-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV centrinis bankas, kaip ir prognozuota, nepakeitė bazinės palūkanų normos

Federalinis iždo bankas gruodžio 16–17 dienomis vykusiame posėdyje nepakeitė bazinės palūkanų normos, kuri, kaip ir anksčiau, sudaro 0–0,25 procento.
Niujorko akcijų birža
Niujorko akcijų birža / „Scanpix“/AP nuotr.

Tuo tarpu formuluotė apie ketinimus „ilgą laiką“ taikyti nedidelę normą Federalinio atvirų rinkų komiteto (FOMC) pranešime buvo pakeista žodžiais, jog normalizuodamas pinigų ir kreditavimo politiką JAV centrinis bankas gali „elgtis kantriai“.

Kad pranešime bus pavartotas žodis „kantriai“, prognozavo 68 proc. agentūros „Bloomberg“ apklaustų ekonomistų.

JAV centrinio banko prognozėmis, 2015 metais infliacinis spaudimas bus nedidelis. Jo vadovai numato, kad bazinė palūkanų norma kitų metų pabaigoje sudarys vidutiniškai 1,125 proc., o 2016 metų pabaigoje – vidutiniškai 2,5 procento.

Auga ir įmonių investicijos į pagrindinį kapitalą, tačiau atsigavimas būsto sektoriuje tebėra lėtas.

„Po FOMC spalio mėnesio posėdžio gauta informacija rodo, kad ekonominis aktyvumas nuosaikiai didėja“, – rašoma FOMC pranešime.

„Darbo rinkos rodikliai bendrai dar šiek tiek pagerėjo <...>. Vartotojų išlaidos nuosaikiai didėja. Auga ir įmonių investicijos į pagrindinį kapitalą, tačiau atsigavimas būsto sektoriuje tebėra lėtas.“

„Infliacija ir toliau nesiekė ilgalaikių tikslinių FOMC rodiklių, iš dalies dėl energijos kainų smukimo. <...> pagal apklausų rezultatus apskaičiuojami ilgalaikių infliacijos lūkesčių rodikliai tebėra stabilūs“, – rašoma pranešime.

„Atsižvelgdamas į šiuos veiksnius, Komitetas mano, kad pinigų ir kreditavimo politikos normalizavimo požiūriu gali elgtis kantriai“, – pareiškė komitetas.

2008 metais norma buvo mažinta septynis kartus. Paskutinį kartą ji buvo didinta 2006 metų birželį.

„Tačiau jeigu iš gaunamos informacijos bus matyti, kad prie Komiteto užsibrėžtų užimtumo ir infliacijos tikslų artėjama sparčiau, negu šiuo metu tikimasi, bazinė palūkanų norma greičiausiai bus padidinta anksčiau, negu šiuo metu manoma. Ir atvirkščiai, jeigu pažanga bus lėtesnė, negu tikimasi, bazinė palūkanų norma greičiausiai bus padidinta vėliau, negu šiuo metu manoma.“

Kitas FOMC posėdis vyks kitų metų sausio 27–28 dienomis.

Bazinės palūkanų normos JAV centrinis bankas nekeičia nuo 2008 metų gruodžio. 2008 metais norma buvo mažinta septynis kartus. Paskutinį kartą ji buvo didinta 2006 metų birželį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius