Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pramonės gamyba gegužę paspartėjo

JAV pramonės gamybos apimčių augimas, lėtėjęs pastaruosius du mėnesius, gegužę paspartėjo, nepaisant to, kad užimtumas sumenko, o įmonės ir toliau susiduria su tiekimo iššūkiais, rodo trečiadienį paskelbti verslo aplinkos tyrimo rezultatai.
„Achema“
Pramonė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak Tiekimo valdymo instituto („The Institute for Supply Management”, ISM), jo sudaromas gamybos indeksas pakilo nuo 55,4 proc. balandį iki 56,1 proc. gegužę, pranokdamas lūkesčius ir išlikdamas virš 50 procentų slenksčio, rodančio augimą – 24-ą mėnesį iš eilės.

Tyrime teigiama, kad kainų augimas lėtėjo, tačiau užimtumas taip pat ėmė trauktis, sumažėdamas 1,3 procentinio punkto iki 49,6 procento.

„JAV gamybos sektorius išlieka paklausos ir tiekimo grandinių varžomoje aplinkoje“, – teigė tyrimo vadovas Timothy Fiore.

„Nuotaikos dėl paklausos išliko labai optimistiškos,“ – pridūrė jis.

Tačiau analitikas pridūrė, kad 10 proc. apklaustų įmonių teigė, kad joms ir toliau sunku gauti medžiagų iš Azijos tiekėjų.

„Užjūrio partnerių veiklos sutrikimai pradeda daryti įtaką gamybai JAV, sukeldami priešpriešinius vėjus gamybos augimui artimiausiu laikotarpiu“, – teigė jis.

Dėl kovos su COVID-19 priemonių Kinijoje pastaraisiais pandemijos mėnesiais medžiagų, žaliavų ir prekių trūkumas išaugo, paskatindamas pasaulinį infliacijos šuolį.

Visgi ISM tyrimas parodė, kad kainų indeksas smuko antrą mėnesį iš eilės iki vis dar aukšto 82,2 proc., o tai reiškia, kad gali būti, jog spaudimas ima mažėti. Indeksas viršijo 70 proc. lygį 17 iš pastarųjų 18 mėnesių.

Tačiau T.Fiore perspėjo, kad „pasaulinėse energijos rinkose tęsiasi nestabilumas“.

Apklausos respondentų komentarai rodė optimizmo ženklus.

„Tiekėjai mato šviesą tunelio gale, tikėdamiesi atkurto komponentų [ įskaitant puslaidininkinius] tiekimo“, – teigė vienas „Computer & Electronic Products“ vadovas.

Konsultacijų bendrovės „Oxford Economics“ ekonomistas Orenas Klachkinas ataskaitoje pažymėjo teigiamus signalus, tačiau teigė, kad nors Kinija švelnina ribojamąsias priemones, tiekimo problemos išliks.

„Tiekimo grandinių sąlygos išliks labai įtemptos ir vargu ar greitai grįš į iki COVID-19 buvusias normas“, – teigė jis.

„Gamybos sektoriaus augimas sulėtės, tačiau dėl vis dar sveikų prekių išlaidų ir daugybės atsilikimų nuo grafikų produkcijos augimas antroje 2022 metų pusėje išliks“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius