Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Tautos mažiausiai pusmetį gali sustabdyti prekybą taršos vienetais

Šalies įmonėms, artimiausią pusmetį ketinusioms įsigyti ar parduoti leidimus teršti šiltnamio dujomis, savo planus gali tekti koreguoti – Jungtinės Tautos gali imtis sankcijų prieš netikslius duomenis joms pateikusią Lietuvą ir stabdyti prekybą šiltnamio taršos vienetais.
Dūmai
Dūmai / „Scanpix“ nuotr.

Dienraštis „Verslo žinios“ rašo, kad praėjusią savaitę Bonoje posėdžiavęs Jungtinių Tautų (JT) Kioto protokolo suderinamumo komitetas, nagrinėjęs Lietuvos 2010 metais pateiktus šalies duomenis apie taršą šiltnamio dujomis, konstatavo, kad Lietuva pažeidė bent keletą reikalavimų, o duomenys nėra tikslūs.

Galutinį sprendimą, ar dėl to bus stabdomas Lietuvos prekybos šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) registras ir taip užkertama valstybei ir jos įmonėms galimybė mažiausiai pusmetį pirkti ir parduoti taršos vienetus (ES apyvartinius taršos leidimus (ATL) bei tarptautinius Kioto vienetus), JT žada priimti gruodžiui baigiantis.

„Jie pateikė išankstines išvadas, bet mes dar turime galimybę per šešias savaites pateikti savo komentarus dėl teisinių ir kitų momentų. Gal bus kokių nors išlygų“, – Aplinkos ministerijos (AM) Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys.

Tačiau jis pripažįsta, kad, jei papildomi Lietuvos argumentai JT neįtikins, mūsų šaliai ir jos įmonėms gali būti uždrausta dalyvauti prekybos šiltnamio dujomis sistemoje, kol klaidos nebus ištaisytos.

„Lietuvos įmonės turėtų nemažai rūpesčių – kitų metų pavasarį, kai galutinai atsiskaitoma už praėjusių metų taršą, neveikiant registrui jos fiziškai negalėtų jų nusipirkti. Nukentės ir įmonės, planavusios pajamas iš taršos vienetų pardavimo“, – teigė bendrovės „Cowi Lietuva“ aplinkosaugos ir energetikos padalinio direktorius Martynas Nagevičius.

Lietuva taptų trečiąja Vidurio ir Rytų Europos valstybe, kuriai JT pritaikytų tokią sankciją. ATL prekybos sistemoje dalyvauja daugiau nei Lietuvos 130 energetikos ir pramonės įmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius