Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada verslui reikalingas advokatas: akcininkų ginčas

Prieš savaitę kalbėjome apie tai, kad net ir nuobodžiausioje verslo rutinoje anksčiau ar vėliau iškyla tam tikrų problemų, nesklandumų ir netikėtumų. Šiandien apie vieną sudėtingiausių verslo situacijų, neretai pasibaigiančių drastiškomis permainomis įmonėje: akcininkų ginčą.
Dalykinis susitikimas.
Akcininkų ginčų neįmanoma išspręsti be kompromisų. / Shutterstock nuotr.

Nors verslo partneris labai dažnai bus jūsų bičiulis ar bent jau pažįstamas, nedarykite pagrindinės klaidos: nenumokite ranka į galimybę, kad kada nors tarp jūsų perbėgs juoda katė. Negalvokite, kad viskas bus gerai, nes gyvenime taip arba visai nebūna, arba būna labai retai.

Visi esame žmonės su savu požiūriu, jausmais ir ambicijomis, tad nuo konflikto nėra apsaugotas nei vienas iš mūsų. Kad ir kaip pasitikėtumėte savo partneriu, skirkite laiko ir pastangų su juo aptarti galimą, jei apibūdinti švelniai – „nuomonių išsiskyrimo“ (o realistiškai – konflikto) situaciją: kaip elgsitės, jei jūsų santykiai pašlis. Tiesą sakant, kuo labiau pasitikite savo verslo partneriu, tuo lengviau jums bus apie tai kalbėtis ir susitarti dėl teisių ir pareigų toje situacijoje, kai nuomonės kardinaliai išsiskirs.

Kad ir kaip pasitikėtumėte savo partneriu, skirkite laiko ir pastangų su juo aptarti galimą konflikto situaciją: kaip elgsitės, jei jūsų santykiai pašlis.

Sudarykite kuo išsamesnę, kuo daugiau situacijų ir sąlygų apimančią akcininkų sutartį: taip apribosite ir sumažinsite ginčytinų klausimų skaičių, nustatysite tam tikrus rėmus, kurie labai padės kilus nesutarimams su partneriu.

Nereta situacija, kuomet verslą pradedantys žmonės akcininkų sutartį nustumia į paskutinę vietą.

Tai suprantama ir žmogiška: mes labai retai galvojame apie blogiausius įmanomus variantus, taip pat įtakos turi ir finansinis faktorius: verslo pradžioje atliekamomis lėšomis disponuoja nedaugelis. Tačiau toji minimali, neretai vieno puslapio akcininkų sutartis ginčo atveju jums niekuo nepadės. Investuokite laiko ir lėšų į kuo išsamesnę, kuo daugiau situacijų apibrėžiančią akcininkų sutartį. Kuo ji išsamesnė, tuo mažiau problemų kyla konflikto atveju. Nes problemų tikrai pakaks bet kuriuo atveju.

Žinoma, užginčyti galima bet kokią akcininkų sutartį (ypač jei yra tikslas veltis į konfliktą): nors sutartyje apibrėžtos pačios įvairiausios situacijos, iškilus konfliktui imama ginčyti pati sutartis, jos nuostatos. Tačiau kuo sutartis išsamesnė, tuo mažiau galimybių įvairiems manevrams ir interpretacijoms. Ginčas tampa daugiau mažiau apribotas akcininkų sutartyje nustatytų rėmų.

Akcininkų sutartyje užfiksuokite visų verslo dalininkų įnašą, pareigas, atsakomybes. Labai gerai apgalvokite, kaip apibrėžti ir įvertinti verslo idėjas. Praktika rodo, kad būtent idėjos gali tapti didžiausiu nepasitenkinimo šaltiniu: tarkime, vienas iš akcininkų turi verslo idėją, kuri kol kas ir yra tik idėja – jokios pridėtinės vertės ar pajamų ji neneša.

Tačiau laikui bėgant būtent toji idėja gali tapti pagrindine jūsų verslo ašimi. Jei iš pat pradžių jos neįvertinsite konkrečiais skaičiais, gali tekti labai gailėtis. Žinoma, įvertinti idėjas, kol jos tėra pirminėje stadijoje, yra labai sunku. Tačiau jūs turite verslo planą, numatote kryptį, planuojate biudžetą, prognozuojate pajamas ir pelną. Pabandykite įvertinti idėją šiame kontekste. Prisiminkite – svarbiausia pasiekti kompromisą su partneriu. Jei po diskusijų idėjos įvertis abiems atrodo priimtinas – vadinasi, tikslas pasiektas.

Akcininkų sutartyje užfiksuokite visų verslo dalininkų įnašą, pareigas, atsakomybes. Labai gerai apgalvokite, kaip apibrėžti ir įvertinti verslo idėjas.

Dar vienas aspektas, keliantis itin daug nepasitenkinimo ilguoju periodu – skirtingas akcininkų įnašas į verslą ir skirtingas abiejų indėlių vertinimas.

Tarkime, vienas akcininkas įneša didesnę dalį pradinio kapitalo, kitas investuoja savo žinias ir darbą. Reikia labai aiškiai įvertinti, kokia kiekvieno įnašo vertė pinigine išraiška.

Taip pat apsibrėžkite savo teises ir pareigas. Numatykite kuo daugiau skirtingų scenarijų. Ir prisiminkite – ieškokite kompromiso, nes tai jums kainuos tikrai mažiau nei ginčai teismuose. Praktikoje toks požiūris sutinkamas labai retai, o problemų dėl to kyla labai daug.

Kaip jau minėjome, kad ir kokia išsami bus akcininkų sutartis, nuo ginčų ji neapsaugos. Tam įtakos turi ne tik išsiskyrę požiūriai į verslo raidą, bet ir paprasčiausios žmogiškos ambicijos.

Pabandykite prisiminti dar vieną auksinę taisyklę: jei ginčas kyla ir matote, kad jis yra neišvengiamas, stenkitės susitarti kuo greičiau, problemas išspręsti kuo ankstyvesnėje stadijoje. Nes teismų sąnaudos paprastai būna tokios, kad kartais pradžioje ginčo geriau sutikti su didesnėmis nuolaidomis, daryti didesnį kompromisą, nei veltis į teismų procesą.

Mūsų praktikoje buvo atvejų, kai bylinėjimosi išlaidos buvo didesnės, nei partneriai vienas kitam siūlė pradžioje, tačiau nesugebėjo susitarti. Pasidavus emocijoms, neretai užmirštama, dėl ko kilo pirminiai nesutarimai. Į pirmą planą iškyla principai, noras nugalėti, bet kokia kaina įrodyti savo tiesą. Įsiveliama į tikrą karą, kuriame laimėtojo jau nebegali būti.

Praktika rodo, kad būtent šis atvejis akcininkų ginčuose yra vienas nemaloniausių: kai žmonės pamiršta, dėl ko nesutarė iš pat pradžių. Ne paslaptis, kad kartais tokiuose procesuose pasitaiko ir ugnį specialiai kurstančių patarėjų, kuriems kiekvienas papildomas ginčas reiškia papildomas pajamas.

Teismų sąnaudos paprastai būna tokios, kad kartais pradžioje ginčo geriau sutikti su didesnėmis nuolaidomis, daryti didesnį kompromisą, nei veltis į teismų procesą.

Lietuvoje kol kas mažai naudojamas, tačiau kitose jurisdikcijose tikrai efektingas ikiteisminių ginčų sprendimo variantas yra mediacija: būdas susitarti nesutariančioms pusėms, naudojantis tarpininko paslaugomis.

Mediatoriaus užduotis – pasitelkiant specifines verslo, teisės ir netgi psichologijos žinias, nesutariančioms pusėms įrodyti, kad, pasiekus kompromisą, laimės visi, o kompromiso kaina bus tikrai mažesnė nei teismo atveju.

Tiesa, mediatoriaus sprendimai nėra įpareigojantys ir padeda tik tuomet, kai konflikto dalyviai yra nusiteikę susitarti, tačiau nenori to daryti tiesiogiai, kad išvengtų emocijų įtakos.

Jei mediacija nepadeda, akcininkų ginčus tikslingiau spręsti ne teisme, o arbitraže, kurio sprendimus vykdyti privaloma. Įtraukę į sutartį vadinamąją arbitražinę išlygą, akcininkų tarpusavio nesutarimus spręsite arbitraže ir taip galėsite išvengti daugybės problemų, susijusių su galimu teismų maratonu.

Apibendrinant šią tikrai sudėtingą ir nemalonią situaciją – akcininkų ginčą – dar kartą išskirkime esminius dalykus. Pirma – sudarykite kuo išsamesnę akcininkų sutartį. Antra – įtraukite į ją mediaciją, o kaip pagrindinį ginčų sprendimo būdą pasirinkite arbitražą. Trečia – prisiminkite, kad kilus ginčams, jūsų tikslas – juos išspręsti kuo greičiau ir kuo mažesnėmis sąnaudomis. Ir ketvirta – nepamirškite, kad kompromisas kažkurioje ginčo stadijoje yra neišvengiamas. Ir tik nuo jūsų priklauso, kiek jis jums kainuos. Pinigų, laiko, pastangų ir sveikatos.

Rubriką pristato advokatų kontora „Dominas ir partneriai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius