-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV dolerio kursas smunka, laukiama JK parlamento balsavimo dėl „Brexit“ sutarties

JAV dolerio kursas pirmadienį traukia žemyn. Analitikų nuomone, tai, be kita ko, galėjo paskatinti praėjusios savaitės pabaigoje paskelbti JAV infliacijos duomenys.
JAV doleris
JAV doleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Darbo departamentas penktadienį pranešė, kad vartotojų kainos JAV gruodį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, smuko 0,1 proc., o metinė infliacija sudarė 1,9 proc., kaip ir buvo prognozuota.

Mėnesio defliacija buvo užfiksuota pirmą kartą per devynis mėnesius, o metinė infliacija pirmą kartą nuo 2017 metų rugpjūčio smuko žemiau 2 proc. kartelės. Dar prieš pusmetį metinė infliacija JAV siekė 2,9 procento.

Energijos kainos gruodį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, krito 3,5 proc. ir nuosmukis buvo didžiausias per trejus metus. Tuo tarpu maisto produktai pabrango 0,4 proc. – labiausiai nuo 2014 metų.

Euro kursas, penktadienio vakare siekęs 1,1469 JAV dolerio, pirmadienį ūgtelėjo iki 1,1479 JAV dolerio.

Jenos atžvilgiu Europos valiutos kursas smuktelėjo nuo 124,42 iki maždaug 124,1 jenos. O JAV doleris Japonijos valiutos atžvilgiu atpigo nuo 108,48 iki 108,1 jenos.

Indeksas „ICE US Dollar“, kuriuo vertinami JAV dolerio kurso pokyčiai šešių pagrindinių pasaulio valiutų atžvilgiu, nuo sesijos pradžios sumenko 0,16 procento. O indeksas „WSJ Dollar“, kuriuo vertinama JAV valiutos kurso dinamika šešiolikos pagrindinių pasaulio valiutų atžvilgiu, smuktelėjo 0,06 procento.

Juanio kursas JAV dolerio atžvilgiu paūgėjo 0,5 proc. iki 6,756 juanio, pasiekęs aukščiausią nuo liepos vidurio lygį.

„Dabar JAV dolerio kurso smukimą, regis, labiausiai skatina atkaklus Kinijos siekis sustiprinti savo valiutą, galbūt papildomai pagerinus savo reputaciją prieš paskelbimą apie numanomą prekybos susitarimą. Kinijos prekybos ministerijos vadovas vyksta į Vašingtoną tolesnių derybų ir tai šiek tiek apkartina optimistines nuotaikas, kurias buvo paskatinusi žemesniu lygmeniu neseniai įvykusių derybų baigtis“, – pažymima „Saxo Bank“ vyriausiojo valiutos analitiko Johno Hardy parengtoje apžvalgoje.

Sausio 15 dieną Didžiosios Britanijos parlamentas balsuos dėl šalies išstojimo iš Europos Sąjungos (ES) sutarties projekto.

„Jau antradienį [Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresos] May sutartis greičiausiai bus atmesta ir mūsų lauks eilinis sprendimo atidėjimas. Visgi antradienį viskas gali pasikeisti“, – pažymėjo J.Hardy.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius