Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV įvedė sankcijas neteisėta veikla kaltinamam Latvijos bankui ABLV

Jungtinių Valstijų iždo departamentas antram pagal turto vertę Latvijos komerciniam bankui ABLV įvedė sankcijas, pareiškęs, kad šis bankas užsiėmė pinigų plovimu, sudarė sąlygas neteisėtiems atsiskaitymams ir korupcijai.
Užrakintas kompiuteris
Užrakintas kompiuteris / 123rf nuotr.

Reaguodamas į tai ABLV pareiškė pasinaudosiąs galimybe per 60 dienų pateikti prieštaravimus šiems kaltinimams, kurie, jo vertinimais, paremti klaidinga informacija.

JAV iždo departamento pranešime ABLV kaltinamas ryšiais su Šiaurės Korėja ir kitomis probleminėmis šalimis iš Jungtinių Tautų sąrašo, taip pat didelio masto neteisėtomis finansinėmis operacijomis, siejamomis su Azerbaidžanu, Rusija ir Ukraina.

„ABLV oficialiai įtvirtino pinigų plovimą, paversdamas jį banko verslo praktikos pagrindu“, – teigiama JAV iždo departamento Finansinių nusikaltimų tyrimo tinklo (FinCEN) tyrimo išvadose.

Tyrimų ataskaitoje teigiama, jog ABLV vadovybė iki 2017 metų praktikavo kyšininkavimą, siekdama paveikti atsakingus asmenis Latvijoje ir taip išvengti teisinių veiksmų prieš save bei sumažinti grėsmę savo aukšto rizikos lygio veiksmams.

FinCEN pažymi, kad ABLV banko verslo praktika užtikrina finansines paslaugas klientams, siekiantiems išvengti reguliuotojų reikalavimų vykdymo. Banko vadovai ir darbuotojai kartu neša atsakomybę už klientų nusikalstamus finansinius veiksmus, įskaitant pinigų plovimą, neteisėtų bankinių operacijų tikrosios esmės slėpimą ir už juos atsakingų asmenų identifikavimą.

Ataskaitoje daroma išvada, jog ABLV banką galima laikyti novatorišku ir progresyviu finansų sistemos funkcionavimo taisyklių vykdymo vengimo požiūriu.

FinCEN taip kaltina ABLV banką netiesiogiu dalyvavimu 1 mlrd. JAV dolerių vertės turto vagystėje iš trijų Moldovos bankų – „BC Unibank S.A.“, „Banca Sociala S.A.“ © „Banca de Economii S.A.“.

JAV finansų įstaigoms uždrausta atidaryti ir tvarkyti ABLV korespondentines sąskaitas. Tai iš esmės reiškia, kad šis Latvijos bankas netenka galimybės vykdyti finansines operacijas JAV doleriais.

ABLV viešai išplatintame pareiškime teigiama, jog FinCEN ataskaitoje pateiktos išvados veikiausiai yra paremtos klaidinga informacija, neįvertintos banko pastarųjų metų pastangos kovoje su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu.

„Atskaitoje neįvertinta svarbi informacija apie banko per pastaruosius kelerius metus atliktą darbą, užkertant kelią neteisėtai įgytų lėšų legalizavimui ir terorizmo finansavimui“, – pažymima ABLV pranešime.

1993-aisiais veiklą pradėjusio ABLV pagrindiniai akcininkai yra Olegas Filis, Ernestas ir Nika Berniai, tiesiogiai ir netiesiogiai valdantys 87,04 proc. akcijų. ABLV obligacijos kotiruojamos Rygos „Nasdaq“ biržoje.

ABLV, kaip ir kiti du didieji Latvijos bankai – „Swedbank“ ir SEB, yra tiesiogiai prižiūrimi Europos centrinio banko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius