-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidentas Barackas Obama pristatė 4 trln. dolerių biudžeto projektą

JAV prezidentas Barackas Obama pristatė 4 trln. dolerių (apie 3,54 trln. eurų) biudžeto projektą, numatantį išlaidų ir mokesčių reformas, kurias veikiausiai nedelsdamas blokuos respublikonų kontroliuojamas Kongresas.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pagerėjus ekonomikos padėčiai, B.Obama planuoja sušvelninti kelerius pastaruosius metus vykdytą griežto taupymo politiką. Jo plane numatoma reikšmingai investuoti į infrastruktūrą, mokslo tyrimus ir kariuomenę, rodo pirmadienį paskelbtos projekto detalės.

Pagal šį planą biudžeto deficitą numatoma išlaikyti mažesnį negu 3 proc. bendrojo vidaus produkto. Ekonomistų nuomone, tokio lygmens išlaidų perviršis yra tvarus.

„2016 metais deficitas bus 474 mlrd. dolerių arba 2,5 proc. BVP“, – vienas aukšto rango administracijos pareigūnas, pridūręs, kad šalies skolos sudarys 75 proc. BVP. Išsamesnės biudžeto detalės bus paskelbtos vėliau pirmadienį.

B.Obamos patarėjai pripažino, kad platesnis prezidento siūlomas biudžeto planas vargu ar bus priimtas nepakeistas.

„Mes viliamės, kad išdėstę aiškią ekonomikos viziją, sutelktą į viduriniąją klasę ir ekonomikos augimą, galėsime vesti vaisingą pokalbį“, – sakė aukšto rango pareigūnas.

Planas pagrįstas 3,1 proc.ekonomikos augimu

B.Obamos 2016-ųjų biudžetas pagrįstas prielaida, kad didžiausia pasaulyje ekonomika šiais kalendoriniais metais augs apie 3,1 proc., nedarbas bus apie 5,4 proc., o infliacija – 1,4 procento.

Biudžete taip pat numatytos išlaidos pastangoms „atremti Rusijos agresiją Rytų Europoje“, sakė aukšto rango administracijos pareigūnas.

Dalis lėšų būtų skirtos saugumo stiprinimui šalyse, „kurioms tenka didžiausias Rusijos spaudimas“.

Taip pat planuojama finansuoti pastangas džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS) įveikti, ir apie 1 mlrd. dolerių skirti geresnio valdymo užtikrinimui Centrinės Amerikos šalyse, iš kurių į Jungtines Valstijas plūsta dauguma neteisėtų migrantų. Apie 14 mlrd. dolerių turėtų būti skirta kibernetinio saugumo programoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius