-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV skolinimosi ribą pasieks Naujųjų metų išvakarėse

Jungtinių Valstijų vyriausybė pasieks Kongreso numatytą didžiausią 16,39 trln. JAV dolerių skolinimosi ribą ateinantį pirmadienį, paskelbė iždo sekretorius Timothy Geithneris.
JAV vėliava
JAV vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį Senato daugumos lyderiui Harry Reidui adresuotame laiške T.Geithneris pareiškė, kad Iždo departamentas imsis „nepaprastųjų priemonių“, siekiant atitolinti datą, kai JAV vyriausybė nebegalės vykdyti savo įsipareigojimų, tačiau nenurodė, kiek dar laiko turima.

T.Geithneris perspėjo, jog jeigu Baltieji rūmai ir JAV įstatymų leidėjai nesugebės susitarti dėl kompromiso, kad šalies ekonomika nenusiristų nuo „fiskalinio skardžio“ – taip pat gresiančio gruodžio 31-ąją – tuomet jis nesantis užtikrintas, kada pinigai pasibaigs.

Iždo sekretorius nurodė, kad nepaprastosios priemonės, tokios kaip valstijų ir vietos vyriausybių vertybinių popierių leidybos sustabdymas – gali sukurti apie 200 mlrd. rezervą, kurio įprastomis sąlygomis pakaktų apie dviem mėnesiams.

Bet T.Geithneris pridūrė: „Tačiau, atsižvelgiant į šiuo metu esantį reikšmingą netikrumą dėl neišspręstos mokesčių ir išlaidų politikos 2013 metams, neįmanoma nuspėti, kiek tokios priemonės veiksmingai galiotų.“

Nuo penktadienio vidurdienio Vašingtono (19 val. Lietuvos) laiku Jungtinės Valstijos „pradės vykdyti tam tikras įstatymų leidžiamas nepaprastąsias priemones, kad laikinai atidėtų tą datą Jungtinėms Valstijoms, kurios kitokiu atveju nebegalėtų vykdyti savo teisėtų įsipareigojimų“.

T.Geithnerio laiškas buvo gautas tuo metu, kai Baltieji rūmai ir respublikonai įstatymų leidėjai tebėra aklavietėje dėl „fiskalinio skardžio“ – staigaus mokesčių didinimo ir išlaidų mažinimo paketo, kuris turi įsigalioti nuo sausio 1 dienos.

Pasak ekspertų, nesugebėjimas susitarti dėl kompromiso iki Naujųjų metų išvakarių gali nugramzdinti didžiausią pasaulyje ekonomiką į recesiją, o ginčai dėl aukščiausios skolinimosi ribos tik padidintų politinį ir ekonominį netikrumą.

Jau 2011 metų viduryje Vašingtone vyko įnirtinga politinė kova dėl skolinimosi ribos kėlimo. Galiausiai ši kova baigėsi prieštaringai vertinamu kompromisu, kuris atvedė prie „fiskalinio skardžio“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius