Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV ir ES ketina glaudžiau koordinuoti puslaidininkių tiekimą, atsaką Rusijai

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga pirmadienį planuoja paskelbti apie bendras pastangas laiku nustatyti puslaidininkių tiekimo sutrikimus ir kovoti su Rusijos dezinformacija, pranešė pareigūnai.
JAV ir ES
JAV ir ES / 123RF.com nuotr.

Aukšto rango amerikiečių pareigūnai lankosi Prancūzijos mokslo centre Saklė, kur rengiamas Prekybos ir technologijų tarybos, pernai įsteigtos siekiant sukurti atsvarą augančiai Kinijos technologinei įtakai, susitikimas.

JAV pareigūnai pripažino, kad Rusijos invazija į Ukrainą išplėtė tarybos veiklos sritį, bet pabrėžė, jog Vakarų blokas tebesitelkia į konkurenciją su Pekinu.

Abi šalys pristatys puslaidininkių tiekimo sutrikimų „išankstinio perspėjimo sistemą“, tikėdamosi, kad Vakarų galingosioms valstybėms pavyks išvengti tarpusavio konkurencijos dėl šių gyvybiškai svarbių technologinių komponentų.

Pramonė yra susidūrusi su mikroschemų gamybai skirtų komponentų trūkumu dėl smarkiai išaugusios pasaulinės elektroninių prietaisų paklausos ir COVID-19 pandemijos nulemtų tiekimo grandinės sutrikimų.

„Tikimės, kad susitarsime dėl aukšto subsidijų lygio – kad jos nebūtų didesnės nei būtina, taip pat būtų proporcingos ir tinkamos“, – sekmadienį žurnalistams sakė už konkurenciją atsakinga eurokomisarė Margrethe Vestager.

Pasak su anonimiškumo sąlyga atskirai kalbinto JAV pareigūno, taip pat tikimasi, kad „tiek Vašingtonas, tiek Briuselis, siekdami skatinti investicijas į puslaidininkius savo šalyse, darytų tai koordinuotai ir paprasčiausiai neskatintų subsidijų lenktynių“.

Jis pridūrė, kad Jungtinės Valstijos 2021 metais jau įdiegė savo ankstyvojo perspėjimo sistemą, skirtą stebėti tiekimo grandinėms Pietryčių Azijoje, o tai „labai padėjo mums užbėgti už akių keliems galimiems sutrikimams šių metų pradžioje“.

Pareigūnas pridūrė, kad abi šalys iš anksto ruošiasi tiekimo problemoms, kurias turėtų sukelti COVID-19 karantinas Kinijoje – vienintelėje didelėje ekonomikoje, tebesilaikančioje „nulinės COVID-19 tolerancijos“ strategijos.

ES ir JAV taip pat paskelbs apie bendras pastangas kovoti su dezinformacija ir įsilaužimais, ypač iš Rusijos, pranešė JAV pareigūnas. Anot jo, tarp ruošiamų priemonių – geriausios kibernetinio saugumo praktikos gairės mažosioms ir vidutinėms įmonėms, taip pat patikimų technologijų tiekėjų darbo grupė.

„Tai ne Europos, o pasaulinio masto klausimas“, – pareiškė valdininkas.

Į derybas atvyksta JAV prekybos sekretorė Gina Raimondo ir JAV prekybos atstovė Katherine Tai.

Amerikiečių valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį dalyvavo forumo atidarymo vakarienėje, o paskui pirma laiko nutraukė savo vizitą ir išvyko į Abu Dabį, kur buvo laidojamas velionis prezidentas – šeichas Khalifa bin Zayedas al Nahyanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius