Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prekybos organizacija pasmerkė D.Trumpo susitarimą dėl Prancūzijos skaitmeninio mokesčio

JAV prekybos organizacija, atstovaujanti didžiausioms technologijų įmonėms, antradienį pasmerkė JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono paskelbtą susitarimą, kuriuo Prancūzijoje įvestas mokestis skaitmeninėms milžinėms paliekamas galioti tol, kol bus susitarta dėl naujo tarptautinio apmokestinimo.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kompiuterių ir ryšių pramonės asociacija (CCIA) padarė pareiškimą kitą dieną po to, kai D.Trumpas ir E.Macronas susitarė dėl plano, kuriuo numatoma, jog Prancūzija turėtų panaikinti savo skaitmeninį mokestį, kai tik bus įvestas naujas svarstomas tarptautinis mokestis.

„Prancūzijos vienašališkas sprendimas įvesti mokestį skaitmeninėms įmonėms, nukreiptas prieš pirmaujančias amerikiečių bendroves, yra nepateisinamas, ir, jei bus toleruojamas, paskatins kitas šalis pasekti šiuo pavyzdžiu“, – pareiškė CIAA, tarp kurios narių yra ir „Google“, „Amazon“ bei „Facebook“, prezidentas Edas Blackas.

„Neturėtume palaikyti kompromiso, kuris uždega žalią šviesą mokesčiams, diskriminuojantiems JAV technologijų įmones, mainais už neaiškų pažadą dėl galimo dalinio kompensavimo po kelerių metų“, – pridūrė E.Blackas.

Vašingtonas kritikavo Prancūziją už tai, kad ji įvedė mokestį didelėms technologijų įmonėms, siekiantį 3 proc. nuo gaunamų pajamų ir leisiantį surinkti ne mažiau nei 750 mln. eurų per metus. Pasak Jungtinių Valstijų, šis mokestis neatitinka įprastos praktikos apmokestinti pelną, o ne pajamas, bei yra nukreiptas prieš nedidelę įmonių grupę.

Liepos mėnesį Prancūzijos parlamentas patvirtino skaitmeninių paslaugų mokestį nusivylęs lėta derybų dėl naujo visuotinio susitarimo, kuriuo būtų apmokestintos didelių tarptautinių technologijų įmonių pajamos, gautos užsienio šalyse, eiga.

Pagal Bjarice pasiektą susitarimą, Prancūzijos mokesčių inspekcija grąžins bendrovių Prancūzijoje sumokėto GAFA mokesčio permokas, susidariusias palyginti su vis dar svarstomu tarptautiniu mokesčiu, pareiškė Prancūzijos ekonomikos ministras Bruno Le Maire.

Regis, šis susitarimas atvėsino D.Trumpo ryžtą įvesti muitus Prancūzijos vynui, nors JAV prezidentas nepateikė išsamesnių komentarų.

Prieš pasiekiant susitarimą, JAV įstatymų leidėjai ir pramonės lyderiai paragino įvertinti Prancūzijos mokestį, galintį paveikti maždaug 30 bendrovių, daugiausia iš Silicio slėnio, ir imtis atsakomųjų priemonių.

„Sunku įsivaizduoti, kad JAV nesiimtų jokių veiksmų reaguodamos į Prancūzijos skaitmeninį mokestį, nukreiptą prieš JAV bendroves“, – teigė CCIA vadovas.

„Nesuprantama, kaip JAV bendrovėms bus naudinga tai, kad Prancūzijai leidžiama nevykdyti savo prekybos įsipareigojimų“, – pridūrė E.Blackas.

Inovacijų fondo „Information Technology & Innovation Foundation“ atstovas Joe Kennedy taip pat pareiškė, jog Jungtinės Valstijos turėtų atmesti susitarimą.

„Jei Jungtinės Valstijos suteiks šią galimybę Prancūzijai dabar, tai uždegs žalią šviesą kitų šalių vyriausybėms imtis svarbiausių JAV darbdavių ​​ir įvesti panašius mokesčius“, – pareiškė J.Kennedy.

„Google“ nekomentavo pirmadienio pranešimo, tačiau atkreipė dėmesį į ankstesnius pareiškimus, palaikančius naująjį visuotinį mokesčių susitarimą, kartu įspėdama apie „pavojingus Prancūzijos mokesčio padarinius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius