-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Juodasis savaitgalis“ bitkoinui: pavedimai vėlavo 72 valandas, kaina krito iki 30 proc.

Bitkoinų turėtojams praėjęs savaitgalis įkrėtė nemažai baimės: ne tik kriptovaliutos kaina nuo visų laikų aukštumų nudardėjo 30 proc. – parduoti kriptovaliutos nebuvo galima, kadangi sandoriai vėlavo ir iki 72 valandų, pavedimų kaina buvo didžiausia istorijoje ir siekė iki 20 JAV dolerių už pavedimą. Dalis rinkos dalyvių netgi buvo sustabdę veiklą.
Bitkoinai
Bitkoinai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Bitcoin Valiuta Rinka

Šiuo metu bitkoinų tinklas tebėra itin perkrautas ir pavedimus užtrunka patvirtinti daugiau nei valandą. Vieno pavedimo kaina tinkle svyruoja apie 4 JAV dolerius (3,43 euro), rodo piniginės paslaugų tiekėjos „Exodus“ duomenys.

„Laikinai sustabdėme bitkoinų prekybą per biržą, kol tinklas pradės veikti normaliai. Matome, kad spaudimas mažėja, tačiau iki šiol biržos išlieka nepatikimos“, – savo klientams praneša „Exodus“ ir pamini, kad kitomis kriptovaliutomis atsiskaitymai vyksta sklandžiai.

Šį savaitgalį bitkoinai turėjo būti iš esmės atnaujinti – tinklo dalyviai ketino įdiegti atnaujinimą, kuris leistų bitkoinais atsiskaityti greičiau, taip pat sumažinti pavedimų kainą. Tačiau pagrindiniai rinkos dalyviai atidėjo atnaujinimą ir įvyko priešingai – atsiskaitymai bitkoinais sustojo, o pavedimų kaina pašoko iki rekordinių aukštumų.

Anksčiau dėl bitkoino trūkumų atskilusi nauja valiuta „Bitcoin Cash“, t per savaitgalį buvo pabrangusi net 500 proc. Jei tiek pabrangtų bitkoinas, jis jau kainuotų apie 30 tūkst. JAV dolerių.

Dėl alternatyvios valiutos „Bitcoin Cash“ kainos augimo bitkoinus apleido valiutos „kasėjai“, kurie ir palaiko šį tinklą – tinklo aprėptis per parą sumažėjo daugiau nei per pusę. Dėl to pavedimai bitkoinais, kurie įprastai trunka 5–20 minučių, nebebuvo apdorojami taip sparčiai – užtruko daugiau nei 12 valandų.

Kadangi bitkoino tinkle buvo likę mažiau kasėjų, pavedimai tapo itin brangūs.

„Tai panašu, kaip veikia „Uber“: kai yra daug keleivių, tačiau mažai automobilių, kainos auga“, – rašo „Exodus“ komunikacijos vadovas Torstenas Sandoras.

Įprastai, apie 20 proc. kompiuterinių pajėgumų tenka „Bitcoin Cash“ tinklui ir apie 80 proc. – bitkoinams. Tačiau dėl beprecedenčio pirmosios valiutos kainos augimo kasėjai metė bitkoinus – ėmėsi kasti daugiau pelno atnešančią „Bitcoin Cash“. Netgi šiuo metu dar yra likusių nepatvirtintų pavedimų po savaitgalio.

„Bitkoinų keitimas į kitas valiutas nevyko, kadangi tinklas buvo toks užimtas, jog pavedimai bitkoinais nepasiekdavo biržų laiku. Jei taip atsitinka, birža automatiškai grąžina pinigus į piniginę, tačiau ir pinigų grąžinimai užstrigo“, – sako „Exodus“ atstovas ir pažymi, kad tokie pinigai buvo dingę pusdieniui.

Pirmadienio popietę vienas bitkoinas kainavo 6511 JAV dolerių arba 5591,5 euro. „Bitcoin cash“ kaina, kuri savaitgalį buvo priartėjusi prie 2000 JAV dolerių, siekė 1137 JAV dolerio, arba 976 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius