Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Jaunieji verslininkai sėkmę atrado provincijoje: klientų ieškojo skambindami į namus

Ilgai jų sėkme niekas netikėjo ir nelaikė rimtais konkurentais. Iš pradžių juos daugelis traukdavo per dantį kandžiomis replikomis, tačiau jie sunkiai ir kantriai dirbo, kol išaugo į vieną iš labiausiai besiplečiančių viso Suvalkijos regiono įmonių. Šiandien dviejų Mantų – Balčiūno ir Šitkausko – vadovaujamas „Grupinispirkimas.lt“ sparčiai plečia savo veiklą ir žengia ne tik į didžiųjų Lietuvos miestų, bet ir į Europos rinkas.
Įmonės darbai
Įmonės darbai / Grupinispirkimas.lt nuotr.

Užsitarnavo pasitikėjimą

Beveik prieš šešis metus Vilkaviškyje įkurtą „Grupinispirkimas.lt“ šiandien jau žino ne tik visa Suvalkija, bet ir didelė dalis Lietuvos. Tiesa, juos vis dar daug kas painioja su kita Lietuvos įmone, turinčia labai panašų pavadinimą.

„Nuolat sulaukiame žmonių skambučių su klausimais, kada atsiųsime knygą ar kodėl jie dar negavo kokio nors SPA kupono. Bandau paaiškinti, kad mes neprekiaujame kuponais, o dažniausiai pokalbio pabaigoje paklausiu, ar jiems nereikia pasikeisti namo stogą ar apšiltinti fasadą“, – juokėsi vienas iš „Grupinispirkimas.lt“ įkūrėjų M.Šitkauskas.

Šiandien įmonė verčiasi beveik visomis su statybomis susijusiomis paslaugomis ir stengiasi klientams pasiūlyti pačias mažiausias įmanomas kainas, nes išvengia tarpininkų grandies.

„Įmonės idėją parsivežiau iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Ten veikiantis „Groupon“ tinklas buria vartotojus į tam tikras grupes ir iš tiekėjų stengiasi išsiderėti palankią kainą. Pagalvojau, kad panašų modelį būtų galima pritaikyti ir mūsų šalyje“, – prisiminė M.Balčiūnas.

A.Grygelaičio nuotr./Mantas Balčiūnas ir Mantas Šitkauskas
A.Grygelaičio nuotr./Mantas Balčiūnas ir Mantas Šitkauskas

Nors dabar įmonę valdo du Mantai, tačiau tarp įkūrėjų buvo ir dar vienas vilkaviškietis Mindaugas Galinaitis. Tiesa, prieš kelis metus jis savo įmonės akcijas pardavė ir nusprendė koncentruotis į veiklą susijusią su nekilnojamuoju turtu.

Iš pradžių „Grupinispirkimas.lt“ vertėsi anglių ir trąšų prekyba, tačiau gana greitai pasuko į statybų sektorių.

„Pradžia buvo labai sunki. Kurį laiką dirbau vienas, trūko pačių elementariausių vadybos žinių. Viskas pasikeitė kai maždaug po pusmečio, metęs gerą darbą, į Vilkaviškį gyventi sugrįžo M.Balčiūnas. Buvome pirmieji Lietuvoje statybų versle dirbantys tokiu principu. Iš šalies tai atrodė gana rizikinga – iš žmonių surinkdavome avansines įmokas ir prašydavome palaukti, kol susiburs reikiamas užsakovų kiekis, kad galėtume pigiai pristatyti jų prekes. Ieškodami klientų net buvome pasiėmę seną telefonų knygą ir skambindami į žmonių namus bandydavome juos įtikinti patikėti mumis. Iš šalies galėjome pasirodyti kaip kokie telefoniniai sukčiai“, – juokėsi M.Šitkauskas.

Jis net svarstė, kad žiūrint į netolimą praeitį jų verslo modelis veikė panašiu principu kaip maždaug prieš metus visoje šalyje dėl savo aferų pagarsėjusio „Verslas nuo nulio“ įkūrėjo Karolio Šimkaus. Skirtumas tik tas, kad vilkaviškiečiai gana greitai užsitarnavo klientų pasitikėjimą, o apie galimybę pigiau įsigyti tam tikrų prekių, kalbos ėmė sklisti iš lūpų į lūpas. Kaip teigė patys verslininkai, su kainomis jiems negalėjo prilygti nė viena kita aplinkinė įmonė. Rinkoje pasirodžius „Grupinispirkimas.lt“ nariams, konkurentai net patys ėmė mažinti prekių ir paslaugų kainas.

Trūksta meistrų

„Grupinispirkimas.lt“ jau po pusmečio nusprendė susikoncentruoti vien ties statybų sektoriumi. Šiandien įmonė gali pasiūlyti visą paslaugų paketą, pradedant statybinėmis prekėmis ir baigiant meistrais, galinčiais išpildyti bet kokius žmonių įnorius. Įmonės atstovai gali ne tik pastatyti namą nuo pamatų, bet ir jį visiškai įrengti ir net supirkti bei sumontuoti lauko ar vidaus baldus.

Viena iš jų teikiamų paslaugų – laikinas būsto statybų finansavimas. Bankai paskolas suteikia tik tiems objektams, kurie jau yra pastatyti. Atsižvelgdama į tai, vilkaviškiečių įmonė siūlo savo klientams finansuoti namo statybas iki dalinės apdailos, kuomet klientai jau gali kreiptis į banką paskolos. Taip žmonės turi galimybę patys išsirinkti sklypą, namo projektą ir iš dalies dalyvauti statybų procese.

„Bendradarbiaujame maždaug su šimtu meistrų. Mums gerai, kad jie iš mūsų ima medžiagas, jiems – kad turi darbo, o žmonėms – jog nereikia niekuo rūpintis. Yra daug talentingų vyrų, kurie turi „auksines rankas“, tačiau nemoka savęs pristatyti. Mes padedame jiems apeiti šią kliūtį. Pastebėjome, kad su mumis bendradarbiaujantys meistrai jau drąsiai išsiperka verslo liudijimus visiems metams, kas seniau būdavo retenybė. Anksčiau jie nebūdavo tikri, kad turės darbo, todėl dažnai rizikuodavo ir apskritai dirbdavo be patentų. Yra ir tokių, kurie net savo įmones įsisteigia. Valstybei nuo to tik geriau“, – kalbėjo M.Šitkauskas.

Jo teigimu, dabartiniai statybininkai – išsilavinę, daug ir sunkiai dirbantys bei nemažai uždirbantys žmonės. Dabar geriems meistrams daug labiau apsimoka dirbti Lietuvoje, nei kokioje nors lietuvių firmoje užsienyje. Tiesa, „Grupinispirkimas.lt“ įkūrėjams prireikė nemažai laiko, kol jie atsirinko patikimus statybininkus, kuriuos dabar gali drąsiai rekomenduoti savo klientams. Buvo ne vienas atvejis, kai dėl alkoholio vartojimo ar atsainaus požiūrio į darbą teko atsisveikinti su kai kuriais meistrais, o jų padarytus nuostolius kompensuoti iš įmonės lėšų.

„Nuo pat pradžių stengiamės būti atsakingi. Jei paliktume nepatenkintą klientą, kalbos apie tai greitai pasklistų. Susigrąžinti gerą vardą kainuotų labai brangiai“, – teigė M.Balčiūnas.

Nepaisant to, kad „Grupinispirkimas.lt“ jau bendradarbiauja su daugybe meistrų, tačiau jų vis dar trūksta. Ypatingai įmonė norėtų surasti patikimus darbuotojus Vilniuje bei Kaune.

Provincijos privalumai

Kol kas jaunieji verslininkai beveik visą uždirbtą pelną investuoja į įmonės plėtrą. Nė vienas iš jų dar nevažinėja prabangiais automobiliais, neturi nuosavų namų. Abu vyrai teigė, kad visa tai ateis su laiku.

Šiemet, palyginus su praėjusiais metais, įmonės apyvarta turėtų padidėti maždaug 50 proc. Tiesa, pastaruoju metu didžiąją augimo dalį lemia nuolat didėjantis eksportas. Maždaug 6 km nuo Vilkaviškio centro įsikūrusi įmonė daugiausiai prekių eksportuoja į Lenkiją, taip pat į Norvegiją, Daniją, Vokietiją bei Ispaniją.

Išlaikyti tokį sandėlį Vilniuje ar Kaune kainuotų nepalyginamai daugiau.

„Galbūt skambės kiek neįprastai, bet lenkai iš mūsų perka labai daug įvairių medžiagų. Mitas, kad tik Lenkijoje galima apsipirkti pigiau“, – šypsojosi M.Balčiūnas.

Jis pasakojo, kad partneriams iš kitų šalių „Grupinispirkimas.lt“ yra patrauklus tuo, kad į savo sandėlį tiesiogiai iš tiekėjų suveža įvairias prekes ir po to jas pagal poreikį išskirsto klientams užsienyje. Taip pastarieji sutaupo nemažai transporto kaštų, nes visas jiems reikiamas prekes gali parsigabenti iš vienos vietos. Sunkvežimiai iš Suvalkijos po visą Lietuvą bei Europą keliauja kone kasdien.

„Daug kas klausia, kodėl mes esame įsikūrę tokiame nedideliame mieste kaip Vilkaviškis. Iš tikrųjų mums taip labai patogu – šalia Lenkija, tad sutaupome lėšų dėl prekių importo ir eksporto. Be to, išlaikyti tokį sandėlį, kokį turime čia, Vilniuje ar Kaune kainuotų nepalyginamai daugiau. Jei persikeltume kitur, greičiausiai būtume priversti kelti kainas, o mes to nenorime. O ir gyventi Vilkaviškyje – visai gerai. Čia gal ir trūksta šiek tiek pramogų, bet juk netoli yra Kaunas, kiti didesni miestai. Atstumai šiais laikais beveik nieko nereiškia“, – teigė M.Šitkauskas.

Nukrito nuo stogo

Nors įmonė sparčiais žingsniais plečiasi ir, atrodytų, jos įkūrėjai galėtų užsiiminėti vien vadybiniais reikalais, tačiau iki pat dabar abu Mantai nevengia ir patys paimti įrankių į savo rankas bei kai kuriuos klientus apmokyti kaip patiems atlikti tam tikrus darbus.

Tiesa, ne visos patirtys baigiasi laimingai. Kartą, Kybartuose matuodamas namo stogą M.Šitkauskas paslydo ir nudardėjo žemyn. Laimei, tada buvo žiema ir jaunas vyras nukrito į didelę sniego pusnį, tad nesusižalojo.

A.Grygelaičio nuotr./M.Šitkauskas ir pats nevengia pameistrauti
A.Grygelaičio nuotr./M.Šitkauskas ir pats nevengia pameistrauti

„Nors savo meistrus mes nuolat apmokome, siunčiame į įvairius seminarus, tačiau man svarbu ir pačiam neatitrūkti nuo realybės, neprarasti įgūdžių. Tai kartu ir mano hobis. Iš pradžių meistrai man patarinėdavo, kaip ką atlikti, o dabar būna, kad skambina ir jau klausia mano patarimo“, – tikino M.Šitkauskas.

Jis prisiminė, kad vos įkūrę įmonę jiedu su M.Balčiūnu apskritai daug darbo atlikdavo rankomis, nes neturėjo nei krovimo įrangos, nei kitokios, darbą palengvinančios technikos.

„Iš pradžių konkurentų buvome vadinami „vaikais iš rūsio“. Iš tikrųjų panašiai ir buvo, nes neturėjome nei sandėlio, o viską kraudavome privataus namo rūsyje. Neretai per dieną tekdavo rankomis į sunkvežimį sukilnoti šimtą cemento maišų, daugybę kitų medžiagų. Daug kas galvojo, jog taip ilgai netempsime“, – pasakojo M.Balčiūnas.

Tuo tarpu jo kolega prisiminė, kaip jis registruodamas įmonę lankėsi valstybinėje mokesčių inspekcijoje. Ten dirbusi specialistė paklausė, kokia planuojama metinė apyvarta. Jaunas verslininkas nedvejodamas paminėjo milijono litų sumą. Tąkart moteris šį atsakymą tik palydėjo pašaipiu žvilgsniu. Šiandien „Grupinispirkimas.lt“ metinė apyvarta pirmines prognozes viršija maždaug 10 kartų...

Namo stogą derino prie... traktoriaus

Per kelis metus įmonės klientais jau tapo ne viena Lietuvos pramogų ar sporto pasaulio įžymybė, o anksčiau įspūdingais atrodę tokie vienetiniai užsakymai, kaip 5 tūkst. kvadratinių metrų pastato stogo sutvarkymas, šiandien jau yra tapę kone kasdienybe.

Vilkaviškiečiai verslininkai teigė per kelis metus pastebėję skirtingose Lietuvos vietose gyvenančių žmonių poreikių skirtumus. Pavyzdžiui, Suvalkijoje žmonės – konservatyvesni, jie renkasi laiko patikrintas medžiagas ir spalvas. Kitose Lietuvos vietose gyvena daugiau jaunimo, tad jie labiau mėgsta išskirtinio dizaino, naujoviškesnius projektus.

Bendraudami su klientais verslininkai kartais patenka ir į kuriozines situacijas. Kartą į įmonės biurą atėjo vienas Vilkaviškio rajono gyventojas ir su savimi atsinešė maždaug 5 kg sveriančią salotinės spalvos traktoriaus detalę. Vyras norėjo pasikeisti namo stogą ir iš karto pareikalavo, kad jis būtų tokios pat spalvos kaip jau turimas jo traktorius. Nors M.Šitkauskas dar bandė perkalbėti užsakovą, tačiau šis liko ištikimas savo norams.

„Buvę ir daugiau kuriozų. Vadovaujamės logika, kad gerą meistrą galima atskirti pagal jo įrankius. Kartą nuvykau pas klientą, kuris iš mūsų norėjo įsigyti tik stogo dangą, o meistrus, kurie pakeistų tą stogą jis jau buvo susiradęs pats. Kai baigiau atlikti matavimus, sužinojau, kad tie meistrai netrukus turi atvykti. Kadangi mes nuolat ieškome patikimų darbininkų, nusprendžiau palūkėti ir pamėginti juos pakalbinti, kad prisijungtų prie mūsų. Netrukus pamačiau, kaip link mūsų vienu dviračiu atrieda du vyrai. Jie kartu su savimi vežėsi aplamdytą kibirą, o jame – plaktuką ir dar kelis ne pačios geriausios būklės įrankius. Pasirodo, tai ir buvo tie meistrai, kurių aš laukiau. Vos susilaikiau nesusijuokęs. Aišku, į savo komandą jų tada nepakviečiau“, – juokėsi M.Šitkauskas.

Tiek jis, tiek jo kolega M.Balčiūnas teigė, kad vykdant statybas nereikia stengtis sutaupyti samdant meistrus. Geriau – šiek tiek brangesni, bet patikimesni darbininkai. Neretai būna taip, kad pigesnių meistrų paliktą broką vėliau ištaisyti kainuoja daug daugiau nei būtų tekę sumokėti iš pradžių.

Dėl šios priežasties, prieš vykdant statybas, jaunieji verslininkai patarė pasiieškoti patikimų konsultantų ir kuo mažiau remtis internetiniuose forumuose pateikiamais patarimais. Ten neretai vyksta „pardavėjų karai“ ir specialiai skleidžiama klaidinga informacija.

A.Grygelaičio nuotr./Mantas Balčiūnas
A.Grygelaičio nuotr./Mantas Balčiūnas

Nepamatuoti reikalavimai

Per metus „Grupinispirkimas.lt“ komanda vidutiniškai pakeičia 500 namų stogų, sutvarko ir apšiltina apie 100 fasadų, pastato apie 20 visiškai naujų namų. Įmonė kasmet atlieka vis daugiau rekonstrukcijų. Anot M.Šitkausko, šiais laikais pasistatyti visiškai naują namą lietuviams gali būti pernelyg brangus malonumas. To priežastis – nuo šių metų įsigalioję „A+“ energetinės naudingumo klasės reikalavimai.

„Suprantu, ekologiniu požiūriu, tai geras žingsnis, tačiau reikėtų vertinti realią tautiečių finansinę padėtį. Žmonės dabar per prievartą priversti už kelis tūkstančius eurų pirkti rekuperacines sistemas, išleisti dideles sumas kitoms papildomoms medžiagoms. Nuo 2020 m. įsigaliosiantys „A++“ energetinės klasės reikalavimai dar labiau apsunkins galimybę pasistatyti naują namą. Nežinau, kuo vadovaujasi mūsų įstatymų leidėjai, tačiau kitose šalyse žmogus turi teisę pasirinkti, kokios energetinės klasės name jis nori gyventi“, – teigė M.Šitkauskas.

Anot jo, būtent dėl šios priežasties lietuviai vis dažniau perka senus namus ir juos rekonstruoja. Tokiems pastatams griežti energetiniai reikalavimai negalioja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius