Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kad suprastumėte, kas yra BVP, palyginkite jį su tortu

Kasmet kiekviena valstybė skaičiuoja, kiek paaugo jos bendrasis vidaus produktas (BVP). Dar valstybių turtas lyginamas pagal tai, koks gabalas to BVP tenka vienam šalies gyventojui. Bet kas yra tas BVP? Įsivaizduokime jį, pavyzdžiui, kaip tortą. Didelį, sluoksniuotą, pilną įvairiausių ingredientų, aiškinama LRT RADIJO laidoje „PIN kodas“.
Tortas
Tortas / 123rf.com

Iškeptas jis būtų iš bendros visų valstybėje sukurtų prekių ir paslaugų vertės. Kitaip tariant, visi pinigai, uždirbti už visus šalyje pagamintus pieno produktus, įskaičiuojami į BVP.

Bet iš ko gi kepamas mūsų, Lietuvos, BVP tortas?

Jame – du biskvitai. Pirmasis – didesnis – atkeliauja iš prekybos, transporto, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų. Jis sudaro kiek daugiau nei ketvirtadalį viso torto.

Antrasis biskvitas iškeptas iš pramonės pajamų. Jie šiek tiek plonesnis – sudaro penktadalį torto.

Storiausias yra pertepimo sluoksnis, užimantis maždaug šeštadalį BVP torto, suplaktas iš apdirbamosios gamybos. Tai visi iš įvairių žaliavų ar atskirų detalių sukurti produktai – baldai, buitinė technika, prietaisai ir taip toliau.

Nes vienos valstybės gyventojai gali išsidalinti didžiulį tortą, bet kiekvienam teks po mažulytį šaukštelį. O perpus mažesnį BVP pasidaliję kitos valstybės piliečiai gali torto gabalų į šaldytuvą nesutalpinti.

Kiek plonesnis, bet ne mažiau gardus – iš gynybos, švietimo ir sveikatos apsaugos. Tačiau šis tortas nebūtų toks puikus, jeigu jame nebūtų dar ir įvairių pagardų.

It kokios didžiulės vyšnios įbarstyta statybų sektoriaus sugeneruota vertė.

Tiek pat it riešutų įbarstyta iš mokslinės ir administracinės veiklos bei nekilnojamojo turto operacijų. Visi šie pagardai sudaro maždaug šeštadalį viso torto masės.

Bet nepuoštas tortas – nekoks tortas. Ant viršaus it braškės ant torto įtūpia po 3 proc. BVP torte sverianti žemės ūkio bei informacijos ir ryšių sukuriama vertė.

Ir užbaigiamas kepinys pabarstukais – tai po 2 proc. sudaranti finansinės veiklos ir meninės bei pramoginės veiklos sukurta vertė.

Iškepėm tai iškepėm, bet ką šis BVP tortas rodo? Pažvelgus į jį galima pasakyti, kiek išsivysčiusi valstybė. O išdalijus po gabalėlį, galima įvertinti, turtinga ar ne šalis.

Nes vienos valstybės gyventojai gali išsidalinti didžiulį tortą, bet kiekvienam teks po mažulytį šaukštelį. O perpus mažesnį BVP pasidaliję kitos valstybės piliečiai gali torto gabalų į šaldytuvą nesutalpinti.

Pavyzdžiui, Lietuvos BVP siekia daugiau kaip 40 mlrd. dolerių, o kiekvienam gyventojui tenka daugiau kaip 14 tūkst. dolerių. Tuo metu Monako BVP – apie milijardas, tačiau čia vienam gyventojui tenka gabalas, vertas apie 30 tūkst. iš bendro torto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius