-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 29 /11:28

JAV avalynės gamintojai D.Trumpui: naujieji muitai Kinijai yra „darbo vietų žudikas“

Naujieji prezidento Donaldo Trumpo importo muitai Kinijai yra „darbo vietų žudikas“, įspėja JAV avalynės bendrovės ir ragina juos atšaukti.
„Tanya Heath“ kolekcija
„Tanya Heath“ kolekcija / „Scanpix“ nuotr.

Vėl paaštrėjus JAV ir Kinijos prekybos ginčui, D.Trumpas praėjusią savaitę nusprendė padidinti didžiajai daliai JAV importo iš Kinijos jau taikomus arba planuojamus baudžiamuosius muitus.

Dėl to šie muitai per kelis etapus iki gruodžio pabaigos bus padidinti iki atitinkamai 15 ir 30 procentų. Padidintais muitais bus apmokestinti ir kai kurios populiarios prekės, pavyzdžiui, nešiojamieji kompiuteriai, mobilieji telefonai ir tam tikra avalynė.

Laišką, kuriame įspėjama, jog naujieji importo muitai JAV vartotojams gali atsieiti papildomus 4 mlrd. JAV dolerių per metus ir gali padidinti ekonomikos nuosmukio tikimybę, pasirašė daugiau kaip 200 avalynės gamintojų ir mažmenininkų, įskaitant „Nike“ ir „Foot Locker“.

„Nuo pat pradžių Baltiesiems rūmams sakėme, jog muitus mokės amerikiečiai, nes jiems teks brangiau mokėti už prekes, o kadangi mūsų importo mokesčiai jau yra dideli, šie muitai bus tikras darbo vietų žudikas“, – pareiškė Amerikos avalynės platintojų ir mažmenininkų asociacijos vadovas Mattas Priestas.

Avalynės pramonė tiesiogiai užginčijo D.Trumpo žodžius, jog muitus moka Kinija.

„Nėra jokių abejonių, kad muitai veikia kaip paslėpti mokesčiai, kuriuos moka eiliniai amerikiečiai ir šeimos“, – pažymima laiške.

JAV pramonės lobistai turi didelę įtaką Vašingtone, tačiau jiems nepavyko įtikinti D.Trumpo neeskaluoti jau metus besitęsiančio jo prekybos karo su Kinija.

Ekonomistai sako, jog ši trintis jau ėmė slopinti JAV verslo pasitikėjimą ir versti įmones persvarstyti savo investicijų planus. Dėl to, anot jų, didėja recesijos rizika.

Recesijos rizika

Avalynės bendrovės laiške įspėjo, jog neapibrėžtumas, kurį skatina Vašingtono priešprieša su Pekinu, daro neigiamą poveikį platesnei ekonomikai, o šis klausimas D.Trumpui, kuris siekia kitąmet būti perrinktas, yra labai svarbus.

„Ekonomikos nuosmukis iš JAV vartotojų atims disponuojamąsias pajamas, juolab kad jiems jau tenka brangiau mokėti už prekes“, – rašoma laiške.

Jau dideli JAV importo muitai avalynei pastaraisiais metais toliau didėjo, nors avalynės kainos smuko, o tai reiškia, jog naujųjų muitų našta beveik neabejotinai bus užkrauta vartotojams, pažymima laiške.

JAV pareigūnai muitų įvedimą tam tikroms populiarioms prekėms, įskaitant tam tikrą avalynę, atidėjo iki gruodžio mėnesio, nes nenori, kad jų kainos pakiltų prieš pat Kalėdų apsipirkimo sezoną.

Tuo tarpu D.Trumpo pareiškimai vis labiau glumina: dar praėjusią savaitę jis aiškino, kad JAV bendrovės turėtų pasitraukti iš Kinijos, o jau pirmadienį optimistiškai prognozavo, jog netrukus pasieks susitarimą su Pekinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius