Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Taivanas paskelbė prekybos derybų tikslus

Jungtinės Valstijos ir Taivanas trečiadienį paskelbė ankstyvą rudenį numatytų prekybos derybų tikslus, žengdami dar vieną žingsnį stiprinant tarpusavio santykius, nors įtampa su Kinija dėl salos savarankiškumo siekio vis stiprėja.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Derybos apims įvairias sritis, įskaitant žemės ūkį, skaitmeninę prekybą, gerą reguliavimo praktiką ir prekybos kliūčių šalinimą, sakoma JAV prekybos atstovo biuro pranešime.

Taip pat pažymima, kad derybos „pagilins prekybos ir investicijų santykius, sustiprins abipusės prekybos prioritetus, pagrįstus bendromis vertybėmis, ir skatins naujoves bei įtraukų ekonominės naudos augimą darbuotojams ir įmonėms“, – kalbėjo JAV prekybos atstovo pavaduotoja Sarah Bianchi.

„Planuojame laikytis ambicingo grafiko, kad įgyvendintume įsipareigojimus dėl aukštų standartų ir pasiektume prasmingų rezultatų, apimančių vienuolika prekybos sričių pagal derybų įgaliojimus, kurie padės sukurti sąžiningesnę, klestinčią ir atsparesnę 21-ojo amžiaus ekonomiką“, – teigė pareigūnė.

Apie derybas, pavadintas JAV ir Taivano iniciatyva dėl 21-ojo amžiaus prekybos, paskelbta birželio 1 dieną.

Pastarosiomis savaitėmis įtampa Taivano sąsiauryje išaugo iki didžiausios per pastaruosius dešimtmečius po JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi kelionės į Taibėjų.

Šis vizitas sukėlė stiprią atsakomąją Pekino reakciją, o Kinija surengė didžiules oro ir jūrų pajėgų pratybas aplink salą.

Kinija Taivaną laiko savo teritorija, kurią, žada susigrąžinti, prireikus – jėga, ir prieštarauja bet kokiems mėginimams elgtis su Tavanu kaip su suverenia nacionaline valstybe.

Jungtinių Valstijų parama Taivanui yra itin svarbi, ypač pastaraisiais metais, kai Pekinas pozicija demokratinės salos atžvilgiu tapo ryžtingesnė vadovaujant prezidentui Xi Jinpingui.

Vašingtonas diplomatinėje plotmėje pripažįsta Pekiną, tačiau palaiko de facto santykius su Taivanu bei salos teisę pačiai spręsti dėl savo ateities.

JAV laikosi „strateginio dviprasmiškumo“ politikos dėl klausimo, ar įsikištų karinėmis priemonėmis, jeigu Kinija iš tikrųjų įsiveržtų į Taivaną.

Jungtinės Valstijos oficialiai palaiko „Vienos Kinijos“ politiką – pripažįsta Pekino suverenitetą Taivane, bet nepritaria jokiam jėgos naudojimui siekiant pakeisti status quo.

Jungtines Valstijas ir Taivaną sieja ilgalaikiai prekybos ir investicijų santykiai.

Taivanas taip pat yra svarbus pasaulinis kai kurių pažangiausių puslaidininkių, naudojamų visame pasaulyje.

„Džiaugiamės, kad žengiame didelį žingsnį į priekį atversdami naują mūsų prekybos partnerystės skyrių“, – penktadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Taivano atstovė Vašingtone Hsiao Bi-khim.

Didžiausia Taivano prekybos partnere išlieka Kinija.

Praėjusiais metais apie 42 proc. Taivano eksporto buvo išsiųsta į Kiniją ir Honkongą, o JAV teko 15 proc. eksporto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius