-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK vyriausybės skolinimasis gruodį toliau augo

Jungtinės Karalystės vyriausybės skolinimasis gruodį dar labiau išaugo dėl veiksmų, kurių ji ėmėsi siekdama paremti nuo COVID-19 pandemijos smarkiai nukentėjusią Didžiosios Britanijos ekonomiką, parodė penktadienį paskelbti oficialūs duomenys.
Svarai sterlingų
Svarai sterlingų / 123RF.com nuotr.

Skolinimasis praėjusį mėnesį siekė 34,1 mlrd. svarų (38,4 mlrd. eurų) – tai gruodžio mėnesio rekordas, sakoma Nacionalinės statistikos biuro (ONS) pranešime.

Atskiri duomenys parodė, kad Didžiosios Britanijos mažmeniniai pardavimai gruodį, palyginti su lapkričio mėnesiu, padidėjo 0,3 procento.

ONS pažymėjo, jog ministro pirmininko Boriso Johnsono vyriausybės skolinimasis per devynis mėnesius iki gruodžio pabaigos siekė 271 mlrd. svarų ir buvo 213 mlrd. svarų didesnis palyginti su tuo pačiu laikotarpiu ankstesniais metais.

123rf.com nuotr. /Piniginė
123rf.com nuotr. /Piniginė

Kovo pabaigoje Didžiojoje Britanijoje buvo paskelbtas pirmasis karantinas, kuris tęsėsi maždaug iki birželio vidurio ir kuris smarkiai smogė ekonomikai.

Naujausi skaičiai reiškia, kad bendra valstybės skola pasiekė 99,4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Tai yra aukščiausias lygis per pastaruosius dešimtmečius.

Didžioji dalis išlaidų buvo skirta išlaikyti milijonų privataus sektoriaus darbuotojų atlyginimus pagal vyriausybės taikomą schemą, pagal kurią didžioji dalis darbo užmokesčio bus mokama iki balandžio pabaigos.

„Nuo pandemijos pradžios investavome daugiau nei 280 mlrd. svarų, kad apsaugotume darbo vietas ir pragyvenimo šaltinius visoje JK ir palaikytume mūsų ekonomiką bei viešąsias paslaugas“, – kalbėdamas apie penktadienį paskelbtus duomenis teigė JK iždo kancleris Rishi Sunakas.

Visgi, kaip jau esu sakęs anksčiau, kai mūsų ekonomika pradės atsigauti, turėtume siekti, kad valstybės finansai būtų tvaresni.

„Be abejonės, fiskaline prasme tai buvo reikalinga padaryti. Visgi, kaip jau esu sakęs anksčiau, kai mūsų ekonomika pradės atsigauti, turėtume siekti, kad valstybės finansai būtų tvaresni“, – kalbėjo jis.

Paskelbta ataskaita rodo, kad R.Sunakas nori pradėti mažinti paramą kovo mėnesį, kad ji atitiktų biudžetą, nepaisant to, kad JK vėl įvestas karantinas.

Dėl viruso dideliam skaičiui įmonių užsidarius visam laikui ar iki karantino pabaigos, pernai per devynis mėnesius iki gruodžio mėnesio pajamos iš mokesčių pajamos sumažėjo beveik 40 mlrd. svarų.

Tai prisidėjo prie to, kad viešojo sektoriaus grynoji skola pasiekė 2,13 trln. svarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius