-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Jeigu Iranui būtų atšauktos sankcijos, Vakarams atsivertų 80 mln. vartotojų rinka

Jeigu Iranui būtų atšauktos sankcijos, Vakarų kompanijos turėtų 80 mln. naujų potencialių vartotojų. Pirmiausia į Iraną keltųsi Vakarų energetikos kompanijos, nes šalis pagal naftos rezervus yra ketvirta, pagal gamtinių dujų atsargas – antra pasaulyje, rašo „The Wall Street Journal“.
Siosepol tiltas Irane
Siosepol tiltas Irane

„Iraniečiai mėgsta valgyti, vartoti ir apsipirkinėti. Atšaukus sankcijas, Iranas gali tapti labai patrauklia rinka“, – sakė Dubajuje įsikūrusios konsultacinės įmonės „Incubeemea“ steigėjas Ali Borhani.

Europos įmonės iš pradžių gali turėti įtakos konkurentams iš JAV – Europos Sąjungos taikomas sankcijų režimas nebuvo toks griežtas, o JAV įmonės yra labai atsargios.

Tačiau A.Borhani sakė, kad iraniečiai jaučia nostalgiją JAV produkcijai, todėl tai amerikiečių kompanijoms ilguoju laikotarpiu gali suteikti pranašumą.

Daug iraniečių prisimena, kaip vairavo „Chevy“, „Mustang“ ar „Cadillac” iki 1979 metų Islamo revoliucijos.

„Servetėlės Irane vis dar vadinamos „Kleenex“, praėjus 37 metams“, – sakė A.Borhani, tudėdamas omenyje Teksaso įmonės „Kimberly-Clark“ produkciją.

Jeigu užsienio bankai vėl pradėtų veikti Irane, vartotojų skolinimasis ir išlaidavimas galėtų paskatinti ekonomikos augimą, užsienio investuotojų pritraukimą.

„Iraniečiai yra lojalūs prekės ženklui“, – pridūrė jis.

Be to, iraniečiai yra labai nedaug įsiskolinę. Turtingiausieji turi debeto korteles, tačiau nėra jokių „MasterCard“, „Visa“ ar „American Express“ Irane ir vos keli užsienio bankai.

Jeigu užsienio bankai vėl pradėtų veikti Irane, vartotojų skolinimasis ir išlaidavimas galėtų paskatinti ekonomikos augimą, užsienio investuotojų pritraukimą.

Net ir galiojant sankcijoms, Iranas 2012 metais maistui išleido 77 mlrd. dolerių, už 22 mlrd. dolerių pirko drabužių ir 18,5 mlrd. dolerių išleido turizmui.

Nepaisant didelio Irano ekonominio potencialo, teisininkai, konsultantai ir investuotojai į valstybę žiūri kiek skeptiškai.

Remiantis ketvirtadienio susitarimu dėl branduolinės programos, šalys turi iki birželio 30 dienos sutarti dėl detalių.

Europos Sąjunga, JAV ir Jungtinės Tautos atšauks sankcijas tik tuo atveju, jeigu Iranas laikysis įsipareigojimų dėl skaidrumo ir branduolinės programos, jei nesilaikys – sankcijos vėl gali būti pritaikytos.

Tai reiškia, kad kurti verslą Irane vis vien liks rizikinga.

„Investicijos nuvertės, jeigu Iranas nesilaikys pažadų“, – sakė Patrickas Murphy, „Clyde&Co“ advokatas Dubajuje, dirbantis su keliomis Irane reikalų turinčiomis kompanijomis.

Kai kurios kompanijos, dirbančios su pramonės šakomis, kurioms sankcijos netaikomos, veikė Irane ir pastaraisiais metais. Daugeliui jų sekėsi gerai, tiesa, kai kurios kompanijos turėjo susitraukti dėl to, kad joms buvo sunku iš Irano išsivežti pinigų, kai kurias paveikė silpnas vietos valiutos kursas.

Vis tik, jeigu galutinis sutarimas dėl branduolinės programos būtų priimtas, ilgainiui tai reikštų laipsnišką užsienio kapitalo plaukimą į Iraną. Kompanijoms, kurios su Iranu neturi ir neturėjo reikalų, šis procesas truktų ilgiau – reikėtų ištirti rinką, rasti vietos partnerių ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius