Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK skelbia daugiau sankcijų su Mianmaro kariuomene siejamam verslui

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį paskelbė sankcijų Mianmaro bendrovei „Myanmar Economic Corporation“ (MEC) dėl jos ryšio su „sunkiais žmogaus teisių pažeidimais“.
Protestuotojai Mianmare
Protestuotojai Mianmare / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Savaite anksčiau prieš šį su kariuomene siejamą konglomeratą veiksmų taip pat ėmėsi Vašingtonas.

MEC ir kitas su karine chunta siejamas konglomeratas, „Myanmar Economic Holdings Ltd“ (MEHL), vyrauja daugelyje šios išteklių turtingos Pietryčių Azijos valstybės ekonomikos sektoriuose, įskaitant prekybą alkoholiu, cigaretėmis ir plataus vartojimo prekėmis.

Vasarį civilinę vyriausybę nušalinusios mianmariečių ginkluotosios pajėgos perėmė ir valstybinių bendrovių kontrolę.

„Praėjus dviem mėnesiams nuo perversmo pradžios vasarį, Mianmaro kariuomenė krito į dar žemesnį lygį, beprasmiškai žudydama nekaltus žmones, įskaitant vaikus“, – pareiškime cituojamas britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas.

„Vėliausi JK veiksmai yra nukreipti į vieną pagrindinių kariuomenės finansavimo šaltinių ir didina jai žmogaus teisių pažeidimų kainą“, – pridūrė D. Raabas.

Didžioji Britanija, kaip ir JAV, praėjusią savaitę įvedė MEHL paveikusį draudimą įvažiuoti į jų teritorijas, taip pat įšaldė jos turtą. Vašingtonas taip pat ėmėsi veiksmų prieš MEC.

Londonas ketvirtadienį žengė panašų žingsnį, pabrėždamas, kad sankcijos MEC bus „nedelsiant pritaikytos dėl jos vaidmens darant rimtus žmogaus teisių pažeidimus, parūpinant lėšas kariuomenei, taip pat dėl jos ryšių su vyresniaisiais kariuomenės veikėjais“.

Tokios priemonės imtasi reaguojant į „patikimus įrodymus, kad ji [korporacija] išskiria lėšas Mianmaro kariuomenei paremti“, informavo Užsienio reikalų ministerija.

Generolai per abu labai slapius konglomeratus iš dalies ar visiškai kontroliuoja mažiausiai 133 įmones, nurodo aktyvistų grupė „Teisingumas Mianmarui“.

Didžiąją dalį pelningos ir iš esmės nereguliuojamos prekybos nefritais bei rubinais kontroliuoja kariuomenės valdomos bendrovės.

MEHL, be kita ko, palaiko partnerystę su Kinijos, Japonijos, Pietų Korėjos ir Singapūro kompanijomis.

Remiantis rugsėjį paskelbta žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ ataskaita, 1990–2011 metais tarnaujantiems kariuomenėje arba dimisijos pareigūnams, turintiems MEHL akcijų, buvo iš viso išmokėta maždaug 18 mlrd. JAV dolerių (15,3 mlrd. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius