Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Jūsų bankas turėtų jūsų paskolų palūkanas sumažinti tiek, kiek sudaro neigiamas EURIBOR

Trijų mėnesių EURIBOR palūkanos pirmą kartą istorijoje tapo neigiamomis. Dėl pastaruoju metu vyravusių itin žemų, o dabar ir neigiamų, palūkanų normų, kilo klausimas, ar bankai gali taikyti neigiamas palūkanas klientams? Lietuvos bankas rekomenduoja tą daryti.
Akcijų birža
Akcijų birža / „Scanpix“ nuotr.

Lietuvos bankas ketvirtadienį pateikė išaiškinimą. Iš jo panašu, kad Lietuvos bankas palaiko skolininkus ir rekomenduoja bankams palūkanas perskaičiuoti pagal dabartines aktualijas.

Geros žinios klientams

Pastaruoju metu palūkanų normos smarkiai krenta dėl Europos centrinio banko (ECB) vykdomos kiekybinio skatinimo programos. Jau dabar kas mėnesį pagal išplėstinę turto įsigijimo programą jis superka turto už 60 mlrd. eurų. Dėl to palūkanų normos čiuožia žemyn.

Šią savaitę pirmą kartą istorijoje EURIBOR palūkanų norma tapo neigiama.

Skolininkams jau seniai kirbėjo klausimas, kaip keisis jų paskolų palūkanos. Ketvirtadienį Lietuvos bankas atsiuntė paaiškinimą.

„Lietuvos banko nuomone, vertinant su klientais sudarytas kreditų sutartis, kuriose kreditoriui mokamos palūkanos yra kintamos ir jų skaičiavimas yra susietas su kintamu dydžiu (pvz., EURIBOR), pirmiausia būtina atsižvelgti į konkrečios sutarties sąlygas ir jose numatytą palūkanų apskaičiavimo būdą“, – rašo Lietuvos bankas.

Jo specialistai rekomenduoja: Jei sutartyje numatytas palūkanų apskaičiavimo būdas leidžia aiškiai spręsti, kad, pasikeitus kintamosioms palūkanoms, atitinkamai keičiamas bendrų mokėtinų palūkanų dydis, tai taip ir turėtų būti elgiamasi sutartyje sutartu būdu. 

„Jei sutartyje numatytas palūkanų apskaičiavimo būdas leidžia aiškiai spręsti, kad, pasikeitus kintamosioms palūkanoms, atitinkamai keičiamas bendrų mokėtinų palūkanų dydis, tai taip ir turėtų būti elgiamasi sutartyje sutartu būdu. 

Pavyzdžiui, jei sutartyje aiškiai įtvirtinta, kad bendros kliento mokėtinos palūkanos apskaičiuojamos kaip fiksuotos maržos ir kintamo dydžio (pvz., EURIBOR) matematinė suma ir perskaičiavimo metu pastarasis kintamas dydis yra neigiamas, bendros mokėtinos palūkanos turėtų sumažėti tuo neigiamu dydžiu“, – aiškina Lietuvos bankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius