Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV pradėjo kriminalinį tyrimą dėl manipuliavimo bitkoinų kainomis

JAV teisingumo departamentas pradėjo kriminalinį tyrimą, kuriuo sieks išsiaiškinti, ar bitkoino ir kitų kriptovaliutų kainomis nemanipuliuojama biržose. JAV itin atidžiai ima vertinti tas biržas, kuriose klesti nusižengimai, su tyrimu susijusius asmenis cituoja „Bloomberg“.
Kriptovaliutų kainos nuosmukis
Kriptovaliutų kainos nuosmukis / 15min nuotr.

Tyrimu siekiama atskleisti nelegalias praktikas, kuriomis siekiama manipuliuoti bitkoinų kainomis. Viena iš jų – pavedimų klastojimas, kai į rinką pateikiama daug netikrų pavedimų pirkti ar parduoti kritptovaliutą, taip bandant apgauti kitus rinkos dalyvius ir suvilioti juos pirkti ar parduoti.

Federaliniai prokurorai tyrime bendradarbiauja su JAV Prekių ateities sandorių prekybos komisija (CFTC), kuriai patikėta prižiūrėti išvestines finansines priemones, susietas su bitkoinu.

JAV valdžia nerimauja, kad virtualios valiutos itin imlios apgavystėms dėl kelių priežasčių: nepagrįstai tikimasi, kad biržos sukčius gaudo pačios, itin dideli kainos šuoliai leidžia lengviau „stumdyti“ bitkoino kainą aukštyn ar žemyn, taip pat trūksta reguliavimo, tokio kaip akcijų ar kito turto prekybai.

Po pranešimo apie tyrimą bitkoino ir kitų kriptovaliutų kaina smuko. Bitkoino kaina 6,5 proc. mažesnė nei prieš parą ir siekia 7400 JAV dolerių. Antra pagal populiarumą kriptovaliuta – eteris – pinga 9,2 proc., iki 570 eurų.

Baimės dėl sukčiavimų privertė Kiniją uždrausti kriptovaliutų biržas, kitos šalys, tokios kaip Japonija ar Filipinai, ėmėsi griežtesnio reguliavimo. Tai prisidėjo prie kriptovaliutų kainų nuosmukio.

Du pagrindiniai sukčiavimo būdai

Pagrindinės sukčiavimo taktikos, kurias tiria JAV Teisingumo departamentas, yra dvi – netikri pavedimai ir susijusi prekyba. Pirmas būdas – kai treideriai pateikia netikrus pavedimus, kurių neketina įvykdyti. Pavyzdžiui, siekiama sukelti paklausą pirkti bitkoinus, todėl teikiami netikri pavedimai, kurie atšaukiami, jei kaina krinta ar jau pasiekiami sukčiavimo tikslai. „Išplauta prekyba“ yra antrasis būdas, kuriuo sukčiai prekiauja patys su savimi, sudarydami įspūdį, kad rinkoje didelė paklausa. Taip bandoma privilioti daugiau pirkėjų.

Tiriamos biržos, kuriose prekiaujama tiek bitkoinais, tiek eteriu, rašo „Bloomberg“.

Šis tyrimas, pasak neatskleistų šaltinių, dar tik pradinėse stadijose. JAV imasi ir daugiau veiksmų pažaboti kriptovaliutų rinką. 15min rašė, kad vertybinių popierių komisijos susijungė bendrai kovai, nuo kurios kliuvo net ir lietuvių komandoms.

Prekyba kriptovaliutomis atskirose platformose visame pasaulyje daugiausia yra neprižiūrima – biržos neregistruotos komisijose. Nepaisant to, jei JAV vertybinių popierių priežiūros komisijos nustatys pažeidimų, jos vis tiek gali pritaikyti sankcijas.

Socialiniuose tinkluose jau būta atvejų, kai atskleistos sukčiavimo schemos, vertos milijonų dolerių. Pernai blogeris atskleidė „Spoofy“ grupuotės veiklą, kurioje susibūrę prekybininkai pateikė netikrų pavedimų už milijoną dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius