-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV reikia pakeisti savo elgesį, kad būtų galima tęsti derybas su Kinija

Pekinas rekomenduoja Vašingtonui pakeisti savo politiką, jeigu Jungtinės Valstijos nori tęsti derybas su Kinija dėl prekybos, pareiškė Kinijos prekybos ministerijos atstovas.
Kinija
Kinija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jeigu Jungtinės Valstijos nori tęsti pokalbius, joms reikia parodyti nuoširdumą ir ištaisyti savo klaidingus veiksmus. Derybos gali būti pratęstos tik remiantis lygybės ir pagarbos principais“, – pareiškė Gao Fengas, kurį cituoja Singapūro leidinys „The Straits Times“.

Jis pažymėjo, jog Kinija kiek anksčiau Jungtinėms Valstijoms nusiuntė protestą prieš Vašingtono politiką dėl Kinijos bendrovės „Huawei“, ir įspėjo, kad Pekinas geba imtis veiksmų, kad apsaugotų savo bendroves.

„Geriausias Kinijos bendrovių atsakymas į Jungtinių Valstijų priekabiavimą bus jų tolesnis augimas“, – pridūrė ministerijos atstovas.

„Jungtinės Valstijos naudoja valstybės galią, kad savavališkai darytų spaudimą privačiai Kinijos bendrovei, tokiai kaip „Huawei“, ir tai yra tipiškas ekonominio bauginimo pavyzdys“, – trečiadienį pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi.

Jis įspėjo, jog Pekinas yra pasirengęs prekybos kare su Vašingtonu „kovoti iki pat galo“.

Televizijos kanalas CNBC, remdamasis dviem šaltiniais, kiek anksčiau šį mėnesį pranešė, kad JAV ir Kinijos derybos dėl prekybos greičiausiai atsidūrė aklavietėje.

Po šešių mėnesių paliaubų JAV ir Kinijos prekybos ginčas vėl paaštrėjo, kai, žlugus Vašingtone surengtoms deryboms, JAV administracija gegužės 10-ąją daugiau kaip dukart padidino 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms taikomus importo muitus.

Netrukus po to JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo administracijai liepė pradėti rengtis dar 300 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms taikomų importo muitų padidinimui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ar Donaldas Trumpas nori JAV ir Irano karo?
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ar Donaldas Trumpas nori JAV ir Irano karo?

Pekinas po trijų dienų pareiškė, jog nuo birželio 1-osios padidins 60 mlrd. JAV dolerių vertės amerikietiškoms prekėms taikomus importo muitus.

O praėjusią savaitę D.Trumpas paskelbė nacionalinę nepaprastąją padėtį ir liepė įtraukti į „juodąjį“ sąrašą bendroves, kurios, kaip manoma, „kelia nepriimtiną riziką Jungtinių Valstijų nacionaliniam saugumui“.

Netrukus po to JAV prekybos departamentas uždraudė JAV bendrovėms parduoti ar perduoti JAV technologijas Kinijos telekomunikacijų įrangos milžinei „Huawei“. Tiesa, vėliau departamentas įvedė laikinąsias licencijas ir patikslino, jog draudimo įsigaliojimas atidedamas 90 dienų, kad būtų išvengta „didžiulių sutrikimų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius