Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 31 /11:58

JAV dėl „neteisėtų migrantų“ įves importo muitus visoms Meksikos prekėms

Vašingtonas nuo birželio 10 dienos nustatys 5 proc. importo muitą visoms meksikietiškoms prekėms ir ši priemonė bus taikoma tol, kol nutrūks per Meksiką į Jungtines Valstijas vykstančių „neteisėtų migrantų“ srautas, ketvirtadienį pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.
Migrantai JAV ir Meksikos pasienyje
Migrantai JAV ir Meksikos pasienyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Birželio 10-ąją Jungtinės Valstijos įves 5 proc. muitą visoms prekėms, kurios į mūsų šalį įvežamos iš Meksikos, ir tai bus taikoma tol, kol SUSTOS neteisėtai migrantai, per Meksiką vykstantys į mūsų šalį“, – parašė jis tviteryje.

„Muitas laipsniškai didės, kol neteisėtos imigracijos problema bus išspręsta, ir tuomet muitai bus panaikinti“, – pridūrė JAV prezidentas.

Apie šią priemonę jis paskelbė praėjus dienai po to, kai sienos apsaugos pareigūnai El Pase, Teksaso valstijoje, sulaikė 1,036 tūkst. žmonių – didžiausią atskirą migrantų grupę, kokią iki šiol yra aptikę JAV pasienio pareigūnai.

Ši grupė ankstų trečiadienio rytą iš Meksikos pusės kirto Grandės upę ir dar aiškiau parodė vis labiau didėjančią problemą, kurios D.Trumpo administracija iki šiol nesugeba suvaldyti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Sulaikomų migrantų skaičius pastaraisiais mėnesiais viršydavo 100 tūkst. per mėnesį.

Tai daugiausia žmonės, dėl skurdo ir smurto bėgantys iš Centrinės Amerikos ir norintys prašyti prieglobsčio Jungtinėse Valstijose.

„Pasyvus Meksikos bendradarbiavimas, dėl kurio tampa įmanoma ši masinė invazija, kelia neatidėliotiną ir ypatingą grėsmę Jungtinių Valstijų nacionaliniam saugumui ir ekonomikai“, – pareiškė Baltieji rūmai.

„Meksika turi labai griežtus imigracijos įstatymus ir galėtų lengvai sustabdyti neteisėtą migrantų srautą ir, be kita ko, grąžinti šiuos žmones į jų gimtąsias šalis. Be to, Meksika galėtų greitai ir lengvai sustabdyti neteisėtų migrantų atvykimą per šalies pietinę sieną su Gvatemala.“

Meksikos prezidentas kviečia JAV dialogui

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras JAV valstybės vadovui nusiuntė laišką, kuriame pažymėjo nenorįs „konfrontacijos“ ir pakvietė Jungtines Valstijas dialogui dėl migracijos.

„Noriu jums pareikšti, jog nenoriu konfrontacijos... Siūlau pagilinti mūsų dialogą ir ieškoti kitų alternatyvų, kaip išspręsti migracijos problemą“, – parašė Meksikos prezidentas.

Meksika žada imtis atsakomųjų veiksmų

Tuo tarpu Meksikos aukščiausio rango diplomatas Šiaurės Amerikai naujuosius JAV muitus pavadino „katastrofiškais“ ir pareiškė, jog Meksikas imsis atsakomųjų priemonių.

„Tai katastrofiška. Jeigu šis grasinimas bus įvykdytas, pasekmės bus labai rimtos“, – pažymėjo už Šiaurės Amerikos reikalus atsakingas Meksikos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Jesusas Seade.

„Jeigu šie muitai įsigalios, mes privalome ryžtingai atsakyti“, – pareiškė jis per spaudos konferenciją.

Meksika 80 proc. eksportuojamų prekių siunčia į Jungtines Valstijas.

„Numatyti, kad bus imtasi tokio masto priemonių, nebuvo įmanoma... Tai buvo netikėta“, – pareiškė J.Seade.

„Turėsime apsvarstyti tai su Jungtinėmis Valstijomis ir tarpusavyje nuspręsti, kaip reaguoti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius