Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodasis penktadienis Amerikoje: nuo sumindytų pirkėjų iki susišaudymų parduotuvėse

Juodasis penktadienis Amerikoje reiškia visai ne gedulo dieną, o Kalėdų sezono prekybos pradžią. Paskutinį lapkričio ketvirtadienį su šeimomis paminėję Padėkos dieną, kitą rytą – arba kartais net iš vakaro – amerikiečiai šturmuoja parduotuves ir prekybos centrus, kurie siūlo milžiniškas – juodas – nuolaidas.
„Juodasis penktadienis“ Jungtinėse Amerikos Valstijose
„Juodasis penktadienis“ Jungtinėse Amerikos Valstijose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sakoma, kad šios dienos pavadinimas kilo Filadelfijoje, kur kitą dieną po Padėkos dienos pėsčiųjų ir automobilių eismas būdavo ypač intensyvus ir nemalonus. Pasak kitos versijos, visus metus dirbę nuostolingai, lapkričio gale prekybininkai pagaliau „išeidavo į pliusą“, o pelnas buhalterinėse knygose tradiciškai būdavo įrašomas juodu rašalu.

Vis dėlto pastaraisiais metais šis penktadienis vadinamas juoduoju dar ir dėl to, kad konsumerizmas parodo savo bjauriausias grimasas. Nuolaidų suvilioti pirkėjai mušasi ir tiesiogine šio žodžio prasme lipa vieni kitiems per galvas, kad pagriebtų norimą prekę. TheCelebrityCafe.com prisimena juodžiausius incidentus, nutikusius juodąjį penktadienį.

Skintis kelią alkūnėmis ir peiliais

Pernai vienas įsiutęs pirkėjas „K-Mart“ parduotuvėje Sakramento mieste išsitraukė peilį ir ėmė juo grasinti kitiems klientams. Nors grasinimų jis ir neįvykdė, daugybė žmonių ne juokais išsigando. Panašių incidentų juodąjį penktadienį JAV būna ne vienas.

VIDEO: Juodasis penktadienis

Ašarinės dujos

Dėl nukainotų prekių kovojantys pirkėjai kartais pasitelkia įvairius ginklus. 2011 metais viena moteris pietų Kalifornijoje į parduotuvę „Wal-Mart“ atsinešė ašarinių dujų ir ėmė jas purkšti kitiems pirkėjams kompiuterinių žaidimų skyriuje į akis. Nukentėjo 10 žmonių.

Policijos sumuštas senelis

Pasibaisėtinai kartais elgiasi ne tik pirkėjai, bet ir tvarką prižiūrintys policininkai. Vieną juodąjį penktadienį „Wal-Mart“ parduotuvėje policininkai iki kraujo sumušė pagyvenusį vyrą, kurį įtarė vagiliavimu.

Pamanę, kad vyras į kelnes įsikišo kompiuterinį žaidimą, jie agresyviai „tvardė“ senelį smūgiais į veidą, kol šis ėmė kraujuoti.

VIDEO: Juodasis penktadienis

Masinis bėgimas

2008 metais įsiaudrinusi minia kaip galvijų banda pražygiavo vienoje „Wal-Mart“ parduotuvėje Long Ailende. Po jos kojomis atsidūrė vyras, kuris buvo sumindžiotas negyvai, ir nėščia moteris.

Ant žemės nuvirtusi nėščioji patyrė persileidimą. Incidentą matę liudininkai tvirtino, kad ir jie bijojo dėl savo gyvybių.

VIDEO: Juodasis penktadienis

Susišaudymas žaislų parduotuvėje

Apsipirkimas vienoje „Toys R Us“ žaislų parduotuvėje virto scena iš filmų apie gangsterius. Dėl prekių susipešus dviem pirkėjoms, jų vyrai aiškintis nusprendė jėga ir išsitraukė ginklus.

Parduotuvėje prasidėjo tikras susišaudymas. Kiti pirkėjai puolė į paniką, o ginkluotieji vyrai vienas kitą nušovė.

VIDEO: Juodasis penktadienis

Dėl televizoriaus pamiršo vaiką

Pernai vienas pirkėjas iš Masačusetso grįžo namo su nauju 50 colių įstrižainės televizoriumi, tačiau parduotuvėje pamiršo dvimetį savo merginos sūnų.

Policija vaiką rado miegantį automobilyje parduotuvės „K-Mart“ stovėjimo aikštelėje ir turėjo išlaužti duris. 34 metų vyrui ir vaiko motinai buvo pareikšti kaltinimai aplaidumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius