-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Karalystės BVP pirmąjį ketvirtį susitraukė daugiausia nuo 1979 metų

Jungtinės Karalystės (JK) ekonomika pirmąjį šių metų ketvirtį susitraukė 2,2 proc., palyginti su ankstesniais trim mėnesiais, rodo galutiniai Nacionalinės statistikos tarnybos (ONS) duomenys.
Jungtinės Karalystės vėliava
Jungtinės Karalystės vėliava / „Scanpix“ nuotr.

Pasak „Trading Economics“, tai buvo didžiausias nuosmukis nuo 1979 metų trečiojo ketvirčio.

Nuosmukį sukėlė ribojančiosios priemonės, įvestos koronavirusinės infekcijos COVID-19 plitimui pažaboti, kurios sustabdė šalies ekonomiką.

Palyginti su 2019 metų sausio–kovo mėnesiais, bendrasis vidaus produktas (BVP) susitraukė 1,7 proc. – daugiausia nuo 2009 metų trečiojo ketvirčio.

Preliminarūs duomenys rodė, kad ekonomika sumenks 2 proc. lyginant su ankstesniu ketvirčiu, ir 1,6 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu metais anksčiau. Analitikai nesitikėjo, kad abu rodikliai bus patikslinti.

Vartotojų išlaidos per pirmąjį ketvirtį sumenko 2,9 proc., palyginti su ankstesniais trim mėnesiais – tai ženkliausias nuosmukis per keturiasdešimt metų.

Pagal išankstinius duomenis, buvo tikimasi 1,7 proc. nuosmukio. Dėl karantino, smarkiai sumažėjo vartotojų išlaidos transporto priemonėms, restoranams ir viešbučiams, taip pat drabužiams ir apavui.

Palyginti su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu, vartotojų išlaidos susitraukė 2,5 proc. (preliminarūs duomenys rodė 1 proc. sumažėjimą).

Verslo kapitalo investicijų apimtys pirmąjį ketvirtį sumenko 1,1 proc. (preliminarūs duomenys rodė 1 proc. sumažėjimą), palyginti su spalio–gruodžio mėnesiais, ir 2,5 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai (pagal išankstinius duomenis – 2,3 procento).

Vyriausybės išlaidos susitraukė 4,1 proc., lyginant su ankstesniu ketvirčiu, ir 1,6 proc. metine išraiška (preliminarūs apskaičiavimai rodė 2,6 ir 0,1 proc. sumažėjimą, atitinkamai).

Preliminarūs duomenys apie Didžiosios Britanijos BVP pokyčius antrąjį ketvirtį bus paskelbti rugpjūčio 10 dieną. Analitikai neatmeta tikimybės, kad ekonomika gali susitraukti iki 20 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius