir vadovas.

Jos planuose – iki 2028 metų Vajomingo valstijoje pastatyti savo atominę elektrinę, naudojant naują technologiją, vadinamą „Natrium“, kuri įvardijama kaip „anglies dioksido neišskiriantis, patikimas energijos sprendimas“.

Japonijos konglomeratas skelbia sutikęs bendradarbiauti su „TerraPower“ bei vyriausybine agentūra dėl natriu aušinamo greitojo reaktoriaus projekto įgyvendinimo.

„Vykdant šį pažangų branduolinį projektą, „Mitsubishi Heavy Industries“ dalyvaus diskusijose, kad išsiaiškintų galimybes teikti techninę paramą ir dalyvauti kuriant naujos kartos natriu aušinamą greitąjį reaktorių Jungtinėse Valstijose“, – pažymima pranešime.

„Mes taip pat panaudosime šios partnerystės metu įgytą patirtį ir žinias, kad prisidėtume prie branduolinių inovacijų plėtros Japonijoje“, – pridūrė bendrovė, pavadinusi branduolinę energiją „svarbia energijos rūšių derinimo strategijos dalimi, siekiant nulinių anglies dioksido emisijų“.

JAV prezidentas Joe Bidenas siekia, kad šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos šalyje iki šio dešimtmečio pabaigos sumažėtų perpus, palyginti 2005-aisiais, tuo tarpu Japonija siekia iki 2050 metų tapti neutralia anglies dioksido išmetimo atžvilgiu.

Visgi branduolinė energetika Japonijoje tebesulaukia daug prieštaringų vertinimų po Fukušimos AE pražūtingos avarijos, kurią 2011 metų kovą sukėlė didžiulis žemės drebėjimas bei jo sukeltas cunamis. Po šios nelaimės visos branduolinės jėgainės šalyje buvo išjungtos ir tik kelios jų vėl atnaujino darbą.

Bendrovės „TerraPower“ projekto „Natrium“ Vajomingo valstijoje sąmatinė vertė yra 4 mlrd. dolerių, o jo įgyvendinimą perpus finansuoja JAV Energetikos departamentas.

Pasak Pasaulinės branduolinės energetikos asociacijos, greitųjų neutronų reaktoriai, tokie kaip siūlomas bendrovės „TerraPower“, „suteikia galimybę daug efektyviau naudoti urano išteklius“ ir gali padėti sumažinti ilgalaikių branduolinių atliekų susidarymą.

Japonijos vyriausybė jau anksčiau dalyvavo šios technologijos moksliniuose tyrimuose, o būtent - XX amžiaus septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose, kai pastatė du eksperimentinius greitųjų neutronų reaktorius.

Anksčiau korporacijai „Microsoft“ vadovavęs B.Gatesas yra centrinę būstinę Vašingtino valstijoje turinčios „TerraPower“ prezidentas nuo pat šios bendrovės įkūrimo 2006-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius