-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką Lietuva importuoja iš Baltarusijos ir kaip atsilieptų draudimas įvežti baltarusiškas prekes?

Susisiekimo ministerija registravo įstatymo pataisas, kuriomis galėtų būti įvedamos sankcijos ne tik trąšoms, bet ir kitoms Baltarusijos prekėms. Ekspertai pabrėžia, kad uždraudus visą importą iš Baltarusijos bendra įtaka Lietuvos ekonomikai nebūtų labai reikšminga, o prekybininkai tvirtina, kad gaminių iš šios šalies turi tiek mažai, jog net nėra apie ką kalbėti. Tiesa, baldų ir medienos pramonei toks sprendimas gali būti skaudus.
UAB „Likmerė“
Mediena / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Susisiekimo ministerija penktadienį įregistravo įstatymo pataisas, kuriomis galima būtų įvesti sankcijas iš Baltarusijos importuojamiems, perkamiems ar perleidžiamiems produktams.

Tokie pokyčiai buvo reikalingi siekiant užkirsti kelią „Belaruskalij“ trąšų tranzitui, tačiau ministerija 15min informavo, kad pateiktas įstatymo projektas numato sankcijų galimybę visiems Baltarusijos subjektams ir (ar) produktams.

„Teisė įvertinti, kas kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, kokia apimtimi ir laikotarpiu taikyti konkrečias sankcijas, būtų pavedama Vyriausybei. Todėl turės būti parengtas atskiras nutarimas, kuris numatytų tokią tvarką“, – 15min komentavo Susisiekimo ministerijos kancleris Ramūnas Dilba.

Be to, įstatymo projekte įtrauktas punktas, jog „vykdant šį įstatymą patirti fizinių ir juridinių asmenų nuostoliai neatlyginami“. R.Dilba tvirtino, jog šiuo metu tai tik įstatymo projektas, dar laukiama institucijų pastabų.

„Tuomet įvertinsime, koks galėtų būti poreikis kompensavimui ir galėsime atsakyti į visus šiuos klausimus plačiau“, – į 15min klausimus, kodėl ir kam prireikė tokios nuostatos, taip pat ar tai netrukdys kompensuoti nuostolius „Lietuvos geležinkeliams“, atsakė ministerijos kancleris.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Belaruskalij“ vagonų sąstatas su trąšų kroviniu Stasylų (Šalčininkų r.) geležinkelio stotyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Belaruskalij“ vagonų sąstatas su trąšų kroviniu Stasylų (Šalčininkų r.) geležinkelio stotyje

Atsilieptų daliai produkcijos

„Verslios Lietuvos“ parengtoje dvišalės prekybos tarp Lietuvos ir Baltarusijos ataskaitoje nurodoma, kad 2020 metais Baltarusija buvo 13-a didžiausia Lietuvos prekių importo rinka. Jai teko 2,6 proc. viso Lietuvos prekių importo – tai yra 757 mln. eurų.

Iš Baltarusijos 2020 metais daugiausia importuota medienos ir medienos dirbinių. Skaičiuojama, kad, palyginus su 2019 metais, pernai prekių importas iš Baltarusijos sumažėjo 3,3 proc.

Tačiau kai kurioms prekių kategorijoms ši šalis yra labai svarbi. Pavyzdžiui, iš Baltarusijos importuojama 26 proc. medžio anglių už 201 mln. eurų, 11 proc. trąšų (už 81 mln. eurų). Pagal įvežamus į Lietuvą geležies ir plieno (juodųjų metalų) produkcijos kiekius Baltarusija yra trečioji pagal dydį rinką ir jai tenka 8,9 proc. (68 mln. eurų). Iš Baltarusijos įvežama ir 6 proc. viso mineralinio kuro už 45 mln. eurų (10-a didžiausia importo rinka).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius