Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jauna moteris pakeitė požiūrį į investavimą: žmonės galvoja, kad jų namai ir automobiliai – tai investicija

Bulgarė Elena gyvena šalies sostinėje, Sofijoje ir dirba programinės įrangos kokybės inžiniere. Jauna moteris pripažįsta, kad visą gyvenimą taupė pinigus tik tam, jog netrukus galėtų juos išleisti kokiam nors didesniam pirkiniui ar kelionei, tačiau negalvojo apie ilgalaikes perspektyvas. Jos požiūrį pakeitė viena knyga apie investavimą ir įrankis, leidęs investuoti neturint patirties bei santaupų. Bendrovei Bondora.com žengiant į Lietuvą jauna moteris dalinasi savo pirmaisiais žingsniais šioje srityje.
Investicijos
Investicijos / 123RF.com nuotr.

Suprato, kad negalima visko tiesiog išleisti

Kad reikia taupyti jums pasakys bet kuris asmeninių finansų valdymo lektorius, banko darbuotojas ar močiutė. Tačiau taupyti galima tiesiog dedant tam tikrą sumą pinigų į turimą sąskaitą ar slaptą vietą namuose, arba galima šias lėšas investuoti. Dar daugiau, pastaraisiais metais išpopuliarėjo būdas, leidžiantis paskolinti pinigus tiems, kam jų tuo metu labiausiai reikia ir vėliau uždirbti grąžą iš palūkanų. Skolininkams tai leidžia išvengti greitųjų kreditų, žmogus skolina žmogui.

Bulgarė Elena pradėjo investuoti būtent tarpusavio skolinimo platformoje. Pirmiausia ji perskaitė George‘o S. Clasono knygą „Turtingiausias Babilono žmogus“, kuri laikoma finansų valdymo klasika. Jauna moteris suprato, kad negalima išleisti visų sutaupytų pinigų – nuovokūs žmonės galvoja apie ateitį ir siekia susikurti pasyvias pajamas. Tokias, kurios kapsėtų į sąskaitą tiesiog nieko neveikiant. Ji paaiškina, kodėl iš daugybės galimybių investuoti į akcijas, obligacijas, pasirinko tarpusavio skolinimą.

Manau, kad finansinis raštingumas yra labai svarbus pasirenkant, kuris iš investavimo būdų būtent jums yra tinkamiausias. Vaikai turėtų turėti tokias pamokas dar mokykloje.

„Supratau, kad reikia susikurti pasyvias pajamas, bet vis dar negalvojau rimtai apie investavimą. Nes tam, kad investuotum, reikia didelių pinigų, o aš jų neturėjau. Tuomet draugas man papasakojo apie platformą Bondora.com – jo nuomone, tai buvo gera erdvė pradėti investuoti. Ją išnaršiusi negalėjau jam prieštarauti – tokiu būdu investuojant rizika yra nedidelė, o palūkanų normos – pakankamai aukštos“, – sakė Elena.

Įvairūs įrankiai leidžia pasirinkti rizikos lygį

Jauna moteris skolinti savo pinigus per bondora.com pradėjo prieš kiek daugiau nei dvejus metus. Ji skaičiuoja, jog per šį laikotarpį jos investuota suma paaugo 16 %. Vis tik Elena, priešingai nei anksčiau, nebeleidžia sutaupytų pinigų, juos vėl investuoja į smulkias paskolas, o kartu kas mėnesį didina sumą, skiriamą tokiam investavimui.

Įvairūs finansiniai instrumentai dažniausiai reikalauja žinių – kitu atveju mokomasi per nuostolius. Tačiau platformoje bondora.com sukurta įvairių įrankių pradedantiesiems, pavyzdžiui, automatinis investavimas (pagal investuotojo apibrėžtus kriterijus, kokiems žmonėms skolinti). Tarpusavio skolinimo platforma leidžia pasirinkti rizikos lygius: atsargus, subalansuotas, progresyvus. Pirmuosius dvejus metus bulgarė Elena investuoja pagal subalansuotą investavimo planą (įrankis „Balanced Mode“), tačiau šiuo metu įsidrąsino ir ketina rinktis progresyvų – kiek rizikingesnį, tačiau kartu garantuojantį didesnę grąžą.

„Bondora.com man patinka tuo, kad šiai platformai gali skirti kiek nori lėšų – tiek, kiek atsidėjus jautiesi nesuvaržytas. Taip pat jei esi visiškai „žalias“ investavime, gali pasirinkti automatinį investavimo planą, vadinamąjį investicinio portfelio vadybininką („Portfolio manager“)“, – sakė pradedanti investuotoja.

Platforma tokia paprasta, kad joje investuoti gali tiek vos pilnametystės sulaukęs ir pirmąsias savo pajamas gavęs jaunuolis, tiek vaiką auginanti mama, tiek kitus investavimo instrumentus jau išbandęs investuotojas

Namai ir automobiliai – ne investicija

„Kai kurie žmonės neinvestuoja niekur, nes bijo, kad praras savo sunkiai uždirbtus pinigus. Dar kiti nuoširdžiai tiki, kad namai, kuriuose jie gyvena ar automobiliai, kuriais jie važinėja – tai investicija. Iš tiesų tai – įsipareigojimai, turtas, kuris nuolat reikalauja išlaidų. Tačiau kai kurie nori kabinti gyvenimą pilnais šaukštais dabar, užuot rūpinęsi ateitimi, taigi jie skolinasi: ima vartojimo paskolas dideliems televizoriams, naujausiems išmaniesiems telefonams, na, ir kitiems labai kietiems prietaisams. Tiesa, dar lizingo būdu perka automobilį ir pasiima daugiau būsto paskolą daugiau nei 20-čiai metų“, – skirtingus žmonių požiūrius į taupymą įvertino Elena.

Elena, priešingai nei anksčiau, nebeleidžia sutaupytų pinigų, juos vėl investuoja į smulkias paskolas, o kartu kas mėnesį didina sumą, skiriamą tokiam investavimui.

Kita vertus, netgi bankų atliekami tyrimai rodo, kad vis daugiau žmonių jau 2008-aisiais per finansinę krizę išmoko „juodos dienos“ pamoką ir atlikusias lėšas leidžia ne prabangesniam gyvenimui, o investavimui arba taupymui. Jie atsideda netikėtiems atvejams arba pensijai, nes tampa vis akivaizdžiau, kad kuo toliau, tuo socialinė sistema turės mažiau pajėgumų užtikrinti orų gyvenimą senatvėje.

„Manyčiau, kad žmonių, kurie turi daugiau lėšų, geriausias sprendimas yra investuoti į nekilnojamąjį turtą ir jo nuomą. Taip pat yra investavimo į akcijas platformų ir programėlių. Auga susidomėjimas kriptovaliutomis, blockchain technologijomis. Manau, kad finansinis raštingumas yra labai svarbus pasirenkant, kuris iš investavimo būdų būtent jums yra tinkamiausias. Vaikai turėtų turėti tokias pamokas dar mokykloje, nes tai padeda priimti tinkamus finansinius sprendimus vėlesniame gyvenime“, – sako Elena.

Šiuo metu jau dešimtmetį veikianti Bondora.com atidaro skirtingoms šalims adaptuotas platformas 24 Europos šalyse, tarp jų – ir Lietuvoje.

Šalys, kuriose tarpusavio investavimo platforma „Bondora“ netrukus turės nacionalines svetaines
Šalys, kuriose tarpusavio investavimo platforma „Bondora“ netrukus turės nacionalines svetaines

Platforma siekia stipriai išplėsti paskolų ir investuotojų skaičių, tai leis suteikti dar palankesnes sąlygas investuotojams. Šioje platformoje galima investuoti nors ir nuo 1 euro, o vidutinės pajamos iš paskolų palūkanų yra 6,75 % per metus. Vienas populiariausių platformos įrankių yra „Go&Grow“ („Eik ir auk“, angl.), leidžiantis investuoti paprasčiausiu būdu, bet kada išsiimti investuotą sumą sumokant 1 eurą baudos. Bondora.com neturi jokių metinių mokesčių išskyrus šį mokestį, kai investuota suma yra išsigryninama.

Platforma veikia 85–iose pasaulio šalyse ir turi per 40 000 investuotojų. Siekiantys pasiskolinti šios platformos dėka jau gavo paskolų už daugiau nei 140 milijonų eurų, o investuotojai uždirbo 20 milijonų eurų palūkanų.

Jūsų kapitalui jį investuojant į bet kokią finansinę priemonę kyla rizika, palūkanos bei pelnas nėra garantuoti. Pelnas investuojant platformoje bondora.com siekia iki 6,75 %. Prieš nuspręsdami investuoti, peržiūrėkite rizikos pareiškimą arba, pasitarkite su finansų konsultantu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius