Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką žmonės dirba ministerijoje: apie tai pasakoja tinklalaidė, įrašinėjama ministrės A.Armonaitės kabinete

„Paprastai aš esu tas žmogus, kuris atsakinėja į klausimus, o dabar esu kitoje pusėje – užduodu juos“, – šmaikštavo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, praėjusiais metais savo kabinete pradėjusi įrašinėti netradicinio formato tinklalaides „Pokalbis su ministre“.

Nors pagrindinis laidų tikslas – parodyti žmonėms, „ką žmonės veikia ministerijoje“, neformaliuose pokalbiuose ir diskusijose atsiskleidžia ir pašnekovai – verslininkai, investuotojai, inovatoriai ir valstybės tarnautojai, atvirai pasidalinę ir savo asmeninėmis istorijomis.

Šiuo metu įvairiose tinklalaidžių platformose galima rasti ir peržiūrėti arba išklausyti 4 jau įrašytas tinklalaides „Pokalbis su ministre“. Kiekvienoje jų aptariamos skirtingos temos – nuo eksporto, Lietuvos startuolių iki investicijų ir verslumo programų.

„Nuveikėme velniškai didelį darbą ir tai padarėme labai gerai!“ – kalbėjo ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis pirmojoje tinklalaidėje, kuri skirta tarptautiniui startuolių akseleratoriui „Plug & Play“, kurio padalinys pernai rudenį įkurtas Vilniuje.

Kartu su A.Armonaite ir „Plug & Play“ Europos regionio vadovu Uraniku Begu laidoje jie prognozavo, kaip šio tarptautinio „žaidėjo“ atėjimas į mažytę šalį paveiks visą regioną ir juokavo, jog „jei per metus pavyko prisikviesti „Plug & Play“, tai ką EIMIN gali per penkerius ar dešimt metų?“.

Išgirsti visą šios laidos įrašą galima čia.

Ką Lietuva gali pasiūlyti pasauliui ir kuo čia dėtas švietimas? Tai – antrosios tinklalaidės tema, kuria, remdamiesi asmenine ir profesine patirtimi, diskutavo viceministras, investuotojas ir „verslo angelas“ Vladas Lašas bei „Investuok Lietuvoje“ vadovas Elijus Čivilis.

Pasidžiaugę didžiuliu ir Lietuvai bei visam regionui ypač svarbiu projektu – didžiausio Europos biotechnologijų miesto „Bio City“ statybomis, tinklalaidės dalyviai „nusileido“ ant žemės. T.y. prie amžinos temos – darbuotojų stygiaus. Ministrė A.Armonaitė, remdamasi „Infobalt“ duomenimis, užsiminė, jog šiuo metu vien IT sektoriuje Lietuvoje trūksta 200-300 tūkst. darbuotojų.

„Kadangi dirbu IT industrijoje, galiu pasakyti, kad nuo 2000-ųjų niekas nepasikeitė: kaip 2006 metais mes vargome ieškodami programuotojų, taip ir dabar vargstame“, – ironizavo E.Čivilis, pridūręs, jog, kalbant rimtai, Lietuvoje, deja, kol kas iš tiesų stipriai trūksta aukštos kvalifikacijos specialistų – tai rodo ir Europos Komisijos išvados.

EINMIN/Tinklalaidės filmavimo akimirkos
EINMIN/Tinklalaidės filmavimo akimirkos

„Ką tai reiškia? Pirmiausia, kad mes viduje turime labai daug potencialo nukreipti žmones į tuos sektorius, kurie kuria daugiausia vertės ir naudos Lietuvai, taip pat kuriuose žmonės gali save geriausiai atskleisti. Tai čia viena dalis. Kita – migracija plačiąja prasme: nuo mūsų diasporos susigrąžinimo iki profesinių talentų, kurie pasirypę kurti, mokėti mokesčius ir gyventi Lietuvoje <...>“ – kalbėjo „Investuok Lietuvoje“ vadovas.

Visą šios tinklalaidės epizodą rasite čia.

Eksporto temai skirtoje trečiojoje tinklalaidėje „Pokalbis su ministre“ dalyvavęs šeimos verslo atstovas – bendrovės „Lonas“ vadovas Domas Jakutis atvirai rėžė, kad niekada neslėpė esantis paprastas žmogus: „Mano tėtis gimė ir užaugo vienkiemyje, visiškame kaime. Jam visada buvo svarbus paprastumas, tai perdavė ir mums. Tokia ir mūsų verslo filosofija“, – kalbėjo vienos sėkmingiausių Lietuvos verslo įmonių, kurių gaminiai eksportuojami į daugelį pasaulio šalių, vadovas.

Apie tai, kad Lietuvos verslas išaugo kuklumo „marškinėlius“ ir drąsiai parduoda paslaugas bei produkciją visame pasaulyje, kalbėjo ir startuolio „Omnisend“ įkūrėjas Rytis Laurinavičius. Anot jo, per pastarąjį dešimtmetį pasikeitė ne tik pačių lietuvių, bet ir užsienio vartotojų ir investuotojų požiūris.

„Mes savo veiklą pradėjome kaip Jungtinėje Karalystėje registruota įmonė. Tada, sakyčiau, buvo net nejauku pasakyti, kad esi iš Lietuvos ir duoti savo kredito kortelių duomenis. Šiandien mes nebesislepiame po jokia Didžiąja Britanija, Londonu, drąsiai pakelta galva sakome, kad esame lietuviai. Lietuva yra technologiniame žemėlapyje, taip – mes vis dar nykštukai, bet nebebijome. Tai – pirmasis žingsnis“, – pabrėžė tinklalaidės svečias, pažymėjęs, kad šiuo metu 98 proc. jų klientų yra užsienyje, o didžiausia rinka – JAV.

Šios tinklalaidės pilnas įrašas klausytojų laukia čia.

Kas tie „EdTech“? Kaip su jais susijusi valstybė?

Armėnijoje ir kitose pasaulio šalyse jau kurį laiką veikia IT įgūdžių mokyklos, skirtos moksleiviams. Jose vaikai, paaugliai ir jaunuoliai turi galimybę nuo mažų dienų mokytis, o vėliau ir tobulinti įvairius technologinius įgūdžius, pvz., mokytis programavimo, robotikos ir pan. Tinklalaidėje, skirtoje „EDTech“ (švietimo technologijų) temai, A.Armonaitė neslėpė, kad apie tokias mokyklas Lietuvoje svajojo ir ji – idėją savo komandai pristatė vos pradėjusi dirbti ministre. Ir juokėsi po šio pristatymo iš kolegų sulaukusi garsios tylos.

EINMIM/Tinklalaidės filmavimo akimirkos
EINMIM/Tinklalaidės filmavimo akimirkos

„Dabar galvoju, galbūt tai nebūtinai turėtų būti valstybės inciatyva – ir verslai galėtų tai daryti“, – tinklalaidėje sakė ministrė.

„Jei kompiuterį padėsi klasėje – tai nebus „edtech‘as“, kol su juo padarysi kažkokį pokytį. Iš esmės švietimo technologijos – kažkas, kas atlaisvina mokytojams rankas, padeda įtraukti moksleivį“, – sakė „EdTech Lithuania“ asociacijos vadovo Š.Dignaitis.

Po studijų Jungtinėje Karalystėje sugrįžęs į Lietuvą jis, kaip pats sako, netyčia atsidūrė neformalaus ugdymo organizacijoje. „Nors esu baigęs gamtos mokslus, supratau, kad noriu dirbti švietimo srityje. Taip jau daug metų esu joje – pradėjęs neformaliajame švietime, veiklą tęsiau andragogikoje, suaugusiųjų švietime, vėliau buvo IT akademija, „EDTech“ asociacija, o dabar ir programėlės „Moxliukas“ įkūrėjas ir vadovas. Švietimas mane įtraukė ir nebepaleido“, – savo asmeninį kelią švietimo tehcnologijų srityje trumpai papasakojo Š.Dignaitis.

O A.Armonaitė pajuokavo, kad akivaizdu, jog savo veikla Šarūnas didžiuojasi: „Jis ir mums prieš laidą siūlė išbandyti ir spręsti 11 ar 10 klasės egzaminų testus. Bet gal mes pradėsim nuo 7 klasės užduočių...“

Kad švietimo technologijų sritis įtraukia ir nebepaleidžia žmonių, patvirtino ir platformos „Vedliai“ įkūrėja ir vadovė Monika Katkutė-Gelžinė: „Mano galva, technologijos ir dirbtinis intelektas atnešė didžiulį lūžį į švietimą. Nes tie, kurie išmoks „skaityti“ ir kurti technologijas, tikrai turės didesnį pranašumą skaitmeninėje technologijoje.“

Išklausyti arba peržiūrėti visas tinklalaides „Pokalbis su ministre“ galite visose platformose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius