-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prekybos sekretorius: Amerika jau dalyvauja prekybiniame kare

Jungtinės Valstijos jau dalyvauja prekybiniame kare su kitomis šalimis, tačiau tik dabar ima priešintis, trečiadienį pareiškė JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas.
JAV
JAV / „Scanpix“/AP nuotr.

Amerikos prezidento Donaldo Trumpo administracijos agresyvios prekybos politikos nuostatas atkartojęs W.Rossas pareiškė, kad „mes jau ne vieną dešimtmetį dalyvaujame prekybiniame kare ir todėl turime tokį deficitą“.

„Tačiau skirtumas yra tas, kad mūsų kariai dabar stato pylimus“, – verslo naujienų agentūrai „Bloomberg“ duotame interviu sakė JAV prekybos sekretorius.

JAV prezidentas D.Trumpas yra pagrasinęs įvesti vienašališkus importo muitus prekėms iš Meksikos ir Kinijos ir kritikavęs Vokietiją už jos milžinišką prekybos pertekliaus. Be to, jo nurodymu Amerika pasitraukė iš 12 šalių pasiektos susitarimo – Ramiojo vandenyno regiono laisvosios prekybos sutarties. Amerika taip pat ketina peržiūrėti laisvosios prekybos susitarimą su Kanada ir Meksika (NAFTA).

Tiesa, W.Rossas mano, kad didelio masto prekybinės konfrontacijos grėsmė yra nedidelė. „Tai nebus atviras karas. Jeigu žmonės žino, kad turi didelį šautuvą, tau jo greičiausiai neteks panaudoti“, – vaizdingai situaciją apibūdino jis.

Pasak W. Rosso, derybos dėl NAFTA greičiausiai bus pradėtos tik metų pabaigoje ir, kaip tikimasi, neturėtų trukti daugiau nei metus. Tačiau jis pridūrė, kad „tai yra labai sudėtingi klausimai“.

„Norėčiau, kad rezultatas būtų jau rytoj, tačiau pasaulis taip neveikia“, – sakė jis.

Pagal galiojančią tvarką Baltieji rūmai privalo informuoti Kongresą prieš 90 dienų apie ketinimą pradėti derybas dėl prekybos sutarties peržiūrėjimo. Bet kuri NAFTA šalis gali pasitraukti kitas šalis perspėdama prieš šešis mėnesius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius