Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 06 /10:04

Jungtinės Valstijos pavadino Kiniją manipuliuotoja valiuta

Praėjus vos dienai po to, kai Kinijos centrinis bankas leido juanio kursui smukti iki naujo žemiausio lygio JAV dolerio atžvilgiu, Jungtinės Valstijos oficialiai apkaltino Kiniją manipuliuojant savo valiuta. Tokį netikėtą sprendimą Vašingtonas priėmė po to, kai Kinija pirmą kartą per maždaug dešimtmetį leido juanio kursui smukti žemiau 7 juanių už JAV dolerį kartelės. Tai supykdė JAV prezidentą Donaldą Trumpą ir išprovokavo nuosmukį pasaulio akcijų rinkose.
Kinijos juaniai
Kinijos juaniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Volstrytas pirmadienį patyrė didžiausius šiemet dienos nuostolius, nes vis labiau blėsta viltys, jog dviejų didžiausių pasaulio ūkių prekybos karas, kuris tęsiasi jau metus, netrukus bus užbaigtas.

„Vadovaujant prezidentui (Donaldui) Trumpui, (iždo) sekretorius (Stevenas) Mnuchinas šiandien nustatė, jog Kinija yra manipuliuotoja valiuta“, – pažymima JAV iždo departamento paskelbtame pranešime.

Priėmus tokį sprendimą, S.Mnuchinas, pasitelkęs Tarptautinį valiutos fondą (TVF), sieks „pašalinti nesąžiningą konkurencinį pranašumą, kuris atsirado dėl naujausių Kinijos veiksmų“, rašoma pranešime.

D.Trumpas jau seniai žadėjo Kiniją oficialiai priskirti prie manipuliuotojų savo valiuta. Anot jo, Pekinas sąmoningai devalvuoja juanį.

„Kinija savo valiutos kursą nuleido beveik iki istorinio minimumo. Tai vadinama manipuliavimu valiuta. FRS [Federalinio rezervo sistema] – ar girdite? Tai šiurkštus pažeidimas, kuris ilgainiui gerokai susilpnins Kiniją“, – parašė D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Kinija visada pasitelkdavo manipuliacijas valiuta, kad galėtų vogti mūsų įmones ir gamyklas, kenkti mūsų darbo vietoms, mažinti mūsų darbininkų darbo užmokestį ir daryti žalą mūsų ūkininkų kainoms. To nebebus!“ – pridūrė JAV prezidentas.

Nepaisant D.Trumpo pykčio, Iždo departamentas iki pirmadienio vakaro atsisakydavo pripažinti Kiniją manipuliuotoja savo valiuta.

Kinijos priskyrimas prie manipuliuotojų savo valiuta didžiąja dalimi yra simbolinė priemonė, nes su tokiomis šalimis paprastai yra pradedamos konsultacijos.

Tačiau gali būti ir rimtesnių pasekmių, jeigu Prekybos departamentas šalims, kurioms, kaip pripažinta, sąmoningai nuvertina savo valiutas, nusprendžia įvesti muitus.

Juanio kursas JAV dolerio atžvilgiu pirmadienį pirmą kartą nuo 2008 metų perkopė psichologiškai svarbią 7 juanių už JAV dolerį ribą ir tai, be kita ko, lėmė D.Trumpo grasinimai nuo rugsėjo įvesti naujus muitus dar 300 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms.

Tuo tarpu Kinijos centrinio banko vadovas Yi Gangas pareiškė, kad juanio kursas nebus sąmoningai mažinamas ir juanis nebus naudojamas kaip ginklas prekybos kare.

Dabartinis juanio kursas atitinka pamatinius Kinijos ekonomikos rodiklius ir pasiūlos bei paklausos santykį rinkoje, pažymima centrinio banko svetainėje paskelbtame jo pareiškime.

„Ginklavimasis“ valiutos kursu

Juanis nėra laisvai konvertuojamas ir vyriausybė riboja jo judėjimą JAV dolerio atžvilgiu – nuo centrinio kurso, kurį kasdien nustato Kinijos centrinis bankas, siekiantis atsižvelgti į rinkos tendencijas ir valdyti kintamumą, juanio kursas bet kuria kryptimi gali nukrypti ne daugiau kaip 2 procentais.

„Muitų padidinimas, regis, rodo, jog bus grįžta prie politikos „akis už akį“ ir bus sustabdytos derybos dėl prekybos, ir Kinijos centrinis bankas nemato poreikio stengtis, kad juanio kursas artimiausiu metu būtų stabilus“, – agentūrai „Bloomberg“ pareiškė banko „Mizuho“ vyresnysis valiutos rinkos strategas Kenas Cheungas.

Kinijos centrinis bankas pirmadienio ryte paskelbė pranešimą, kuriame pažymėjo, kad juanio kursui JAV dolerio atžvilgiu „padarė poveikį vienašališkos ir protekcionistinės prekybos priemonės bei Kinijai taikomų muitų padidinimas“.

Centrinis bankas pareiškė, jog juanis tebėra „stabilus ir stiprus valiutų krepšelio atžvilgiu“. Centrinis bankas taip pat pažadėjo „ryžtingai kovoti su trumpalaikėmis spekuliacijomis, palaikyti stabilų užsienio valiutos rinkos veikimą ir stabilizuoti rinkos lūkesčius“.

Bankas pridūrė turįs „patirties, pasitikėjimo ir gebėjimų, kad galėtų išlaikyti iš esmės stabilų juanio kursą pagrįstame ir subalansuotame lygyje“.

Tyrimų bendrovės „Capital Economics“ vyresnysis Kinijos ekonomistas Julianas Evansas-Pritchardas pareiškė, jog valiutą su JAV prekybos karu susiejęs Kinijos centrinis bankas „valiutos kursą iš esmės pavertė ginklu“.

„Atsižvelgiant į tai, kad jų tikslas turbūt yra kompensuoti bent dalį papildomų JAV muitų poveikio, per kelis artimiausius ketvirčius jie greičiausiai leis savo valiutai dar nusilpti, galbūt 5–10 proc.“, – pridūrė ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius