-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką svarbu žinoti skolinantis pirmąjį kartą?

Nepriklausomai nuo amžiaus, žmogui, pirmąsyk susiduriančiam su finansiniais iššūkiais, gali kilti daugybė klausimų. Prireikus naujo automobilio ar planuojant įsigyti būstą imamasi žvalgytis ne tik tinkamiausio varianto, bet ir stebimos kainos. Neretai suvokiama, kad sumokėti visą sumą išsyk bus neįmanoma, todėl tenka apsvarstyti skolinimosi galimybę. Natūralu, kad niekuomet iš bankų ar kreditorių nesiskolinusiems žmonėms gali kilti įvairių dvejonių. Skolinantis pirmąjį kartą svarbu atminti keletą svarbių aspektų, kurie leis užtikrintai pasirinkti geriausią variantą.
Ką svarbu žinoti skolinantis pirmąjį kartą?
Ką svarbu žinoti skolinantis pirmąjį kartą? / Shutterstock nuotr.

Palyginkite sąlygas

Natūralu, kad skolinantis pirmąjį kartą gali kilti daugybė klausimų – kur kreiptis, kokį kreditorių pasirinkti, koks paskolos laikotarpis man būtų tinkamiausias ir t. t. Vis dėlto, pirmasis žingsnis, kurį turėtumėte įvertinti, yra skirtingų kreditus teikiančių įmonių pasiūlymai būtent jūsų atvejui. Jei jau nusprendėte dėl pirkinio ar bent jau dėl sumos, kurią ketinate skirti numatyto daikto įsigijimui, kreipkitės į keletą bendrovių ir gaukite paskolos pasiūlymą. Štai, pavyzdžiui, Šeimos Kredito Unija, įvertinusi jūsų mokumą galės individualizuoti pasiūlymą ir suteikti galimybę su juo susipažinti jums patogiausiu būdu. Be to, jei turite sukaupę bent nedidelę sumą pirkiniui, būtinai paminėkite tai kreditoriui – pradinis įnašas lems mažesnę mėnesio įmokų sumą. Peržiūrėję pasiūlymo sąlygas matysite, kokį išsimokėjimo laikotarpį rekomenduoja kreditoriai ir kokios palūkanos jums bus taikomos. Taip pat atkreipkite dėmesį į galimybę atidėti mokėjimą ir verčiau rinkitės bendrovę, kuri suteikia tokią paslaugą – taip apsidrausite nuo prasto mokumo praradus darbą ar kitu atveju, kai neturėsite galimybės padengti mėnesinės įsiskolinimo sumos.

Įvertinkite kitų skolinimosi šaltinių galimybes

Dar prieš pasirašydami paskolos sutartį įvertinkite ir kitas galimybes pasiskolinti arba paieškokite papildomų šaltinių, kurie galėtų praversti jums grąžinant pasiskolintą sumą. Galbūt galėtumėte pasiskolinti be palūkanų iš artimųjų arba papildomai užsidirbti laisvalaikiu realizuojant savo hobius. Visgi, iš šeimos narių ar bičiulių skolintis verčiau tik pradiniam įnašui, nes slegiant didesnei sumai ar delsiant ją grąžinti gali pašlyti jūsų tarpusavio santykiai. Taip pat galite įvertinti ir tarpusavio skolinimo (P2P) platformos privalumus. Vis dėlto, renkantis kreditorių atkreipkite dėmesį į įmonės amžių bei paskaitykite bent keletą atsiliepimų – juose galite rasti tikrai naudingos informacijos.

Poreikiai ir lūkesčiai

Prieš skolindamiesi pirmąjį kartą, dėmesingai įvertinkite savo poreikius. Svarbu ne tik nuspręsti, ar tikrai jums reikia daikto, kurį ketinate įsigyti, bet ir kiek laiko ir kaip dažnai planuojate jį naudoti. Tai svarbu padaryti ne tik dėl laukiančių finansinių įsipareigojimų – netinkamai išnaudojant naujo pirkinio galimybes, galimai ims slėgti mintis, ar tikrai jums šio pirkinio reikėjo.

Pavyzdžiui, jei ketinate įsigyti automobilį, atsižvelkite ne tik į jo kainą. Stovėdamas kieme ir nenaudojamas automobilis gali tapti nemenku psichologiniu iššūkiu, nes jausitės netinkamai išleidę pradinį įnašą, o kiekvieną mėnesį mokėdami numatytą sumą imsite klausti savęs, ar jums tikrai reikėjo šios transporto priemonės. Toks poreikių ir lūkesčių įvertinimas padės skolinantis ne tik pirmąjį kartą. Praleidus šį žingsnį kur kas dažniau kyla pagunda skolintis kiekvieno noro realizavimui, todėl išauga neatsakingo skolinimosi rizika, o vėliau ir nepakeliama palūkanų našta, iš kurios vienintelis kelias – refinansavimas, kuris, tiesa, didelių įsiskolinimų atveju, taip pat negali užtikrinti visiško finansinio stabilumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius