JAV nori prekybos su Kinija deficitą sumažinti 100 mlrd. JAV dolerių

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija Kinijai pasiūlė padidinti JAV prekių ir paslaugų importą, kad JAV prekybos su Kinija deficitas sumažėtų 100 mlrd. JAV dolerių, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“, remdamasis informuotais šaltiniais.
JAV prezidento Donaldo Trumpo  pirmasis metinis pranešimas
JAV prezidentas Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jeigu deficitas bus sumažintas, Vašingtonas Kinijoje gaminamus JAV įmonių produktus galės atleisti nuo naujų importo muitų, rašo leidinys.

Kiek anksčiau šį mėnesį Kinijos prezidento Xi Jinpingo vyriausiasis patarėjas ekonomikos klausimais Liu He Baltuosiuose Rūmuose susitiko su JAV iždo sekretoriumi Stevenu Mnuchinu, JAV prekybos atstovu Robertu Lighthizeriu ir JAV prezidento vyriausiuoju patarėju ekonomikos klausimais Gary Cohnu.

Šiame susitikime Kinijos atstovui buvo pasiūlyta parengti planą, kaip būtų galima sumažinti prekybos deficitą.

Minėta 100 mlrd. JAV dolerių suma sudaro mažiau nei trečdalį pernykščio JAV prekybos su Kinija deficito, kuris sudarė apie 375 mlrd. JAV dolerių.

Praėjusią savaitę D.Trumpas savo paskyroje „Twitter“ tinkle parašė, jog Baltieji Rūmai pareikalavo, kad Kinija imtųsi priemonių, kurios JAV leistų prekybos su Kinija deficitą sumažinti 1 mlrd. JAV dolerių.

„Mūsų santykiai su Kinija yra labai geri, – parašė D.Trumpas. – Laukiame, kokių jie pateiks idėjų.“

2018 metų sausį JAV prekybos su Kinija deficitas padidėjo 16,7 proc. iki 36 mlrd. JAV dolerių ir buvo didžiausias nuo 2015 metų rugsėjo. O bendras JAV užsienio prekybos deficitas pirmąjį šių metų mėnesį buvo didžiausias per daugiau kaip devynerius metus.

Jeigu deficitas būtų sumažintas 100 mlrd. JAV dolerių, jo rodiklis sumažėtų 26,7 proc., tuo tarpu D. Trumpo nurodytos sumos atveju jis smuktų tik 0,3 procento.

„Negalėjau suprasti – ar gali būti kalbama tik apie 1 mlrd. JAV dolerių? Po to išgirdau, kad D. Trumpas nurodė neteisingą sumą“, – pareiškė Kinijos tarptautinės prekybos asociacijos atstovas Li Yongas, kurį cituoja „The Financial Times“.

Anot jo, tai, kad JAV valdžia nurodė konkrečią sumą, šalims padės „pragmatiškai“ ieškoti sprendimo.

JAV pageidautų, kad Kinija padidintų JAV prekių, įskaitant orlaivius, automobilius, gamtines dujas ir, pavyzdžiui, sojos pupeles, importą. Tačiau teoriškai sumažinti deficitą būtų galima ir tuo atveju, jeigu JAV importuotų kur kas mažiau kiniškų prekių.

Beje, JAV prekybos su Kinija deficitą nemaža dalimi lemia tai, kad Jungtinės Valstijos iš Kinijos importuoja savo įmonių produktus. JAV bendrovės yra linkusios gaminti prekes Kinijoje, nes šioje šalyje yra pigesnė darbo jėga, švelnesni aplinkos apsaugos reikalavimai ir patogesnė logistikos infrastruktūra.

Kinijoje gaminamiems JAV įmonių, įskaitant „Apple“, produktams tenka apie 50 proc. JAV prekybos su Kinija deficito, rodo Kinijos mašinų gamybos ir elektronikos prekybos rūmų duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius