-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

​Ką daryti su auksu, kai krenta jo kaina?

Jungtinių Amerikos Valstijų Federalinis rezervų bankas (FRB) šią savaitę paskelbė, kad iš rinkos kiekvieną mėnesį supirks 10 milijardų dolerių mažiau obligacijų ir tokiu būdu mažins ekonomikos skatinimą. Akcijų rinkos į tokią žinią sureagavo teigiamai, o iki beveik istorinių žemumų nusmukusioje tauriųjų metalų rinkoje – jokių pokyčių. Kodėl aukso kaina rinkoje yra beveik mažesnė už šio tauriojo metalo išgavimo savikainą?
Auksinis drakonas (kaina – 27 tūkst. litų)
​Ką daryti su auksu, kai krenta jo kaina? / „Scanpix“ nuotr.
„Pastaruoju metu taurieji metalai krito, ir tam turėjo įtakos FRB posėdis Amerikoje.  (...) Pagal visus sprendimus, biržos turėjo sureaguoti teigiamai, ir taurieji metalai turėjo kilti, bet kažkodėl, ypač auksas ir sidabras, dar laikosi nukritę, nors specialistai prognozuoja, kad turėtų įvykti kilimas“, – Žinių radijo laidoje „Žaliavų rinkos pulsas“ kalbėjo anrinės žaliavos apdirbimo įmonės „Novitera“ vadovas Jonas Grinskis.
 
Aukso uncija svyruoja ties 1200 JAV dolerių riba. Pasak J. Grinskio, viena iš tokios palyginti žemos kainos priežasačių – Indijos, vienos didžiausių aukso vartotojų pasaulyje, įvestas importo ir eksporto muitas.
 
„Tai paskatino vartojimo sumažėjimą Indijoje ir sukėlė didžiulę kontrabandos bangą iš aplinkinių valstybių į Indiją. Dėl to nukentėjo pačio aukso suvartojimas Indijoje apskritai“, – kalbėjo J. Grinskis.
 
Štilį metalo rinkoje, J. Grinskio teigimu, taip pat lemia ir kalėdinis laikotarpis, kuomet dauguma brokerių ir fondų uždaro arba parduoda visas savo pozicijas ir nebevykdo pirkimų.
 
„Pirkimai atsinaujina po Naujų metų, kadangi grįžta iš atostogų brokeriai, prasideda kitų metų investavimo sezonas. Kiek bus nuspręsta investuoti į tauriuosius metalus, labai sudėtinga pasakyti.  Šiuo metu tauriųjų metalų kaina pagal susiklosčiusią situaciją rinkoje yra per žema“, – sakė J. Grinskis.
 
Verslininkas sako, kad aukso parduoti žmonėms šiuo metu nepatartina. 
 
„Jei aš turėčiau fizinio aukso, tikrai jo neparduočiau, laikyčiau. Aš manau, kad iki kitų metų vidurio, aukso kaina turėtų tikrai gerokai išaugti. Taip pat galvoju ir apie kitus tauriuosius metalus“, – nurodė J. Grinskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius