Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT: 2021 metais pateiktas rekordinis tarptautinių patentų paraiškų skaičius

Praėjusiais metais buvo pateiktas rekordinis tarptautinių patentų skaičius, rodantis, kad pandemija neatgrasė nuo naujovių kūrimo, ketvirtadienį pranešė JT Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacija (WIPO).
Patentavimas
Patentavimas / 123rf.com nuotr.

Nors COVID-19 pandemija pareikalavo didžiulių populiacijos ir ekonominių aukų, tarptautinių patentų paraiškų skaičius toliau augo, o lyderės pozicijas įtvirtino Azija ir ypač Kinija.

2021 metais pateiktas rekordinis 277,5 tūkst. tarptautinių patentų skaičius – 0,9 proc. daugiau nei 2020-aisiais, teigiama metinėje WIPO apžvalgoje.

„Šie skaičiai rodo, kad žmonių išradingumas ir verslumo dvasia išlieka stiprūs, nepaisant pandemijos sukeltų sutrikimų,“ – pažymėjo WIPO generalinis direktorius Darenas Tangas.

Praėję metai buvo 12-ieji iš eilės metai, kai tarptautinių patentų paraiškų skaičius augo.

WIPO vyriausiasis ekonomistas Carstenas Finkas atkreipė dėmesį į tai, kad „2020 ir 2021 metais tarptautinių patentų paraiškų skaičius toliau didėjo, nors pasaulinė pandemija plėtėsi ir sukrėtė viso pasaulio ekonomiką“.

„Ši patirtis labai skiriasi nuo ankstesnių ekonominių krizių“, – teigė jis žurnalistams, nurodydamas, kaip per pasaulinę finansų krizę 2009 metais tarptautinių patentų paraiškų skaičius sumažėjo.

Sudėtinga WIPO tarptautinių patentų registravimo sistema apima daugybę kategorijų, įskaitant pasaulinių prekių ženklų ir dizaino registravimo sistemas.

Lyderė – Kinija

Pagrindinėje kategorijoje, kurioje paraiškos registruotos pagal Patentinės kooperacijos sutartį, lyderės pozicijas išlaikė Kinija, pateikusi 69 540 paraiškų – vos 0,9 proc. daugiau nei 2020-aisiais.

Tuo tarpu metais anksčiau Kinijos paraiškų metinis prieaugis, lyginant su 2019-aisiais, siekė 16 procentų. Tais metais Kinija pirmą kartą aplenkė Jungtines Valstijas kaip didžiausia pasaulyje patentų paraiškų teikėja.

Antroje vietoje 2021 metais liko Jungtinės Valstijos su 59 570 paraiškų.

Už jų išsirikiavo Japonija (50 260 paraiškų), Pietų Korėja (20 678) ir Vokietija (17 322).

JT agentūra pabrėžė, kad taip pat gerokai išaugo skaičius paraiškų, kurias pateikė anksčiau buvusios mažiau aktyvios šalys.

Pavyzdžiui, Singapūro pateiktų tarptautinių patentų paraiškų skaičius išaugo 23 procentais iki 1 617, o Suomijos ir Turkijos – daugiau nei 13 procentų.

WIPO ataskaita parodė, kad pareiškėjams iš Azijos pernai teko 54,1 proc. visų paraiškų. Prieš dešimtmetį šis rodiklis siekė 38,5 procento.

Penktus metus Kinijos telekomunikacijų milžinė „Huawei Technologies“ 2021 metais užėmė pasaulinio reitingo viršūnę, pagal PCT pateikusi 6 952 paraiškas.

C.Finkas atkreipė dėmesį į tai, kad bendrovė 2021 metais pateikė paraiškų dėl tarptautinių patentų daugiau nei visi pareiškėjai iš Didžiosios Britanijos.

Antroje vietoje atsidūrė JAV įmonė „Qualcomm“ (3 931), už kurios išsirikiavo Pietų Korėjos „Samsung Electronics“ (3041), „LG Electronics“ (2855) ir Japonijos „Mitsubishi Electric Corp“ (2 673).

Didžioji dalis pagal PCT pateiktų paraiškų buvo susijusi su kompiuterinėmis technologijomis (9,9 proc. visų paraiškų), o tarp kitų didžiausių grupių buvo paraiškos dėl skaitmeninės komunikacijos ir medicinos technologijų.

Didžiausias paraiškų teikimo augimo tempas užfiksuotas farmacijos srityje,kur prieaugis siekė 12,8 procento. Paraiškų biotechnologijų sektoriuje skaičius išaugo 9,5 procento.

C.Finkas atkreipė dėmesį, kad patentų patvirtinimo nuo paraiškos padavimo dienos procesas užtrunka maždaug 18 mėnesių ir perspėjo, kad oficialūs 2021 metų duomenys dar gali neatspindėti pandemijos sukeltų su technologijomis susijusių tendencijų.

Visgi jis pridūrė: „Tikrai stebėjome didesnį dinamiškumą su sveikata susijusių technologijų srityje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius