Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ekonomika balandžio mėnesį sukūrė 266 tūkst. naujų darbo vietų

JAV ekonomika balandžio mėnesį pridėjo vos 266 tūkst. naujų darbo vietų, o nedarbo lygis šiek tiek ūgtelėjo iki 6,1 proc., penktadienį pranešė vyriausybė, paneigdama lūkesčius dėl atsinaujinančios masinės samdos atslūgstant COVID-19 pandemijai sukeltai krizei.
Niujorkas
Niujorkas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ekonomistai prognozavo, kad ekonomika sukurs milijoną naujų darbo vietų, nes vakcinavimo kampanija ir vyriausybės skatinamosios priemonės leidžia verslui normalizuotis didžiausioje pasaulio ekonomikoje.

Darbo departamento duomenys parodė pagreitėjusį samdymą laisvalaikio ir svetingumo sektoriuose, ypač baruose ir restoranuose, kurie pirmieji atleido darbuotojus, kai pandemija privertė uždaryti 2020 metų kovo mėnesį.

Visgi šią pažangą atsvėrė laikinųjų darbuotojų ir kurjerių, taip pat darbuotojų transporto ir gamybos sektoriuose atleidimai.

„Tai yra didžiulis atotrūkis nuo prognozių, kuris keičia mūsų supratimą apie ekonomikos atsigavimą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ teigė Mičigano universiteto ekonomikos profesorius Justinas Wolfersas.

Balandžio mėnesio ataskaita parodė atotrūkį nuo daugumos analitikų skelbtų prognozių, kurie tikisi, kad vasarą padėtis vis gerės.

Darbo departamentas taip pat patikslino kovo mėnesio ataskaitą, sumažindamas preliminarų rodiklį iki 770 tūkst. naujų darbo vietų – 146 tūkst. mažiau nei pranešta iš pradžių, nors vasario mėnesio rodiklis buvo padidintas 68 tūkstančiais.

Vidutinis valandinis darbo užmokestis, kovą šiek tiek smuktelėjęs, balandžio mėnesį padidėjo 21 centu iki 30,17 JAV dolerio. Šis padidėjimas rodo, kad darbuotojų trūkumas gali priversti įmones padidinti atlygį darbuotojams.

Laisvalaikio ir svetingumo sektorius sukūrė 331 tūkst. naujų darbo vietų, iš kurių daugiau nei pusė teko maistu ir gėrimais prekiaujančioms įmonėms, tokioms kaip restoranai ir barai.

Visgi šį laimėjimą atsvėrė 111 tūkst. laikinų darbo vietų ir 77 tūkst. kurjerių ir pasiuntinių darbo vietų sumažėjimas.

Pagal ataskaitą, automobilių gamybos pramonė prarado 27 tūkst. darbo vietų, o toks rodiklis gali atspindėti gamybos sulėtėjimą dėl pasaulinio puslaidininkių trūkumo.

Dalyvavimo darbo jėgoje rodiklis, parodantis darbingo amžiaus dirbančių ar ieškančių darbo suaugusiųjų dalį, beveik nepakito ir siekė 61,7 procento.

Jungtinėse Valstijose šiuo metu tebėra 8,2 mln. darbo vietų mažiau nei 2020 metų vasario mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius