-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT ragina krizę išgyvenantį Libaną „keisti kursą“

Libano vyriausybė ir centrinis bankas yra atsakingi už beprecedentę finansinę krizę, nuskurdinusią daugumą šalies gyventojų, trečiadienį paskelbė Jungtinės Tautos.
Libano vėliava
Libano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Libanas Finansai

JT specialiojo pranešėjo parengtoje ataskaitoje apie skurdą ir žmogaus teises sakoma, kad krizę Libane sukėlė nevykusi vyriausybės politika. Iki gegužės 15 dieną numatomų Libano parlamento rinkimų likus kelioms dienoms, šalis raginama „keisti kursą“.

Nuo 2019 metų Libano valiuta neteko daugiau kaip 90 proc. savo vertės dolerio atžvilgiu, kainos išaugo daugiau kaip 200 proc., o skurde gyvenančių gyventojų skaičius viršijo 80 procentų.

„Gyventojams primestus vargus gali įveikti vadovybė, savo veiksmus grindžianti socialiniu teisingumu, skaidrumu ir atskaitomybe“, – teigiama ataskaitoje.

JT specialusis pranešėjas žmogaus teisių klausimais Olivier De Schutteris lapkritį lankėsi Libane įvertinti ekonominės krizės poveikio.

Devyniems iš dešimties libaniečių sunku pragyventi iš savo pajamų, o daugiau kaip šeši iš dešimties išvyktų į užsienį, jei tik galėtų, sakoma ataskaitoje.

„Ekonominė krizė buvo visiškai išvengiama; iš tikrųjų ją sukėlė nevykusi vyriausybės politika“, – sakoma joje.

Centrinis bankas ataskaitoje kaltinamas „apsukria sąskaityba dėl savo nuostolių... slapta sukūrusia didžiulę valstybės skolą“ ir pasmerkusia libaniečius „ištisoms kartoms“.

JT ataskaita pasirodė Libanui rengiantis gegužės 15-osios parlamento rinkimams – pirmiesiems nuo krizės pradžios.

Nors nepriklausomi kandidatai, palyginti su 2018 metais, turėtų šiek tiek pagerinti savo pozicijas, ekspertai mano, kad rinkimai didele dalimi įtvirtins status quo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius