Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jokių parduotuvių ir darželių sodų gyventojams – Seime siūlomi nauji draudimai

Penkios Seimo narės užregistravo aibę naujų draudimų, šį sykį nutaikytų į sodininkų bendrijose veikiančius darželius, parduotuves, degalines, automobilių remonto dirbtuves ir pan. Siūloma uždrausti vykdyti bet kokią ūkinę komercinę veiklą, nes sodas skirtas ilsėtis.
Šventinis kaimo parduotuvių gyvenimas
Parduotuvė – asociatyvi nuotrauka / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

„Mėgėjiško sodo teritorijoje galima vykdyti tik tokią veiklą, kuri yra tiesiogiai susijusi su mėgėjų sodininkyste, bet kokia ūkinė-komercinė veikla yra draudžiama“, – tokį pasiūlymą užregistravo keturios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narės Asta Kubilienė, Vida Ačienė, Aušrinė Norkienė, Laimutė Matkevičienė ir socialdarbietė Rimantė Šalaševičiūtė.

Toks draudimas reikštų, kad sodininkų bendrijose negalėtų veikti nei parduotuvės, nei vaikų darželiai, automobilių remonto dirbtuvės, kirpyklos ar bet koks kitas komercinis paslaugų/prekių tiekėjas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./SB „Kernavė“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./SB „Kernavė“

Aiškinamajame rašte Seimo narės paaiškina, kad būtent su tuo ir kovoja.

„Valstybės institucijos, nepaisydamos Įstatymo nuostatų bei sodininkų bendrijų vidaus dokumentuose nustatytų draudimų, išduoda leidimus fiziniams ar juridiniams asmenims kitai veiklai vykdyti, todėl sodininkų bendrijų teritorijose kuriasi vaikų darželiai, automobilių remonto dirbtuvės, viešbučiai, degalinės ir kt.“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Anot įstatymo pataisų rengėjų, daugėja teisinių ginčų dėl sodininkų bendrijose vykdomos komercinės veiklos, kuri nėra susijusi su mėgėjiška sodininkyste. Parduotuvė šalia sodo netgi esą didina korupciją.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šiltnamis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šiltnamis

„Neaiškiu būdu iš valstybinių institucijų yra gaunami leidimai įvairiai veiklai, visai nesusijusiai su mėgėjiška sodininkyste. Šis procesas galimai didina korupcijos sklaidą“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Parlamentarės taip pat paaiškino, kad soduose žmonės turi ilsėtis, augintis daržoves.

„Sodininkų bendrijos steigėsi ir kūrėsi daug dešimtmečių. Šio reiškinio tikslas: teisingai ir naudingai organizuoti laisvalaikį, keisti kraštovaizdį, užsiauginti vaisių, daržovių. Aktyvi žmonių veikla lemia ir jų sveikatingumą“, – aiškina Seimo narės.

Anot jų, sodininkų bendrijų veiklai neigiamą poveikį daro asmenys, įsigiję sklypus sodininkų bendrijų teritorijose, nestojantys į bendrijas ir nenorintys mokėti jokių mokesčių bendrijai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Kubilienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Kubilienė

Tikinama, kad naujas įstatymo pakeitimas ruošiamas trims tikslams: sureguliuoti teisiniams santykiams tarp bendrijų ir kitų asmenų, sureguliuoti veiklas, kuo galima užsiimti soduose, bei supaprastinti sodininkų bendrijų susirinkimų šaukimą ir organizavimą.

„Mėgėjiško sodo teritorijoje galima vykdyti tik tokią veiklą, kuri yra tiesiogiai susijusi su mėgėjų sodininkyste, bet kokia kita ūkinė-komercinė veikla yra draudžiama“, – toks būtų naujas veiklų sureguliavimas, nurodytas pataisoje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vida Ačienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vida Ačienė

Vadina grįžimu į sovietmetį

Keturių valstiečių ir vienos Socialdemokratų darbo partijos frakcijos narės pasiūlymas sulaukė didelio pasipiktinimo socialiniame tinkle „Facebook“. Vienas pirmųjų sureagavo Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

„Nuostabu. Už lango XXI amžius, o Nepriklausomos Lietuvos Seimo nariai aiškina, koks yra teisingas laisvalaikis. (…) O švenčiausieji! Soduose atsiranda tai, ko reikia soduose gyvenantiems žmonėms – parduotuvės ir vaikų darželiai! Uždrausti ir nugriauti tuoj pat“, – ironijos neslėpė Ž.Šilėnas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žilvinas Šilėnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žilvinas Šilėnas

Jis savo paskyroje tikina, kad dalis kolektyvinių sodų „iš sovietmečio relikto transformuojasi į elementarius gyvenamųjų namų rajonus“.

„Ten žmonės tiesiog gyvena, o ne augina agurkus marinavimui, kaip sovietmečiu. Noras vėl grąžinti sodus į sovietmečio taisykles yra ne kas kitas, kaip noras vėl susovietinti aplinką ir žmones“, – įžvelgė Ž.Šilėnas.

„Čia konkrečiai nukreipta prieš Vaikystės sodą“, – galimą politinę kovą įžvelgė humoristas Haroldas Mackevičius. Kitame įraše jis pastebėjo, kad rinkėjai greičiausiai neapsidžiaugs: „Pjauna elektoratą iš pašaknų damutės. Širšių lizdą pagaliuku judina.“

Žurnalistė Rita Miliūtė sodų gyventojams pasiūlė „parduoti ir kraustytis“.

„Penkios Lietuvos Seimo moterys, iš kurių viena ne valstietė, tiktai palaimintoje moterystėje su frakcija, teikia įstatymo projektą, ką soduose galima veikti, ir ko ne. Ta proga jos paaiškina, kad sodininkų bendrijos su tikslu teisingai (teisingai yra citata) organizuoti laisvalaikį kūrėsi daugelį dešimtmečių (jei jau taip tiksliai, lyg 53 metus, bet tam reik neturėti googlofobijos)“, – stebisi R.Miliūtė.

Ji vardija ir kitus absurdiškus siūlymus: „Bus, pvz., sklype vienbutis namas – tai yra yra toks namas, kuriame gyventi gali tik viena šeima, sako moteriškės; jokių studijoms priglaustų dukterėčių ar dėdžių kursuose, žinom mes tuos jų kursus. Pats namas irgi bus nesudėtingos statybos.“

„Šitoji valdžia labai sėkmingai treniruoja mano plaučius ir kitus organus. Nes kelis kartus per dieną nuo tokių idėjų atima amą / žadą ir pauzė iki vėl pradedu kvėpuoti po truputį vis ilgėja. Dar pusmetis ir nekvėpuodama galėsiu nuvažiuoti iš Vilniaus į Kauną“, – stebėjosi socialinio tinklo „Facebook“ narė Elena.

Žinomas bankininkas Šarūnas Skyrius ėmėsi netgi juodojo humoro: „Ūkinė – komercinė veikla bus baudžiama mirtimi.“

Įstatymas trūkumų neturi ir suderintas su sodininkais

Seimo narių parengtame aiškinamajame rašte patikinama, kad įstatymo projektas „parengtas bendradarbiaujant su sodininkų bendrijų atstovais“.

Dar daugiau: „Neigiamų pasekmių nenumatoma“, rašo įstatymo autorės.

„Įstatymas galimai mažins korupcijos pasireiškimo tikimybę, neigiamos įtakos kriminogeninei situacijai neturės. (…) Įstatymas tiesioginės įtakos verslo sąlygoms ir jo plėtrai neturės. (…) Įstatymo projektas neprieštarauja Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatoms ir Europos Sąjungos teisei“, – įvertino įstatymo poveikį Seimo narės.

Tačiau taip neatrodo Europos teisės departamentui – pateiktoje išvadoje nurodoma, kad ES teisėje yra „įtvirtintas vienas iš pagrindinių principų – laisvė teikti paslaugas, kuri apima asmenų teisę įsisteigti ir užsiimti veikla neribojant šios veiklos veikimo teritorijos“. Vertinama, kad siūlomas draudimas yra „neproporcingas paslaugų teikimo laisvės apribojimas“.

„Jau Nikita Chruščiovas dalykus buvo sutvarkęs konkrečiau, nes prie Chruščiovo buvo nustatyta, kokis namelis ir iš kokių plytų galėjo būti sode pastatytas, šiltnamiai taip pat turėjo savo ploto reikalavimus. Kol sodo statinys galėjo būti būdelė įrankiams susidėti, tol apie jokius gyvenimus jame ir darželius minčių nebuvo. Pakol neišmirė visokie Brežnevai ir su Gorbačiovu prasidėjo didžioji sodų netvarka“, – ironizuoja R.Miliūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius