-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką pasirinks Atėnai grexit atveju – eurą, drachmą ar bitkoinus?

Europos šalių lyderiai Graikijai suteikė laiko iki savaitgalio, kad būtų pasiektas susitarimas su skolintojais dėl finansinės pagalbos. Kitu atveju šaliai gresia bankrotas ir bankų griūtis. Naujienų svetainė cnbc.com pateikia įvairius scenarijus, kaip galėtų elgtis Atėnai išėjimo iš euro zonos atveju.
Graikijos drachmos banknotas ir euro monetos
Graikijos drachmos banknotas ir euro monetos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Euro išlaikymas

Graikija gali vienašališkai naudotis euru net ir palikusi euro zoną. Tokiu atveju šalis prisijungtų prie Monako, Andoros, San Marino ir Vatikano – valstybių, naudojančių eurą kaip nacionalinę valiutą, bet nepriklausančių euro zonai.

Graikija gali vienašališkai naudotis euru net ir palikusi euro zoną.

Europos Komisija leidžia šioms šalims išleisti į apyvartą tam tikrą euro monetų kiekį, tačiau jos neturi banknotų spausdinimo teisės, kuri priklauso išimtinai tik Europos centriniam bankui (ECB).

Paralelinės valiutos įvedimas

Jeigu ECB nustos teikti paramą Graikijos bankams, šalies centrinis bankas gali pradėti kitos valiutos spausdinimą net ir neatsisakęs euro. Tikėtina, kad naujoji valiuta labai greitai nuvertėtų euro atžvilgiu.

Prasidėjusi infliacija graikus paskatintų toliau naudoti eurą. Šalyje gali susiformuoti dviejų greičių ekonomika, o euras dominuotų tokiuose ūkio sektoriuose kaip turizmas.

Paralelinės valiutos įvedimas leistų Atėnams parodyti Europai, kad jie nepaliko valiutų sąjungos ir toliau galėtų pretenduoti į finansinę paramą.

Sugrįžimas prie drachmos

Dar viena išeitimi skolų krizės kamuojamai Graikijai laikomas sugrįžimas prie drachmos – valiutos, naudotos iki euro įvedimo 2001 m.

Dar viena išeitimi skolų krizės kamuojamai Graikijai laikomas sugrįžimas prie drachmos – valiutos, naudotos iki euro įvedimo 2001 m.

„Indėliai ir skolos turės būti perskaičiuoti į naująją valiutą. Tai padaryti lengva. Sunkesnis dalykas – aprūpinimas banknotais, nes pradžioje jie nebus prieinami“, – aiškina konsultavimo bendrovės „Capital Economics“ Valdybos pirmininkas Rogeris Bootle.

Naujos valiutos įvedimas lemtų tolesnį Graikijos nemokumą. Naujoji valiuta neišvengiamai bus silpnesnė už eurą ir dėl to išaugs šalies skolos eurais svoris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius