-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Kinija pasirašė pirmojo etapo prekybos susitarimą: muitai dar liko galioti

Po beveik dvejus metus trukusio prekybos karo tarp dviejų dominuojančių pasaulio ekonomikų, JAV ir Kinija trečiadienį sudarė paliaubas, leisdamos viso pasaulio įmonėms atsikvėpti.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuriam šiuo metu vykdoma apkalta, o vėliau šiais metais laukia prezidento rinkimai, susitarimą pavadino „labai reikšmingu“.

Tik pirmas etapas

Visgi muitai šimtams milijardų dolerių importuojamiems produktams išlieka galioti.

Į „pirmojo etapo“ susitarimą įeina Kinijos įsipareigojimas didinti amerikietiškų žemės ūkio pirkimus ir kitą eksportą, suteikti apsaugą JAV technologijoms ir nauji įsipareigojimų vykdymo užtikrinimo mechanizmai.

„Šiandien žengiame reikšmingą žingsnį, kuris niekada anksčiau nebuvo žengtas santykiuose su Kinija“ ir kuris užtikrins „sąžiningą ir abipusę prekybą“, – pareiškė D.Trumpas susitarimo pasirašymo ceremonijoje Baltuosiuose rūmuose.

„Kartu mes taisome praeities klaidas“, – pridūrė JAV prezidentas.

Trinties tarp JAV ir Kinijos prekybos srityje sušvelnėjimas pastarosiomis savaitėmis paskatino akcijų rinkas visame pasaulyje, atsitraukus naujų muitų grėsmei.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas

D.Trumpas pasirašė susitarimą su Kinijos vicepremjeru Liu He, kuris vedė derybas su JAV prekybos atstovu Robertu Lighthizeriu ir iždo sekretoriumi Stevenu Mnuchinu.

Trumpas taip pat padėkojo Kinijos prezidentui Xi Jinpingui ir pareiškė, kad lankysis Kinijoje „netolimoje ateityje“.

„Derybos mums buvo sunkios“, – sakė D.Trumpas, tačiau jos atvedė „į šį tikrai neįtikėtiną proveržį“.

Visgi JAV prezidentas pažymėjo, kad muitus panaikins tik tuo atveju, jei bus pasiektas antro etapo susitarimas.

„Pasilieku atsargą. Priešingu atveju neturėsime kortų, kuriomis galėsime remtis derybose“, ­– tvirtino D.Trumpas.

Liu He perskaitytame laiške, skirtame D.Trumpui, Kinijos vadovas teigė, kad šis susitarimas yra „naudingas Kinijai, JAV ir visam pasauliui“.

Vis dėlto sudėtingiausi klausimai bus sprendžiami „antrojo etapo“ derybose, įskaitant klausimus dėl subsidijų valstybinėms įmonėms.

Muitai

Prieš pasirašant susitarimą, S.Mnuchinas teigė, kad dokumentas įpareigos Pekiną išlikti prie derybų stalo ir prisiimti tolesnius įsipareigojimus, įskaitant įsipareigojimus, susijusius su kibernetinio saugumo užtikrinimu bei Kinijos rinkų atvėrimą JAV paslaugų įmonėms, jei kinai nori, kad muitai būtų atšaukti.

„Antrame etape gali būti žengta daug žingsnių atgal, – trečiadienio rytą kalbėjo S.Mnuchinas kanalui CNBC duotame interviu. – Tai paskatins Kiniją grįžti prie derybų stalo ir susitarti dėl papildomų klausimų, kurie vis dar nėra išspręsti.“

Vis dėlto susitarimo aspektai, kuriuos JAV administracija įvardijo kaip laimėjimus, perkelia dviejų valstybių santykius ten, kur jie buvo prieš D.Trumpui pradedant eiti prezidento pareigas.

„JAV ir Kinijos pirmojo etapo susitarimas iš esmės yra prekybos paliaubos, papildytos didelio masto valstybių vykdomais pirkimais“, – pažymėjo ekonomistė Mary Lovely.

Visgi Petersono tarptautinės ekonomikos instituto prekybos ekspertė perspėjo, kad „ir toliau bus jaučiamas poveikis lėtesnių investicijų bei didesnių verslo išlaidų forma“.

Paskelbusios apie susitarimą gruodžio 13 dieną, Jungtinės Valstijos atšaukė naują muitų ratą, kurie turėjo įsigalioti gruodžio 15 dieną, ir pažadėjo sumažinti perpus 15 proc. siekiančius muitus 120 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms, įvestus rugsėjo 1 dieną.

Susitarimo turinys

Pagal susitarimą, Pekinas sutiko per dvejus metus papildomai importuoti amerikietiškų produktų už 200 mlrd. dolerių JAV, įskaitant papildomą žemės ūkio produktų importą už 32 mlrd. JAV dolerių.

D.Trumpas ne kartą kalbėjo apie prekybos susitarimą kaip naudingą Jungtinių Valstijų ūkininkams, kuriuos smarkiai palietė muitų karas.

Pupelių eksportas į Kiniją nuo daugiau nei 12 mlrd. JAV dolerių 2017 metais smuko iki 3 mlrd. JAV dolerių, o D.Trumpo administracija per pastaruosius dvejus metus skyrė 28 mlrd. JAV dolerių paramą ūkininkams.

Visgi daugelis ekonomistų abejoja, ar JAV ūkininkai gali patenkinti pagal susitarimą numatytą paklausą.

Analitikė M.Lovely taip pat iškėlė klausimą dėl to, ar verta taip smarkiai pasikliauti Kinijos rinka.

„Tai taip pat reiškia, kad gali būti atnaujintos Kinijos atsakomosios priemonės, slopinančios ūkininkų norą investuoti siekiant įvykdyti aukštus eksporto tikslus, iškeltus šiame susitarime“, – kalbėjo ekonomistė.

Į susitarimą įtrauktos papildomos intelektinės nuosavybės apsaugos priemonės, susijusios su finansinėmis paslaugomis ir užsienio valiuta, taip pat numatyta nuostata dėl ginčų sprendimo, kuri, pasak S.Mnuchino, pirmą kartą bus privaloma.

D.Trumpas rugpjūtį oficialiai apkaltino Kiniją manipuliavus jos valiuta siekiant įgyti pranašumą prekyboje ir kompensuoti muitų poveikį.

Visgi šią savaitę JAV pašalino Kiniją iš valiutos manipuliuotojų sąrašo.

Susitarimu taip pat atkuriamas du kartus per metus numatytas dialogas, kurį ankstesnės prezidento administracijos reguliariai vykdė, tačiau D.Trumpas nutraukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius