Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK ekonomikos augimas pirmąjį ketvirtį sulėtėjo

Jungtinei Karalystei (JK) kovojant su kylančia infliacija, šalies ekonomika pirmąjį ketvirtį augo lėčiau negu paskutinį praėjusių metų ketvirtį, parodė ketvirtadienį paskelbti oficialūs duomenys.
Jungtinės Karalystės karališkųjų karinių jūrų pajėgų laivas flagmanas „HMS Albion“
Jungtinės Karalystės vėliava / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Bendrasis vidaus produktas (BVP) sausio–kovo mėnesiais išaugo 0,8 proc., nors ketvirčiu anksčiau prieaugis siekė 1,3 proc., pranešė Nacionalinės statistikos tarnyba (ONS).

Sausį ekonomikos augimas dar buvo gana spartus, tačiau jau vasarį augimo tempas sulėtėjo iki nulio, o kovą BVP smuktelėjo 0,1 proc., parodė ONS duomenys.

Anglijos bankas praėjusią savaitę įspėjo, kad Didžiąją Britaniją gali ištikti recesija, o infliacija iki metų pabaigos turėtų viršyti 10 proc. – aukščiausią per keturis dešimtmečius lygį.

Vartotojų kainos sparčiai kyla visame pasaulyje ir tai lemia, be kita ko, besitęsiantys tiekimo sutrikimai, taip pat karas Ukrainoje, dėl kurio toliau auga jau ir taip didelės energijos kainos.

„Sutrikimas dėl Rusijos“

Komentuodamas ketvirtadienį paskelbtus duomenis, iždo kancleris Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) pareiškė, kad Britanijos ekonomikos atsigavimą po pandemijos „sutrikdė [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino barbariška invazija į Ukrainą ir kitos pasaulinės problemos“.

Tačiau kartu jis pranešime pridūrė, kad JK ekonomikos „augimas per kelis pirmus šių metų mėnesius buvo stiprus, spartesnis negu JAV, Vokietijoje ir Italijoje“.

Nors JK ekonomika pirmąjį ketvirtį augo ketvirtą ketvirtį iš eilės ir jau viršija prieš pandemiją buvusius lygius, BVP apimtis per pirmus tris 2022 metų mėnesius buvo mažiausia per metus.

„Mūsų naujausi atskirų mėnesių įverčiai rodo, kad kovo mėnesį BVP šiek tiek sumažėjo ir nuosmukis buvo fiksuotas ir paslaugų sektoriuje, ir pramonėje“, – pareiškė ONS ekonominės statistikos direktorius Darrenas Morganas (Darenas Morganas).

„Tuo tarpu statybos sektorius kovą sparčiai augo ir tai iš dalies lėmė remonto darbai po vasario audrų.“

Vis dėlto BVP smukimas kovo mėnesį ir lėtesnis BVP augimas per visą pirmąjį ketvirtį „rodo, kad ekonomikos augimo impulsas buvo mažesnis negu mes manėme, dar prieš tai, kai pasijuto visas pragyvenimo išlaidų krizės smūgis“, – pažymėjo konsultacijų bendrovės „Capital Economics“ vyriausiasis JK ekonomistas Paulas Dalesas.

„Recesijos rizika ką tik padidėjo“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad „didesnis kainų spaudimas greičiausiai reikš, kad Anglijos bankas toliau didins palūkanų normas“.

Siekdamas pažaboti sparčiai kylančią infliaciją, JK centrinis bankas praėjusią savaitę padidino bazinę palūkanų normą ketvirčiu procentinio punkto iki 1 procento.

Ši norma, kuri dabar yra didžiausia nuo pasaulinės finansų krizės 2009 metais laikų, buvo padidinta ketvirtą kartą iš eilės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius