Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prekybos atstovas užsipuolė PPO

Jungtinių Valstijų prekybos atstovas Robertas Lighthizeris pirmadienį užsipuolė Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) ir apkaltino ją dėl to, kad ši nebeteikia tiek dėmesio prekybai, o tampa „į bylinėjimąsi susikoncentravusia“ organizacija.
Amerikiečiams šalies vėliava turi ypatingą reikšmę
Amerikiečiams šalies vėliava turi ypatingą reikšmę / Paul Stewart nuotr.

„Per dažnai narės, rodos, mano, kad gali gauti nuolaidų per ieškinius, kurių nebūtų gavusios prie derybų stalo“, – per PPO ministrų konferenciją Buenos Airėse sakė jis.

JAV prekybos atstovas taip pat kritikavo ypatingą elgesį su kai kuriomis šalimis dėl jo abejotino vystymosi statuso.

R. Lighthizerio pasisakymo kas dvejus metus rengiamos konferencijos dalyviai labai laukė, nes JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija, kuriai jis atstovauja, jau anksčiau negailėjo kritikos PPO ir net grasino pasitraukti iš šios organizacijos, nes ji esą stabdo JAV galimybes konkuruoti.

„Negalime pritarti situacijai, kai naujos taisyklės taikomos tik keliems, o kitiems duodamas leidimas dėl vadinamojo vystymosi statuso, – sakė R. Lighthizeris, kalbėdamas apie tokias šalis, kaip Kinija ir Indija. – Mūsų nuomone, kažkas yra negerai, kai šiuo metu penkios iš šešių turtingiausių pasaulio šalių turi besivystančios šalies statusą.“

Šalims, kurios PPO teigia turinčios besivystančios statusą, gauna nuolaidų, įskaitant ilgesnius pereinamuosius laikotarpius prieš iš jų reikalaujant visiškai laikytis susitarimų.

D. Trumpas jau seniai kritikuoja PPO daugiašališkumą, kuris esą kenkia JAV prekybai dvišalių susitarimų sąskaita.

Tuo tarpu Prancūzija pritarė konferencijos šeimininkui, Argentinos prezidentui Mauricio Macri, kad „PPO problemos sprendžiamos su didesniu, o ne mažesniu PPO dalyvavimu“.

„Prancūzija remia daugiašališkumą. Mes nenorime, kad šia sistema būtų abejojama“, – sakė Prancūzijos ministras Jeanas-Baptiste‘as Lemoyne‘as, visgi pripažinęs, kad „yra vietos patobulinimams“.

Tuo tarpu Vašingtonas yra kaltinamas dėl to, kad „smaugia“ PPO ginčų sprendimo sistemą blokuodamas naujų teisėjų paskyrimą. Prancūzijos ministras išreiškė susirūpinimą, kad po kelių mėnesių PPO ginčų sprendimo institucija bus paralyžiuota.

R. Lighthizeris konferencijos metu sakė, kad „neįmanoma derėtis dėl naujų taisyklių, kai nesilaikoma daugelio esamų“.

Dėl tokios Vašingtono pozicijos kyla abejonių, ar šalims pavyks susitarti dėl galutinės konferencijos deklaracijos.

PPO generalinis direktorius Roberto Azevedo sekmadienį sakė, kad prašys

R. Lighthizerio parodyti „politinį įsipareigojimą, politinę valią ir lankstumą“.

„Be lankstumo mes niekur nenukeliausime“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius