Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ambasadorius prie Europos Sąjungos Williamas Kennardas: prekybos sutartis bus naudinga ir rytinėms ES narėms

JAV ir ES sutartis dėl laisvosios prekybos leis sukurti naujų darbo vietų ir paskatins ekonomikos augimą visoje Europoje, taip pat ir rytinėse jos narėse, interviu LRT televizijos naujienų tarnybai tvirtina JAV ambasadorius prie Europos Sąjungos Williamas Kennardas.
Williamas Kennardas
Williamas Kennardas / JAV Valstybės departamento nuotr.

Lietuvai perėmus pirmininkavimą vyks pirmieji derybų etapai tarp JAV ir ES dėl laisvosios prekybos sutarties. Šis politikų istoriniu vadinamas sandoris per metus papildomai į Bendriją galėtų atneštų 120 mlrd. eurų.

Susitarimu siekiama panaikinti muitus bei susitarti dėl prekių standartų pripažinimo abejose Atlanto pusėse.

Dabar standartai stipriai skiriasi, europiečiai ir amerikiečiai turi skirtingus reikalavimus dėl genetiškai modifikuotų produktų naudojimo, nevienodi reikalavimai ir žemės ūkyje bei asmens duomenų apsaugos srityje.

Vienas pagrindinių klausimų, ar atverti Bendrijos sienas amerikietiško kino ir televizijos pramonei. Baiminamasi, kad pigi Holivudo produkcija išstums europietiškus filmus ir taip pakenks kultūrinei įvairovei.

Derybas su Amerikos vyriausybe ves Europos Komisija, o pirmininkaudama Lietuva organizuos pasirengimą deryboms ir formuos ES pozicijas, siekdama, kad būtų ginami visų valstybių interesai.

Derybas dėl laisvosios prekybos sutarties baigti planuojama po dvejų metų.

JAV ambasadorius prie ES W. Kennardas sako, jog tikisi, kad artimiausią pusmetį ES Tarybai pirmininkausianti Lietuva stipriai palaikys šias derybas.

– Pirmiausia norėčiau paklausti apie Amerikos ir Europos Sąjungos prekybos sutartį. Šiuo metu prekybos tarifai tarp ES ir JAV yra pakankamai žemi. Tai koks apskritai yra šios sutarties tikslas?

– Net jei tarifai ir žemi, būtų gerai juos dar labiau sumažinti arba iš viso panaikinti. Tai pasitarnautų vartotojams abiejose Atlanto pusėse. Tačiau svarbiausia šio susitarimo pusė – tai, kad suartės Jungtinių Valstijų ir Europos ekonomikos, kad jos galės naudoti vienodus standartus, tokie patys bus ir verslo kūrimo būdai. Tai yra didžiulė potenciali nauda, nes verslui būtų mažiau išlaidų, o vartotojai galės geriau nuspėti, kokius produktus ir paslaugas jie gaus Amerikoje ir Europoje. Tai puikus dalykas.

– O kokia yra nauda Rytų Europai iš šios prekybos sutarties, žinant, kad tai yra regionas, kuriame Rusija turi gana didelius strateginius interesus?  

– Svarbiausia, kad susitarimas leis sukurti naujų darbo vietų ir paskatins ekonomikos augimą visoje Europoje, žinoma, ir rytinėse jos valstybėse. Dabar Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos sukuria 50 procentų pasaulio bendrojo vidaus produkto, tai milžiniškos pasaulinės prekybos apimtys. Ir galimas daiktas, kad kitos šalys, įskaitant ir Rusiją, norės taikyti tuos pačius prekybos standartus, dėl kurių susitars Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos. Tai atneš naudos Centrinei Europai, visai Europai ir Amerikai.

– Lietuva greitai perims pirmininkavimą ES Tarybai ir tai darys pirmą kartą. Prekybos klausimai yra tarp svarbiausių klausimų pirmininkavimo darbotvarkėje. Ko Jūs tikitės iš Lietuvos pirmininkavimo, kalbant apie JAV ir ES santykius? 

– Lietuva yra labai svarbi JAV sąjungininkė ir džiaugiamės, kad ji perima pirmininkavimą. Prisidėsime, kaip galėsime, kad Lietuvos pirmininkavimas būtų sėkmingas. Esame patenkinti, kad daug dėmesio skirsite prekybos klausimams, nes derybos dėl transatlantinės partnerystės prekybos ir investicijų srityje prasidės liepą, kai Lietuva pradės pirmininkauti. Tikimės, kad Lietuvos vyriausybė stipriai palaikys šias derybas.

– Pasaulis dabar labai daug kalba apie Edwardą Snowdeną, kuris atskleidė didžiulio masto sekimo programą Amerikoje. Kai Barackas Obama tapo prezidentu ir pradėjo savo darbą, jis žadėjo pokyčių. Tačiau panašu, kad sekimo programos per jo kadenciją kaip tik labai sustiprėjo ir išplito. Ar Jūs nematote to, kaip B. Obamos tikslų atsižadėjimo, ir ar tai nėra B. Obamos nesėkmė?     

– Nemanau, kad teisinga sakyti, jog sekimo programų padaugėjo. Prezidentas B. Obama daro viską, ką prezidentas turi daryti siekdamas apsaugotų amerikiečius nuo baisių teroristinių išpuolių. Prezidentas viešai pasakė apie šią sekimo programą, tai, kad jis sveikina kilusias diskusijas ir supranta, jog žmonėms kyla klausimų. Mes stengsimės į juos atsakyti.

Joks prezidentas negali sau leisti neginti Amerikos gyventojų. Ir kaip pasakė Vokietijos kanclerė Angela Merkel, surinkta informacija nuo teroristų padėjo apsaugoti ne tik amerikiečius, bet ir europiečius. Sekimo programos saugo ne tik Ameriką, bet ir pasaulį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius