-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 01 /2019 05 02

JAV centrinis bankas, kaip prognozuota, nepakeitė bazinės palūkanų normos

Naujausiems statistiniams duomenims nerodant aiškios JAV ekonomikos vystymosi krypties, Federalinio rezervo sistema (FRS) trečiadienį nusprendė nekeisti bazinės palūkanų normos.
JAV doleris
JAV doleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Centrinis bankas pažymėjo, kad padėtis darbo rinkoje tebėra palanki, o ekonominis aktyvumas gana sparčiai didėja. Tačiau jis taip pat pabrėžė, jog įmonių ir namų ūkių investicijų augimas lėtėja, o infliacija smunka dar žemiau FRS nustatyto tikslinio lygio.

Taigi JAV centrinio banko pinigų politiką formuojančio Federalinio atvirų rinkų komiteto (FOMC) nariai vienbalsiai nusprendė nekeisti bazinės palūkanų normos, kuri pernai buvo padidinta keturis kartus ir šiuo metu sudaro 2,25–2,5 procento.

Po FRS kovo mėnesio posėdžio paskelbti oficialūs duomenys rodo, jog „darbo rinka tebėra stipri, o ekonominis aktyvumas gana sparčiai auga“, pažymima FOMC paskelbtame pranešime.

Tačiau komitetas taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog namų ūkių išlaidų ir įmonių kapitalo investicijų augimas „pirmąjį ketvirtį sulėtėjo“, o pagrindinis infliacijos rodiklis „sumažėjo ir laikosi žemiau 2 proc.“ – FRS nustatyto tikslinio lygio.

Visgi pinigų politika buvo šiek tiek pakeista: už pinigų atsargas bankams mokamų palūkanų norma, kaip ir prognozavo kai kurie ekonomistai, buvo sumažinta nuo 2,4 iki 2,35 procento.

Per pirmus du šiemet įvykusius posėdžius FRS vadovai aiškiai davė suprasti, jog pagrindinės palūkanų normos nebus keičiamos, kol atsiras aiškių ženklų dėl ekonomikos vystymosi krypties.

FRS siekia užtikrinti visišką užimtumą ir kainų stabilumą, tačiau centrinio banko vadovus glumina tai, jog darbo užmokesčio ir kainų augimas vis neįsibėgėja, nors nedarbas yra pasiekęs istoriškai žemą lygį, visos šalies įmonės skundžiasi dėl sunkumų, su kuriais susiduria ieškodamos darbuotojų, o bendrasis vidaus produktas (BVP) šių metų pirmąjį ketvirtį pasiekė net 3,2 proc. metinį augimo tempą.

Daugelis ekonomistų pažymi, jog, nepaisant didelio BVP prieaugio rodiklio, šalies ūkyje yra nemažai problemų, ir teigia, jog, gruodžio mėnesį padidinęs bazinę palūkanų normą, JAV centrinis bankas padarė klaidą.

FRS taip pat nuolat susiduria su JAV prezidento Donaldo Trumpo kritika, kuri pakurstė kalbas, jog centrinis bankas galiausiai gali pasiduoti politiniam spaudimui ir sumažinti bazinę palūkanų normą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius