-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos premjeras žada didinti išmokas už vaikus ir vaiko priežiūros atostogas

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida penktadienį pažadėjo padidinti išmokas už vaikus ir mokamas vaiko priežiūros atostogas, perspėdamas, kad šalis turi „paskutinę galimybę“ išspręsti gyventojų mažėjimo problemą.
Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida
Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida / „Reuters“/„Scanpix“

Japonijoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, gimstamumas mažėja jau daugelį metų mažėja – pernai gimė vos 800 000 kūdikių, o tai yra mažiausias rodiklis nuo tada, kai pradėta registruoti gimstamumą.

Japonija yra antra seniausia šalis pasaulyje po Monako, o sausį F.Kishida perspėjo, jog Japonija „atsidūrė ant ribos, ar galėsime toliau funkcionuoti kaip visuomenė“.

„Šešeri–septyneri metai nuo dabar yra paskutinė galimybė pakeisti gimstamumo mažėjimo tendenciją“, – teigė jis žurnalistams spaudos konferencijos metu, kur pristatė naujus politikos pasiūlymus.

„Noriu sukurti visuomenę, kurioje jauni žmonės galėtų tuoktis kaip nori, o visi norintys galėtų turėti vaikų ir auginti juos be streso“, – pridūrė F.Kishida.

Jis pateikė pasiūlymų, įskaitant didesnių išmokų už mažesnius vaikus didinimą, siekti kelti jaunimo darbo užmokestį ir priemones išlaidoms už aukštąjį mokslą mažinti.

F.Kishida teigė, kad vyriausybė sieks, jog iki 2025 finansinių metų vaiko priežiūros atostogų išeitų 50 proc. jaunų tėvų, o iki 2030-ųjų – 80 procentų.

2021-aisiais tėvystės atostogų išėjo kiek mažiau nei 14 proc. dirbančių tėvų.

Siekdamas padidinti šį procentą, premjeras pasiūlė tokias priemones, kaip išmokos tėvystės atostogas skatinančioms įmonėms, taip pat pažadėjo mokėti didesnį darbo užmokestį, kai abu tėvai išeina vaiko priežiūros atostogų.

„Taip poros gali dalytis vaikų priežiūros ir namų ruošos darbais, o poveikis pajamoms ir karjerai yra mažesnis“, – teigė jis.

„Reikia daugiau paramos vienišiems tėvams“, – pridūrė F.Kishida ir papasakojo apie pokalbį su viena jauna moterimi, kuri sakė bijanti ištekėti, susilaukti vaikų, o paskui išsiskirti.

„Ši istorija tikrai priminė, kad laikai ir jaunų žmonių požiūris keičiasi“, – pridūrė F.Kishida, tačiau nenurodė, kokią konkrečią politiką planuoja įgyvendinti šiuo klausimu.

F.Kishida nepateikė jokios informacijos apie tai, kaip bus finansuojamos papildomos priemonės, apie kurias pranešta po to, kai buvo imtasi kelių paketų su pandemija susijusių ekonomikos skatinimo priemonių ir įsipareigota didinti išlaidas gynybai.

Japonijos premjero vyriausybė planuoja iki birželio pateikti schemą, į kurią būtų įtrauktos šios priemonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius